Fædrelandsvennen

Helsefilm.no legges dødt

Prestisjep­rosjektet Helsefilm.no ved Sørlandet sykehus har hatt et bein i grava siden 2006. Etter å ha brukt over 11 millioner kroner og utallige arbeidstim­er blir prosjektet nå lagt dødt.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Dette er fortvilet. Vi har hele tiden hatt et håp om å få dette inn på driftsbuds­jett enten i Helse Sør-øst eller helst nasjonalt i Helsedirek­toratet, sier enhetslede­r i Regional kompetanse­tjeneste for pasient- og pårørendeo­pplæring ved Sørlandet sykehus, Mirjam Lien Smedsrød.

Hun har vært med siden begynnelse­n i 2006, da ideen kom fra fortellere­n Bjørn Enes, om å tilby kvalitetss­ikrede filmer om helse for både helseperso­nell, pasienter og pårørende. Dette var samme år som Youtube begynte, før kanalen var et verdenskje­nt nettsted.

FORFERDELI­G SYND

– Jeg synes det er forferdeli­g synd at Helsefilm.no nå dør, sier Enes.

I 2006 søkte sykehuset om 1,8 millioner kroner fra Sørlandets kompetanse­fond og Cultiva for å utvikle filmer til opplæring av helseperso­nell og pasienter. Allerede da mente Fou-direktør Inger Holen at Sørlandet burde ta en nasjonal posisjon i produksjon av helsefilm.

Helsefilm.no er en portal med informasjo­nsfilmer utviklet ved Sørlandet sykehus HF. Temaene spenner fra bruk av inhalatore­r til akuttbehan­dling av hjerneslag. Målgruppen er pasienter og pårørende, men filmene kan også brukes i undervisni­ng av helseperso­nell. Flere av filmene er spesielt utviklet med tanke på barn og yngre pasienter.

MILLIONER

Mange millioner er brukt. Bare i rene drifts- og utviklings­utgifter har det kostet mer enn én million kroner per år, i tillegg til arbeidstim­er ansatte ved Sørlandet sykehus har lagt ned. Pengene har kommet fra Norsk Forsknings­råd (Høykomprog­rammet), Sørlandets kompetanse­fond, Stiftelsen Cultiva, Nasjonal kompetanse­tjeneste for læring og mestring innen helse, Innovasjon Norge (Ofu-kontrakt), Helse Sør-øst Regionalti l hl helseforet­akf k og Sørlandet sykehus HF.

RTRIST HISTORIE

S– Filmbasen inneholder litt over 200 filmer. I 2016 har det vært 31.700 unike brukere, og på hverdager varierer det mellom 150300 visninger, sier Smedsrød.

Nærmest hvert eneste år siden 2006 har sykehuset søkt om penger til drift, først fullfinans­iering på opp mot fire millioner kroner i året, og ned til midlertidi­g finansieri­ng på 200.000 bare for å unngå å måtte stenge.

– Dette er en trist historie, sier fagdirektø­r Per Engstrand, som har stått bak mange av de avslåtte søknadene.

– Hva har dere gjort galt, Smedsrød?

– Det er et godt spørsmål jeg ikke har noe godt svar på. Vi be- gynte j jo veldigldi tidligi og i helseNorge er man veldig seine på å ta i bruk moderne Ikt-løsninger, sier hun.

EKSPERTER

Enes mener byråkraten­e i Helsedirek­toratet er flinke til å holde møter med folk som «mener de er eksperter på ting de aldri har prøvd», og at de dermed ikke forstår hvor bra og viktig dette prosjektet er:

– Min erfaring både med revmatiker­e og innen psykisk helse er at film er et veldig godt verktøy til å lære opp og spre informasjo­n både blant helseperso­nell og pasienter. Det kan føre til mer effektiv behandling, og gjøre det lettere å lære opp pasienter til å få mest mulig utbytte av behandling­en, sier Enes.

REDNINGSPL­ANKE

Siste redningspl­anke for prosjektet var å bli inkludert i Helsenor- ge.no. En nettportal som samler alt fra Nav til Mine Resepter og bytte av fastlege. Men heller ikke det ble det noe av. Man vil heller satse på filmer som allerede eksisterer og distribuer­es via Youtube og Vimeo.

– Vårt argument er at dette er en risiko for spredning av pasientopp­lysninger. Når man søker opp helseinfor­masjon kan dette spores og på den måten kan opplysning­er om helsen blir spredd. Dette har vi en løsning i helsefilm.no som hindrer.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Enhetslede­r i Regional kompetanse­tjeneste for pasient- og pårørendeo­pplæring ved Sørlandet sykehus, Mirjam Lien Smedsrød har vært med på Helsefilm.no siden starten i 2006.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Enhetslede­r i Regional kompetanse­tjeneste for pasient- og pårørendeo­pplæring ved Sørlandet sykehus, Mirjam Lien Smedsrød har vært med på Helsefilm.no siden starten i 2006.
 ?? SKJERMDUMP ?? Slik ser nettsiden til Helsefilm.no ut. Nå blir den lagt ned.
SKJERMDUMP Slik ser nettsiden til Helsefilm.no ut. Nå blir den lagt ned.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway