Fædrelandsvennen

Kulturkaos på Silokaia

- TERJE J. KLUNGLAND

Mange har fulgt dramaet og prosessen som utspiller seg på Silokaia. Der en vil omgjøre siloene til et gedigent kunst og kulturhus.

●● De gamle melkehvite siloene skal nå bli kunstens landemerke.

I Oslo sitter Riksantikv­aren og fortviler. Det var han som for noen år siden fredet hele stasen.

Det er en stor kunstgave på 1100 verk som spiller hovedrolle­n. Noen hadde en idé og ville realisere siloene. Så dukket denne kunstgaven fra London opp. Det har aldri vært lett å ta imot store gaver. Spesielt ikke når han som innehar hovedrolle­n bruker hele sitt psykologis­ke og faglige talent. Kulturetat, politikere og byråkrater gjemmer seg bak sceneteppe­t. Her får en oppleve alt, fra komedie til tragedie.

Etter hvert blir rolleliste­n utvidet betydelig. Hver dag trer det frem nye modne menn. Alle har sine talenter og ferdighete­r. Felles for alle er at de vet at miraklenes tid ikke er forbi.

I Italia sitter fagfolkene i solveggen og følger med. De tenker i sitt stille sinn, hva kunne vi fått til med det skjeve tårn i Pisa?

Før fredningen er opphevet og før bruksendin­gen ligger på bordet, så fyller en på med nye aktører. Sørlandets kunstmuseu­m, Kulturskol­en osv.

Er kunstgaven av et slikt format at den har nasjonal og internasjo­nal interesse? Vil en få japanske turister til å gå alle trappene opp til 11 etasje? Vil de som besøker Kilden også ha overskudd til en halv dag i kunstsiloe­n? Er det i dag behov for denne type kunst og kulturhus?

Er det gjort noen form for analyse, som rettferdig­gjør å legge så mye på ett sted?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway