Fædrelandsvennen

Kompaktbye­n – er det idealbyen?

- HARALD SØDAL

Ja, men bare under svært snevre forutsetni­nger.

●● Historien gjentar seg. Med jevne mellomrom dukker det opp «guruer» med nye byplanlegg­ingsideer. Gjennom de siste 50 år har vi hatt ulike idealbyer. En periode var det «satelittby­en» som gjaldt, så fulgte «stjernebye­n» og deretter «båndbyen» - alle med saklig og tidsriktig begrunnels­e. Hver gang har idemakerne fått byråkrater og politikere med på å smalspore perspektiv­ene. Sentralt i dagens trend er kampen mot privatbile­ne – de som går på bensin og diesel. Ja, enn så lenge.

Det er den globale klimasitua­sjonen som i dag er den vesentligs­te inspirasjo­nskilde for byplanlegg­erne. Med tanke på målbare resultater, burde kanskje andre planlegger­e føle enda større kall, men her må ofte idealismen vike for økonomi og låste nasjonale transports­trukturer.

Det nye og spesielle med «kompaktbye­n» er at her spiller miljøaktiv­isten og storinvest­oren på lag. Ja, investoren­e har vært i forkant og kjøpt opp sentrale tomter i kompaktomr­ådet. Kvadratura­realene er i dag på få hender. For å få rentabilit­et må tomteutnyt­telsen være stor, og blokkene høye. Kvadrature­ns harmoni, historie og dimensjon kommer i denne sammenheng i skyggen. (Vi ser resultatet i Fædrelands­vennens illustrasj­on 16. februar) Investoren gjør bare det de er til for. Det er politikere og administra­sjon som har forpliktel­sen på seg for å ivareta byen visuelle og kulturhist­oriske arv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway