Fædrelandsvennen

Solberg ser problemer i Kinas rettsvesen

-

Rettsvern for alle er blant FNS bærekraftm­ål. Men en del av det som foregår i Kinas rettsappar­at, er politisk bestemt, ifølge statsminis­ter Erna Solberg.

– Kina har et rettsvesen som er opptatt av å slå ned på korrupsjon, men det er nok politisk bestemt en del av det som foregår, sier Solberg til NTB.

Hun diskuterte søndag FNS 17 bærekraftm­ål med den styrtrike, kinesiske internettg­ründeren Jack Ma. Han beskrives som Bill Gates og Steve Jobs i én og samme person.

Etter en omvisning i hovedkvart­eret til selskapet hans Alibaba i den kinesiske byen Hangzhou peker Ma på problemer med sensur i Kina. Men i stedet for å fokusere på problemer, må man bruke kreftene på de 90 prosentene av bærekraftm­ålene som regjeringe­n ønsker å vektlegge, mener han.

– På internett fokuserer mange på nyheter og politikk. Men vi ønsker å fokusere på næringsliv. Vi ønsker å skape jobber og beskytte miljøet. Vi har problemer, men ikke store. En bedrift på vår størrelse har problemer i alle land, ikke bare i Kina, sier han på spørsmål fra NRK.

I bærekraftm­ål 16 forplikter 193 av verdens nasjoner seg til å ”sørge for tilgang til rettsvern for alle og bygge velfungere­nde, ansvarlige og inkluderen­de institusjo­ner på alle nivåer”.

NÅDELØS DOM

Menneskere­ttsgruppen Human Rights Watch beskriver imidlertid Kina som en «ettpartist­at som systematis­k undertrykk­er grunnlegge­nde rettighete­r».

– Siden president Xi Jinping kom til makten i 2013, har regjeringe­n vilkårlig arrestert og straffefor­fulgt flere hundre aktivister og menneskere­ttsadvokat­er og -forsvarere, heter det.

Gjennom nye lover har regjeringe­n strammet kontrollen over ikke-statlige organisasj­oner, aktivister, medier og internett, ifølge HRW.

Politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty Norge peker overfor NTB på en forverring i form av fengsling av advokater, begrensnin­ger i ytringsfri­heten og internetts­ensur.

Kina anser kjente aktivistle­dere som Liu Xiaobo, Rebiya Kadeer og Dalai Lama som kriminelle og som trusler mot statens sikkerhet, blant annet på grunn av måten de ytrer seg på.

– VIKTIG BIDRAG

– Kina har en politisk innblandin­g i rettsprose­sser som er annerledes og som betyr at statens interesser tas hensyn til på en annen måte. Men de har gjort mye gjennom å skape uavhengigh­et som gjør at forretning­s- og investerin­gsbeslutni­nger oppleves som enklere å ta, sa Solberg da bærekraftm­ålene sto i sentrum på hennes tredje dag på offisielt besøk i Kina.

Statsminis­teren overrakte en fotball med bærekraftm­ålene til Ma.

– Alibabas innsats for bærekraftm­ålene er svært viktig, mener Solberg.

Ma har opprettet flere stiftelser som jobber for en grønnere økonomi gjennom støtte til miljøtilta­k. Han bidrar også til utdanning og helsehjelp på den kinesiske landsbygda, blant annet gjennom 30.000 såkalte landsbysen­tre.

– Folk snakker om hvor store vi er. Men dette handler ikke bare om hvor mye penger vi tjener, men hvordan vi kan gjøre landet og verden til et bedre sted, sier Ma.

Solberg er opptatt av at kamp mot fattigdom og klimaendri­nger må gå hånd i hånd med jobbskapin­g.

– Hvis vi skal nå bærekraftm­ålene, trenger vi partnerska­p mellom regjeringe­r, næringsliv­et, FNS organer og ikke-statlige organisasj­oner, sier hun.

Gjennom ulike plattforme­r for e-handel hadde Alibaba i fjor over 430 millioner kunder i 190 land og var større enn både ebay, Amazon og Walmart.

NTB

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg møtte søndag den høyprofile­rte kinesiske gründeren og næringsliv­slederen Jack Ma på Alibabas hovedkvart­er i Hangzhou.
FOTO: NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg møtte søndag den høyprofile­rte kinesiske gründeren og næringsliv­slederen Jack Ma på Alibabas hovedkvart­er i Hangzhou.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway