Fædrelandsvennen

Bekymret for jordbærene

Jordbærbøn­dene i Agder tapte tonnevis med bær i fjor sommer da avlingen ble angrepet av gråskimmel­sopp. Undersøkel­ser av åkrene viser at soppen er resistent mot plantevern­midler.

-

I fjor tapte bøndene tonnevis med bær. Undersøkel­ser viser at soppen er resistent mot plantevern­midler.

– To av tre sprøytemid­ler vi har pleid å bruke, er soppen resistent mot, sier Karl Yngve Kristensen, jordbærbon­de på Tveit.

Kristensen var en flere bønder som sto maktesløs tilbake da jordbæravl­ingen ble angrepet av gråskimmel­sopp. Han anslo at rundt 120 tonn med jordbær gikk tapt i fjor sommer.

– Man tenker mye på det som skjedde i fjor, og har det hele ti- den i bakhodet. Det var helt forferdeli­g. Vi håper virkelig at det blir en bedre sesong i år, sier Kristensen.

RESISTENT

Jordbærbøn­dene på Sørlandet tapte flere millioner på soppangrep­et i fjor. Norges bondelag og Agder Bær og Grønt hadde møte med landbruksd­epartement­et i august, og det ble bestemt at flere jordbærfel­t i landsdelen skulle undersøkes.

Resultaten­e og rapporten, som er utarbeidet av Norsk institutt for Bioøkonomi (Nibio), er ferdig. Totalt ble det funnet resistens mot fem av seks stoffer som er i plantevern­midler.

– Resultaten­e var som ventet. Noe av det viktigste med denne undersøkel­sen var å se om Agder skilte seg ut fra andre områder som tidligere er rammet, sier statssekre­tær Terje Halleland i Landbruksd­epartement­et.

I rapporten peker Nibio på at det ble funnet høy grad av resistens i flere av sprøytemid­lene, som har vært viktige for å bekjempe gråskimme lsoppen.

– EN UTFORDRING

«Dårlig virkning av disse midlene kan gjøre bekjempels­e av gråskimmel framover svært vanskelig for produsente­ne», heter det i rapporten.

– Det er generelt forurolige­nde at sopp blir resistent. Slik jeg har blitt det forklart, er dette en sopp som fort blir resistent, sier Halleland og fortsetter:

– Dette er en utfordring som hele bransjen har, og man er avhengig av været. Det vil være viktig å finne alternativ­er til kjemiske plantemidl­er, sier Halleland.

– Hvordan vil dere følge opp dette?

– Den konkrete saken for Agder er oppfylt fra vår side, men vi har et prosjekt gående som nå utvidet til å gjelde for Sørlandet - «handlingsp­lan for redusert risiko ved bruk av plantevern­midler», sier statssekre­tæren og tilføyer:

– Vi mener også det finnes gode støtteordn­inger og veiledning for produsente­ne, men ordninger knyttet til å fjerne selve risikoen ved produksjon­en er ikke noe vi ser på, sier Halleland.

SKUFFET OVER POLITIKERE

Karl Yngve Kristensen er skuffet over at det ikke er gjort med for bøndene som ble hardest rammet.

– Vi har ikke hørt noen ting. De kunne ha hjulpet de som ble hardest rammet. For mange er det vanskelig å innføre forebyggen­de tiltak. Det er mye vi ikke kan gjøre, sier Kristensen.

Kristensen sier at han er nøye med å følge oppskrift og anbefaling­er fra Norsk Landbruksr ådgivning, men at det er vanskelig å finne alternativ­e dyrkingsme­toder.

– Det er for eksempel altfor kostbart å dyrke innendørs. For meg ville det kostet mange millioner kroner, sier han og fortsetter:

– Vi er bekymret for produksjo----

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Jordbærbon­de Karl Yngve Kristensen fra Tveit er spent foran den kommende jordbærses­ongen. I fjor tapte han store deler av avlingen som følge av soppangrep.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Jordbærbon­de Karl Yngve Kristensen fra Tveit er spent foran den kommende jordbærses­ongen. I fjor tapte han store deler av avlingen som følge av soppangrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway