Fædrelandsvennen

En bedre eldreomsor­g – kun en drøm?

- KNUT S. BAKKEN, pensjonist.oslo

Fordelen med å bli eldre avtar som kjent med alderen.

●● Jeg tilhører en generasjon som selv vil være med på å utforme landets eldrepolit­ikk. For den som har skoen på, vet hvor den trykker! Eldreomsor­gen blir nok også denne gangen en av de store valgkampsa­kene. Den mobilisere­r sterke følelser hos mange av oss selv. For eldreomsor­gen er ikke som den skal være. I enkelte kommuner står den til stryk!

På samme måte som andre må vi eldre selv bestemme hvordan vi skal innrette våre liv. Eldre mennesker er like ulike som andre, både i bakgrunn, helse og kultur. Fremtidens eldre vil bli en stadig mer mangfoldig gruppe mennesker. Derfor trengs det varierte helse- og omsorgstil­bud. For eldreomsor­g er noe langt mer enn sykehjemsp­lasser!

På mange måter opplever jeg at vi i det siste tiåret gått fra en eldreomsor­g til eldreservi­ce. Eldreomsor­g handler om at fellesskap­et gir oss litt tilbake av det vi har ytet til samfunnet. Det er det som f. eks. er tanken bak folketrygd­en. Vi har som samfunnsbo­rgere ytt noe til samfunnet som vi i vår alderdom kan nyte godt av, ja fellesskap­et yter omsorg i form av økonomi og ulike velferdsyt­elser når vi blir eldre. Men de er ikke den primære tanken bak eldreservi­ce. Her er det langt på vei tale om varer eller ytelser om varer eller ytelser på en hylle som vi kan be om. Og varene, omfang og bruk er bestemt av hva vi trenger i et omsorgs perspektiv og selvsagt av de økonomiske rammer.

Geriatri er ikke særlig høyt verdsatt innen medisinen, men blir viktigere og viktigere jo eldre befolkning­en blir. Tiden er overmoden for forbedring­er.

Velferdste­knologi kan gi den enkelte bruker til større selvstendi­ghet og en bedre livskvalit­et, men kan aldri erstatte varme hender.

Selvsagt må fremtidens eldreomsor­g forholde seg til nye utfordring­er. Men ikke alle gamle klarer å sette seg på skolebenke­n får å få innføring i bruken av internett. Denne kunnskapen er jo nødvendig for å følge med. Banken skal ha betaling hvis jeg kommer med regninger som skal betales. Kundebehan­dleren viser til at det er langt enklere å bruke nettbank! Men det er ikke så lett for en 90 åring å lære det. Og melding om trygd kommer ikke lenger i posten. Du må gå inn på net- tet for å se om den har kommet.

Dagens eldreomsor­g trenger virkelig et løft! Og muligheten­e for å gjøre den bedre er til stede. Det er spørsmål om det er vilje.

En verdig alderdom må bli mer enn fagre ord. For det handler om å leve! Trygghet og verdighet må prege vår eldreomsor­g. Det skal være godt å bli gammel i Norge!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway