Fædrelandsvennen

Mester Mozarts messe i førpåsketi­d

Symfoniork­esterets førpåskeko­nsert var svært godt besøkt og sakral som seg hør og bør.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Kristiansa­nd Symfoniork­ester Dirigent: Solister:

Patrick Lange Janne Berglund, Melis Jaatinen, Magnus Staveland og Halvor F. Melien

Sammensatt kor:

Kristiansa­nd Solistense­mble, Kristiansa­nd operakor og Frikirkens kammerkor.

Ragnar Rasmussen

Kormester:

KSO og Kilden har, etter at Sacra Art Festival ble avviklet, beholdt tradisjone­n med en sakral konsert i tiden før påske.

Denne gangen var det Mozarts mektige c-moll-messe som represente­rte det sakrale, med stort kor sammensatt av KSE, Kristiansa­nd operakor og Frikirkens kammerkor. Med disse har kormester Ragnar Rasmussen lyktes i å skape et samlet og godt kor med utmerket klang og stor presisjon. Bare et par ganger i svært raske partier kunne man merke at dette var et amatørkor. El- lers klang det stort og flott og når kveldens dirigent Patrick Lange forlangte plutselig overgang fra fortissimo til pianissimo, så gikk det så godt at det gjorde dypt inntrykk.

Messen krever, tradisjone­n tro, fire solister, og disse har svært varierende grad av medvirknin­g. Bass-barytonen Halvor Melien fikk vi dessverre bare høre i et lite parti helt mot slutten. Sopranen har en dominerend­e rolle, tidvis sammen med mezzo. Janne Berglund har en stor og praktfull stemme, men jeg syns kanskje hun ikke helt matchet stilen til mezzo Melis Jaatinen og tenor Magnus Staveland. Det er selvsagt et spørsmål om smak og behag, men i denne Mozart-sammenheng­en ble det nesten som et stilbrudd noen ganger.

Konsertens første verk var også signert Mozart. Symfoni nummer 40 i g-moll er trolig den aller mest kjente av hans symfonier, og kanskje den aller vakreste? Skjønnhete­n ligger i balansen mellom det vemodige uttrykket som tonearten g-moll inviterte og inspirerte ham til, samtidig som den unge mannen med det korte livet nesten aldri unnlot å slippe livsgleden til i musikken sin. I Kilden torsdag kveld fikk vi en versjon i høyt tempo med svært klar profilerin­g. De svake og lette slutt-toner i musikkens mange ulike fraser ble så lette at de nesten forsvant. Men det var elegant, det var presist og det var et besnærende Mozart-spill fra våre symfoniker­e, denne gang plassert med førstefiol­iner på venstre side, andrefioli­ner på høyre og bratsjer og celli i midten. Spennende og klanglig vellykket.

 ?? FOTO: FRODE MARUM, KILDEN ?? Stort sammensatt kor og KSO gjorde mektig inntrykk under fremførels­en av Mozarts store messe i c-moll. Konserten trakk et stort publikum.
FOTO: FRODE MARUM, KILDEN Stort sammensatt kor og KSO gjorde mektig inntrykk under fremførels­en av Mozarts store messe i c-moll. Konserten trakk et stort publikum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway