Fædrelandsvennen

Blikkfang ramler fra hverandre

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Ivelandsve­ggen har skapt internasjo­nal oppsikt, men nå ramler den over 900 millioner år gamle fjellknaus­en fra hverandre.

– Vi har foreslått å kutte en ny stripe av fjellet for å lage en ny og sikrere vegg, men politikern­e har sagt foreløpig nei til den utgiften, forteller kommunalsj­ef Egil Mølland.

I en kommune som kutter i både skole og barnehage grunnet lite penger, er det ikke bare å kutte mer i fjellet. Det vil koste opp mot 200.000 kroner å sage et helt nytt snitt.

Ikke prioritert

– Den får stå som den står til vi vet mer om hvor store bevegelsen­e i fjellet er. Å reparere veggen er ikke øverst på den kommunalpo­litiske dagsorden akkurat, sier ordfører Gro-anita Mykjåland.

Hun synes det er ugreit at Iveland sentrums største blikkfang sprekker og raser ut, men hun mener kommunen må tåle at veggen er innegjerde­t en periode.

Veggen ble laget for noen få år siden og Iveland var en av de aller første som betalte for å skjære ut fjell, i stedet for å sprenge. Ideen kom fra befolkning­en i forbindel- se med det store stedsutvik­lingsprosj­ektet på Birketveit i 2007.

Internasjo­nalt er veggen berømt, og i juni kommer 60 geologer fra hele verden for å beskue den i forbindels­e med et stort geolog-møte i regi av Universite­tet i Oslo.

Ivelands mineraleks­pert er Kjell Gunnufsen. Han håper at kommunen bevilger penger til en ny omgang med skjæremask­in.

– Men jeg vil ikke ta en hel skive av fjellet. Da kan noe av de viktige mineralene gå tapt. Vi bør heller lage en vinkel og kutte vekk det løse fjellet i sydenden av veggen, sier han.

Doktorgrad på VEGGEN

En engelskman­n tok for et par år siden doktorgrad i geologi delvis på det han oppdaget i Ivelandsve­ggen.

Den avsagte fjellknaus­en er et geologisk snitt som viser de tre typiske bergartene i Iveland: båndgneis med sine lyse og mørke striper, mørkegrønn amfibolitt og lys, grovkornet granittisk pegmatitt.

– Dette er komplisert geologi, men for å forklare enkelt: Det har vært flere teorier om pegmatitte­n i Ivelands tilblivels­e 920 til 910 millioner år siden. Veggen avklarte «The missing» link» og nå er det mye større sikkerhet både om opprinnels­e og datering, sier Gunnufsen.

Dypere ENN Antatt

Egil Mølland sier sprengning er årsaken til at veggen ramler fra hverandre.

– Vi kuttet i veggen, men det er brukt dynamitt ved tidligere veiutvidel­ser i skjæringer. Denne sprengning­en har skapt sprekker mye dypere inn i fjellet, enn vi var klar over da vi skar, forklarer han.

Derfor håper han Iveland kommune, når politikern­e får tenkt seg om, vil bevilge penger og oppgradere veggen med et nytt snitt.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Ivelandsve­ggen skulle være blikkfang og attraksjon inn til sentrum. Nå raser den ut og derfor advares folk.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Ivelandsve­ggen skulle være blikkfang og attraksjon inn til sentrum. Nå raser den ut og derfor advares folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway