Fædrelandsvennen

For resistent sopp

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

nen. I fjor så det ut til å bli veldig bra, men endte opp med å bli det dårligste året i manns minne, sier jordbærbon­den.

HØYE JORDBÆRPRI­SER

– Hvordan påvirket dette prisnivået på jordbærene?

– Prisnivået avhenger av hvor mye som finnes på markedet. Jo færre bær, jo høyere priser. Vi må bare håpe på at det blir en god sesong i år, sier Kristensen.

Arild Berge ved Søgne Jordbær DA er optimist før årets sesong.

– Optimister må man nesten være. I år prøver vi å dyrke på en litt annerledes måte, ved å gjøre bestanden mer åpen. Da vil det lettere tørke opp og gi bedre klima, sier Berge.

– Jeg tror man rett og slett må bruke mindre plantevern­midler og finne andre måter å dyrke på. Med klimaendri­nger og soppresist­ens er det klart det utfordrend­e for oss.

Berge tror allikevel at de unngår en lignende krise de opplevde å fjor.

– Nå vet vi litt mer. Jeg tror ikke vi får slike tilstander igjen. Noen har vurdert å flytte innendørs, men det er mye mer kapitalkre­vende. Vi har gått vekk fra det å plante rett i jorda, og håper på en bedre sesong. Jordbær skal det bli uansett, sier Berge.

– HAR IKKE FÅTT BESKJED

Odd Tore Nøding i Agder Bær og Grønt sier de har en spennende sesong i møte.

– Vi har ikke fått noen tilbakemel­ding fra landbruksr­ådgivninge­n eller departemen­tet, men vi hadde jo en mistanke om at sprøytemid­lene ikke var gode nok. Vi er nokså oppgitt over at vi ikke får ordentlig greie på dette, forteller Nøding.

Han mener hele næringen må være med å dra lasset, dersom situasjone­n skal bedre seg etter fjorårets jordbærkri­se.

– Det kan ta mange år før nye plantevern­midler kommer på plass. Enten må man legge om driften eller kutte ut og gjøre noe helt annet. Vi må ha både næringen og politikern­e med oss, sier Nøding.

– I fjor var det helt håpløst. Vi håper for alt i verden på at det skal bli en grei sesong. Det skylder vi kundene våre. Foreløpig ser det greit ut, men det er veldig spennende, sier Nøding.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Maktesløse bønder sto i igjen med store tap på grunn av gråskimmel­soppen som angrep avlingen deres i fjor.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Maktesløse bønder sto i igjen med store tap på grunn av gråskimmel­soppen som angrep avlingen deres i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway