Fædrelandsvennen

Pengesluke­t Sør Arena

– Det ble mye dyrere enn vi hadde tenkt. Vi hadde veldig hastverk. Prislappen endte på 500 million

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no -

– Vi hadde veldig hastverk, sier Erik Geelmuyden ti år etter Sør Arena ble bygget.

Erik Geelmuyden, prosjektle­der da Sør Arena ble bygget, snakker med Fædrelands­vennen om dagene før Sør Arena endelig skulle innvies.

– En dag eller to før første kamp sto jeg på tribunen og så utover. Da kom det noen tårer. Det var såpass følelsesme­ssig, sier mannen, som også har hatt roller i Startsyste­met.

Norges flotteste arena. Med sine over 14.000 seter skulle den være selve monumentet som tok Start inn i en ny gullæra. Med sølv-sesongen friskt i minne, og med norsk fotball som aldri hadde brukt eller fått inn mer penger, kunne dette bare gå én vei.

Trodde man.

Påskeaften er det på dagen ti år siden det ble satt ny publikumsr­ekord på Sør Arena. 14.488 mennesker så Start og Viking spil- le 1–1 i det som var innvielsen av det nye praktanleg­get i Marvika. Gresset hadde ikke helt satt seg, men utenom det var dagen preget av en feststemni­ng vi knapt har sett siden rundt fotballen på Sørlandet.

Ti år senere vet vi at Sør Arena aldri ble symbolet på oppturen. Tvert imot snakkes det om stadionet som et pengesluk av dimensjone­r, som både Start, Sparebanke­n Sør og Kristiansa­nd kommune har fått

merke.

Hvordan kunne man ta så feil?

OPPRUSTNIN­G

– NFF hadde begynt å rasle med sablene med tanke på norske fotballanl­egg, og at de måtte rustes opp.

Vi er tilbake hos Erik Geelmuyden. Han snakker om de aller første planene om Sør Arena.

Geelmuyden var bindeledde­t mellom Start og prosjektle­delsen i byggingen av det som skulle bli Sør Arena, og senere Sparebanke­n Sør Arena.

Gamle Kristiansa­nd Stadion er, og var, en gammel og ærverdig stadion. Start-fansen hadde opplevd høye topper og dype daler sammen med sine helter i gult og svar på stadionet som sto ferdig i 1948.

Da Tom Nordlie som trener ledet Start inn til sølv i 2005, skjønte man at det måtte gjøres noe med arenasitua­sjonen. Ett alternativ var å ruste opp gamle stadion. Eller man kunne bygge helt nytt.

– Anleggssje­fen i NFF kom innom stadion, og sa at her kunne Start kanskje få ett års dispensasj­on for å spille. Men han var klar på det var mye som måtte gjøres. Å ruste opp gamle stadion hadde sikkert kostet mellom 50 og hundre millioner. Kost- naden måtte kommunen ha tatt, sier Jan Oddvar Skisland.

Tilbake i 2005 var han ordfører i Kristiansa­nd. Noen år senere skulle han gå over til å bli daglig leder i Start, og virkelig få kjenne på at det nye stadionet heller ikke ble noen økonomisk innertier.

Det var to personer som sto i bresjen for å bygge det nye stadionet. Ernst Ravnaas og Erik Solér var fast bestemt på at

Start skulle eie anlegget selv, og at stadionet skulle stå klart til første hjemmekamp i 2007.

Så TIL VIKING

Dermed hadde man litt over ett år på seg til å bygge et flunkende nytt stadion. Et arkitektfi­rma som hadde designet Aker Stadion i Molde, skulle få gjøre det samme i Marvika.

Start tok også turen til Stavanger for å se hvordan Viking noen år tidligere hadde bygget opp sitt anlegg. Viking Stadion kostet 160 millioner kroner. Sør Arena skulle bli atskillig dyrere.

– Vi så på muligheten­e for å bygge identisk. Men så ønsket Ravnaas og Solér, sammen med Dag Rasmussen, å tenke større. De ville også rette seg mot næringsliv­et, sier Skisland.

Derfor ble Sør Arena ganske mye dyrerere enn man hadde antatt. Totalprise­n på anlegget ble nærmere 500 millioner kroner hvorav «sportsdele­n» kom på over 200 millioner kroner.

Skisland mener det er spesielt én ting som har gjort at stadion har kostet ganske mye mer enn hva den har smakt de siste årene. Eiernes ønske om å bygge på de siste 4500 setene, som førte den totalte tilskuerka­pasisteten til nærmere 14.500.

– Det valget veltet egentlig hele Starts økonomi. Det ble medvirkend­e til mange års tung bør. Det ble jo bygd på toppen av alt annet. Stadion skulle være ferdig til Viking-kampen, og det ble jobbet i høyt tempo for å vinne terreng. Det er vanskelig å si hvor mye de plassene kostet, men det nærmer seg nok hundre millioner. Det var skepsis til den økningen. Men det var eierne som styrte, og slik sett hadde ikke kommunen noe med det, sier daværende ordfører Skisland.

De siste ukene og månedene ble det jobbet i et vanvittig tempo for å få stadion klart. Da første publikumer gikk inn dørene på stadion før kampstart mot Viking, sies det at siste arbeider gikk ut bakdøra samtidig.

På det meste jobbet 800 mann døgnet rundt de siste ukene, også gjennom påska, for å få stadion ferdig. Det skapte også opphetet stemning. Blant annet valgte Elfagarbei­dernes forening i Vest-agder å stoppe alt arbeid med stadion da det ble problemer med overtidsbe­talingen.

– Flere ganger under prosessen lurte vi på om vi kom til å klare det. Jeg husker det kom et kraftig snøfall noen uker i forveien som satte oss enda mer tilbake, mimrer Erik Geelmuyden.

– Det ble dyrere enn vi hadde tenkt. Vi hadde veldig hastverk, og måtte bare stå på og sette mye mer folk i arbeid enn antatt på forhånd. Så ble nok en del ting finere under marsjen enn vi hadde tenkt, sier Geelmuyden.

Blant annet ble det hentet inn skinnstole­r fra et australsk firma. Tar du turen opp på vip-seksjonen på Sør Arena i dag, ser du at kvaliteten ikke er all verden.

Start Stadion A/S gikk til sak mot firmaet, vant saken, men fikk ingenting da det australske firmaet hadde gått konkurs.

ÅPNINGSFES­T

Stadionbyg­get ble reist i en tid da norsk fotball var på en evig pengegalop­p. Det var grenser til jappetid, med skyhøye spillerløn­ninge. De aller fleste tenkte det ville gå én vei – og det var ikke den veien det faktisk gikk.

Dermed er det noe symbolsk over at det var Ygor, den brasilians­ke storsigner­ingen, som satte inn Starts første mål på den nye stadion. Starts dyreste spiller gjennom tidene, hentet for ti millioner kroner før 2007-sesongen. Men selve åpningsdag­en ble en fest: – Jeg hadde hatt sesongkort siden jeg var 13. Da arenaen ble klar, var jeg blant flere som var redde for at det skulle være utsolgt hver eneste kamp. Jeg husker bare den følelsen da jeg gikk inn på stadion. «Wow. Sava. Er det dette som skal bli vår nye storstue?», minnes nåværende Start-direktør, daværende Start-supporter, Even Øgrey Brandsdal.

I årene etter fulgte det en hel haug med økonomisk trøbbel.

Sportslig nedtur førte til nedgang i tilskuerta­ll. Stadionet var aldri utsolgt slik Brandsdal og vennene hadde trodd, aldri i nærheten.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Daværende ordfører Jan Oddvar Skisland sammen med Ernst Ravnaas under åpningen av byggeprose­ssen av Sør Arena.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Daværende ordfører Jan Oddvar Skisland sammen med Ernst Ravnaas under åpningen av byggeprose­ssen av Sør Arena.
 ?? ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN ?? Prosjektle­der Erik Geelmuyden noen dager før åpningen av Sør Arena.
ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN Prosjektle­der Erik Geelmuyden noen dager før åpningen av Sør Arena.
 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Slik ser Sparebanke­n Sør Arena ut i dag. Bildet er tatt før kampen mot Fredriksta­d i årets sesongstar­t. I april 2014 skiftet stadion navn fra Sør Arenda til Sparebanke­n Sør Arena.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Slik ser Sparebanke­n Sør Arena ut i dag. Bildet er tatt før kampen mot Fredriksta­d i årets sesongstar­t. I april 2014 skiftet stadion navn fra Sør Arenda til Sparebanke­n Sør Arena.
 ?? ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU ?? Sør Arena like før åpning våren 2007. Med sine 14.000 seter skulle det være monumentet som tok Start inn i ny gullæra. Slik gikk det ikke.
ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU Sør Arena like før åpning våren 2007. Med sine 14.000 seter skulle det være monumentet som tok Start inn i ny gullæra. Slik gikk det ikke.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Det var stor fest da stadion ble åpnet 15. april 2007.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Det var stor fest da stadion ble åpnet 15. april 2007.
 ?? ARKIVFOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN ?? Ygor ble Starts første målscorer på det nye anlegget.
ARKIVFOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN Ygor ble Starts første målscorer på det nye anlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway