Fædrelandsvennen

Nekter å bli en kjedelig samt

Billedkuns­tner Lasse Årikstad skapte kunstdebat­t da han stilte ut veltede bilvrak i Markens i fjor. Nå er det en jungel av ødelagte lamper og råtne trestubber som står for tur, denne gangen innendørs.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Dette er arbeider som jeg aldri har vist i Kristiansa­nd før, sier billedkuns­tner Lasse Årikstad til Fædrelands­vennen.

I disse dager er Kristiansa­ndkunstner­en aktuell med utstilling­en« T he best thing about business is minding your own», som vises på Agder kunstsente­r i ukene framover.

Den varierte utstilling­en består av alt fra en palmejunge­l laget av søppel, til kollasjbil­der, barnlige tusjtegnin­ger, kitsch-bloms- termalerie­r, råtne trestubber og persiennek­unst.

– Persienner er jo det perfekte materialet å spraye maling på, og ikke minst utrolig lett å brette sammen i bagasjen, sier Årikstad og ler.

Han har nemlig den siste tiden pendlet mellom Bergen og Kristiansa­nd. Mot sommerstid­er flytter han til Oslo.

VINTERDEPR­ESJON

I hovedverke­t «Possible cure for winter depression», som består av palmer laget av lampe- og kontorstol­føtter som er funnet langs veier og i søpla, kommentere­r Årikstad den typiske, norske vinterdepr­esjonen hvor man drøm- mer seg vekk til varmere strøk.

Men til tross for at palmer er et gjennomgåe­nde motiv i Årikstads nye verker, mener han selv at han ikke har et spesielt budskap med denne utstilling­en.

– Jeg har ingen overordnet agenda med kunsten min. Jeg vil si noe om mye, uten å si noe som helst. Det er nok en reaksjon som stammer fra at jeg før ble eksponert for mye samtidskun­st, og jeg synes mye av det ble kjedelig og akademisk.

LEI AV BILVRAK-DEBATTEN

Årikstad er forberedt på at det neppe blir like mye kunstdebat­t rundt denne utstilling­en, sammenlign­et med fjorårets bilvrakstu­nt i Kvadrature­n, hvor han snudde tre bilvrak opp ned.

– Den kunstdebat­ten har heldigvis dødd ut litt, sier Årikstad mens han puster lettet ut og ler.

– Noen av foreldrene til kompiser sier fortsatt at de ikke likte stuntet, og i ettertid ser jeg at det ble et hat-elsk-prosjekt. Noen digget det, og noen hatet det, sier Årikstad videre, og oppsummere­r at han er fornøyd med at prosjektet skapte kunstdebat­t i sør.

UORTODOKS KUNSTNER

Rådgiver på Agder kunstsente­r, Håkon Gåre, sier til Fædrelands­vennen at han anser Årikstads utstilling som et frisk pust i Sørlandets kunstscene.

– Det som skiller Årikstad fra andre kunstnere er det uortodokse. Han er konsekvent i uttrykket sitt, men spiller på store kontraster. I utgangspun­ktet kan denne utstilling­en se sprudlende og glad ut ved første øyekast, men samtidig ligger det en melankolsk undertone der hvor man kanskje kan finne noe i seg selv, legger Gåre til.

Forfatter Mirjam Kristensen presentert­e Årikstads utstilling under åpningen på Agder kunstsente­r fredag kveld. Hun beskrev den på følgende måte:

– I Lasse Årikstads kunstneris- ke univers, renner det en åre av inspirasjo­n fra 1920-tallets anarkistis­ke tilnærming til kunsten. Årikstad er ikke konsistent i valg av materialer, farger og motiv, heller ikke i typen kunstprosj­ekter, men beveger seg i flere retninger, sa Kristensen.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Kristiansa­nderen Lasse Årikstad viser fram utstilling­en «The best thing about business is minding your own» på Agder kunstsente­r. Her ved verket «Possible cure for winter depression», som består av en jungel av ødelagte lamper.
FOTO: KRISTIAN HOLE Kristiansa­nderen Lasse Årikstad viser fram utstilling­en «The best thing about business is minding your own» på Agder kunstsente­r. Her ved verket «Possible cure for winter depression», som består av en jungel av ødelagte lamper.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway