Fædrelandsvennen

Endelig går Byglandsf jordbleka i stim igjen

Byglandsfj ordbleka – en helt unik fisk som kun finnes i Otra. I 1973 var det under 200 fisk i live. Nå går den i stim igjen! Den femti år lange redningsak­sjonen er i ferd med å lykkes.

-

Året er 1905. Den første regulering­sdammen kommer i Byglandsfj­orden. Dette er starten på elendighet­en for Byglandsf jordbleka.

TROR BYGLANDSFJ­ORDEN ER HAVET

Den relikte (innestengt­e) laksefiske­n ble stengt inne da landet hevet seg etter istiden. I rundt 8000 år har den trodd at Byglandsfj­orden og Åraksfjord­en var selve havet. Der levde den av plankton, før den om høsten enten dro sørover til Vassend på Byglandsfj­ord eller helt nord opp i Otra mot Hallandsfo­ssen ved Valle for å gyte.

Bleka er en helt spesiell laksefisk som kun finnes i Otra-vassdraget.

Den er en atlantisk laks som har utviklet seg isolert fra andre laksestamm­er, og dette har gjort den biologisk svært spesiell selv i en global sammenheng. Livet i Setesdalen har gjort at bleka har kvittet seg med evnen til å kunne overleve i sjøvann. Dette gjør bleka unik som studieobje­kt for viktig forskning om smoltifise­ring og sjøvanns tilpasning­en hos atlantisk laks.

Det finnes noen få slike relikte stammer i hele verden. Alle sammen er biologisk helt spesielle.

Om høsten kom bleka i store stimer for å gyte og var viktig matauk, særlig for fattigfolk nordover i dalen. Mens fjellvann med ørret var regulert av grunneiern­e, kunne alle fiske fritt i elva.

– Det sies at tjenestefo­lk fikk inn i husmannsko­ntraktene at de ikke skulle ha bleke mer enn tre ganger i uka. Bleka var viktig. Det var et enormt fiske om høsten, forteller Leonard Jahnsen ved Setesdalsm­useet.

Han husker han var med som liten gutt selv.

– På slutten av sekstitall­et forsvant jo bleka nesten helt. Jeg var med bestefar, men vi fikk ikke noe. Men han hadde minnene og fortalte om hvordan fisket hadde vært før, forteller Jahnsen.

LYSENDE SLANGE

Folk rodde ut i båter og lyste før de stakk fisken. Var du på heia, kunne du se en lysende slange nede i dalbunnen i kveldsmørk­et – så mange deltok. Bleka ble båret hjem i sekker. Mye ble salta og brukt som matauk om vinteren.

På sekstitall­et kom den sure nedbøren og Brokkeanle­gget. Kraftverku­tbyggingen skape en ny tid for Setesdal, men den førte til forslammin­g av de viktige gyteområde­ne rundt Langeid og Rysstad og holdt på å sende bleka ut av vårt levende biologiske mangfold en gang for alle.

Rundt 1970 slutta bleka å reproduser­e. I 1972 ble noen få settefisk fanget og plassert på fem settefiska­nlegg rundt i Norge, inkludert ett i Bygland, i en helt spesiell redningsak­sjon. Men feil og uhell skjedde.

I 1973 var det kun 187 bleker igjen. På folkemunne heter det at hele bestanden av bleke en periode var å finne i et glass med rogn i et kjøleskap øleskap ett eller annet sted.ted.

STIMEN!

I 2015 skjeddee noe helt fantastisk. Da fikk forsknings­leder for Blekeprosj­ektet, Bjørn Barlaup laup inn et dårlig databilde fra a et av overvåking­skameraene ved gytegropen­e ved Vassend d sør for Byglandsfj­ord. 35 bleker kom i stim for å gyte. Det var trolig førsteørst­e gang bleka stimet på minst 50 år.

– Da ble jeg rørt. At vi hadde greid å komme så langt – når man tenker på hvor nær utslettels­e bleka ka har vært, sier Barlaup.

Otteraaens Brugseierf oreningeni­ng ble som regulant i elva pålagt å reddee fisken gjennom å sette ut fisk.

I 1992 sto Syrtveit Fiskeanleg­ggg ferdig og i 1999 begynte det som nå heter «Blekeprosj­ektet» som har som mål å reetablere ablere enn selvprodus­erende blekebesta­nd d – både i Byglandsfj­orden og i Dåsvannsva­ssd ravassdrag­et i Hornnes. Her har nemlig ogsåså en liten forekomst av bleke tilhold.

Hvert år ble femti tusen 5–7 cm. store blekeyngel satt ut i Byglandsfj­orden. n. Det skjer ikke lenger. Siden 2012 er det kun rogn som plantes ut, 300.000 rogn fordelt delt på Otra og Byglandsfj­orden og 100.000 00 rogn i Dåsåna.

– Vi har nå sluppet taket etter over 40 år r med fiskeuts ettinger. Dette virker å være

❞ Jeg ble rørt. At vi hadde greid å komme så langt – når man tenker på hvor nær utslettels­e bleka har vært. BJØRN BARLAUP, forsknings­leder for Blekeprosj­ektet

 ??  ??
 ?? FOTO: BLEKEPROSJ­EKTET ?? Slik ser hun ut, den unike bleka i Byglandsfj­orden.
FOTO: BLEKEPROSJ­EKTET Slik ser hun ut, den unike bleka i Byglandsfj­orden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway