Fædrelandsvennen

21-åring dømt for drap

- MARGRETHE SAGA OG KJETIL NYGAARD

En 21 år gammel mann er i Lister tingrett dømt for drapet på en 44 år gammel mann i Lyngdal i fjor.

21-åringen er dømt til tvungen psykisk helsevern etter at han drepte kameraten sin i fjor. Han har hele tiden erkjent å ha begått drapet.

Mannen var tiltalt for å ha drept en 44 år gammel marokkansk statsborge­r i Lyngdal 31. juli i fjor sommer, og straffesak­en mot ham pågikk fra 27. mars til 30. mars i år. Den 44 år gamle mannen ble drept med 60 saksestikk.

De sakkyndige i rettssaken konkludert­e med at 21-åringen var psykotisk da han drepte kameraten.

– Etter bevisførin­gen, premissene for de sakkyndige­s konklusjon­er og psykiater Gunnar Johannesse­ns muntlige redegjørel­se for retten, fremstår det som høyst sannsynlig at tiltalte var psykotisk i rettspsyki­atrisk forstand da handlingen i tiltalen ble be- gått, opplyses det i dommen.

De to hadde vært venner siden 2015. Både påtalemynd­igheten og forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen har ment at tiltalte var utilregnel­ig og derfor ikke kunne dømmes til fengsel.

Etter drapet har den 21 år gamle mannen vært innlagt på psykiatris­k avdeling.

For å idømme en person tvungen psykisk helsevern må det blant annet antas å være nærliggend­e fare for at vedkommend­e på nytt vil begå et alvorlig lovbrudd som krenker eller utsetter andres liv, helse eller frihet for fare.

– Retten kommet til at det er nærliggend­e fare for at tiltalte vil begå et nytt alvorlig voldslovbr­udd dersom han igjen skulle bli psykotisk i tilsvarend­e grad som han var i da drapet skjedde. Følgelig vil risikoen for nye tilsvarend­e psykoseepi­soder stå sentralt ved rettens samlede farevurder­ing, konkludert­e tingretten med.

 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? I denne boligen i Lyngdal ble en 44 år gammel mann drept 31. juli i fjor. En 21 år gammel kamerat er dømt for drapet.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN I denne boligen i Lyngdal ble en 44 år gammel mann drept 31. juli i fjor. En 21 år gammel kamerat er dømt for drapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway