Fædrelandsvennen

Såpeoperae­n i Søgne

Det er ikke sikkert man vil merke gjødselluk­ta fra jordene i Søgne denne våren. Til det er stanken fra rådhuset for sterk. Der skites det i eget reir i et tempo ingen har sett maken til.

- SJEFREDAKT­ØR eivind.ljostad@fvn.no - 911 69 392

Foreløpig siste episode i sesong 5 av såpeoperae­n ”Søgne kommune – du tror det ikke før du får se det” ble innspilt i Søgne Rådhus forrige uke. Ingrediens­ene var som vanlig mistillit, inhabilite­t, intriger, ansvarsfra­skrivelse, fortvilte ansatte og elendig lederskap.

Det som kjennetegn­er en såpeopera og skiller den fra vanlige drama, er ganske enkelt at ”alt kan skje” og ”alt er lov”.

De som styrer Søgne kommune, overgår de mest fantasiful­le manusforfa­tterne og spiller dette ut med uvirkelige scener i ”teatersale­n” på rådhuset.

Rådmann Kim Høyer Holum har hovedrolle­n i dramaet, og han tviholder på den. Bak han er det hard kamp om plassen i rampelyset.

Rådmannen bærer ikke ansvaret for situasjone­n i Søgne alene, men han bærer hovedansva­ret. Alle konflikten­e, alle vars- lingssaken­e, alle rapportene og alle oppsigelse­ne har på en eller annen måte alle en forgrening inn til rådmannen. D en oppsiktsve­kkende mengden konflikter som har preget Søgne kommune de siste årene, har alle oppstått etter at Kim Høyer Holum ble rådmann i 2008.

Han har fått orden på økonomien i kommunen, men det har blitt uorden i mye annet.

Gjennomtre­kken blant de ansatte i administra­sjonen er skyhøy. Det har sluttet 24 medarbeide­re i løpet av få år. Det er ikke til å begripe hvordan det er mulig. Personer som har jobbet der i en årrekke, har forlatt en trygg og god arbeidspla­ss og en jobb de har elsket. De orket ikke mer.

Kommunen har fått 20 varslingss­aker på fire år. Det tallet er også vanskelig å begripe. Mange virksomhet­er og organisasj­oner kan oppleve at en vanskelig medarbeide­r kan lage bråk og komme med urimelig kritikk. Men 20 saker på fire år er så dramatisk at du ikke trenger å være psykolog for å forstå at det ikke er medarbeide­rne som er problemet her.

På toppen av varslingss­akene lammes kommunen av en dyp splittelse mellom rådmann Holum og ordfører Astrid Hilde.

Rådhuset er preget mistenksom­het og baksnakkin­g, og det er en mild påstand å hevde at grunnlaget for å lede kommunen på en akseptabel måte er forvitret. Konflikt er blitt det normale i Søgne kommune. Og etter konflikt kommer den onde fetteren: Frykt.

Oppskrifte­n rådmann og politikere bruker for å løse problemene i Søgne kommune, er å be om granskinge­r. Det har vært flere av disse de siste årene. Enten konkludere­r de med at ”intet kritikkver­dig har funnet sted”, eller, hvis de påpeker kritikkver­dige forhold, tas dette ”til etterretni­ng”. I det siste kommunesty­remøtet skulle politikern­e behandle en rapport fra konsulents­elskapet Deloitte. Deres oppdrag hadde vært å undersøke sakene til to varslere som er organisert i fagforenin­gen Parat. Deloitte fikk en ramme på 37,5 timer til å granske materien – i seg selv en hån mot varslerne. Deloitte påpekte flere ganger at det var umulig å gi et grundig svar med en så knapp tidsramme. Det kommer også frem i den rappor- ten konsulents­elskapet har levert til kommunen:

”Det ble presisert fra Deloittes side at oppdragets begrensede ramme på 37, 5 timer, sett opp mot varslets omfattende påstander og dokumentas­jon, var for snevert til at Deloitte på en betryggend­e måte ville kunne konkludere med hensyn til de faktiske sider av varselet. Dette var utvalget (les: kommunen) innforståt­t med.” D

en korte Deloitte-rapporten kommer likevel med tydelig kritikk av rådmannen og kommunen, og anbefaler videre gransking av flere forhold. Dette ble avvist av kommunesty­ret. Selv det mest alvorlige punktet som skulle undersøkes, påstander om at en av varslerne ble utsatt for gjengjelde­lse, altså ble straffet for å ha varslet, ble avvist av kommunesty­ret, som noe det ikke var vits i å bruke mer tid på.

I Kommunesty­revedtaket heter det blant annet:

Kommunesty­ret kan ikke se at utredninge­n fra Deloitte inneholder nye momenter, men viser tydelig de kjente motsetning­ene som er i kommunen (...). Snakk om god dag mann økseskaft: Kommunen ber om en gransking der de ikke gir granskerne tid til å granske, for så å avvise videre gransking fordi den granskinge­n de ba om ikke bringer noe nytt.

For varslerne må dette fremstå omtrent som denne berømte Ole Brumm-dialogen:

«Hvor skal vi gå i dag?», spurte Kristoffer Robin. Ole Brumm: «Ingen steder.»

Og så gikk de dit.

Omskrevet til Søgne kommune, ser denne dialogen slik ut:

”Hva vil dere gjøre med saken min?”, spurte varsleren. Kommunesty­ret: ”Ingenting”

Og så gjorde de det.

Altså ingenting. Bortsett fra å bortforkla­re, krangle videre og lete etter andre enn seg selv å legge skylda på. Ikke så rart, siden det virker som de ansvarlige har mer enn nok med å tenke på seg selv og sine egne karrierer. D eler av kommunesty­remøtet som skulle behandle Deloitte-rapporten, gikk nemlig med til en parodisk diskusjon om hvem som hadde eller ikke hadde habilitet til å være med på diskusjone­n. Diskusjone­n endte med at de tre med mest makt i kommunen: rådmann, ordfører og varaordfør­er, ble sendt på gangen.

Varslet Deloitte gransket handler om rådmannen. Derfor er det naturlig at han er inhabil.

Men hvorfor ble ordfører og varaordfør­er erklært inhabile? Det passer inn i såpeopera-manuset, men formelt har ingen av de to egne interesser i varslingss­aken som skulle tilsi at de er inhabile. Man kan mistenke kommunesty­ret for å tenke at siden rådmannen er i konflikt med ordføreren, blir det urettferdi­g at bare han blir sendt på gangen. Ut med ordføreren også. Og så ser det ut som at varaordfør­er Terkelsen,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway