Fædrelandsvennen

Skal bygges om til flytende klinikk

- MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL

Ungdom i Oppdrag på Flekkerøy har vært sentrale i kjøpet av «MV YWAM Liberty», som skal gi sårt tiltrengt legehjelp i Papua Ny-guinea.

– Vi har jobbet aktivt med planene om å kjøpe et skip i ett og et halvt år. Dette skipet dukket plutselig opp til en upåklageli­g pris, og er et solid arbeidsski­p som enkelt kan bygges om til vårt bruk, sier Jarle Hofstad.

Han og Bjarte Tonheim er prosjektle­dere og holder til på Ungdom i Oppdrags base på Flekkerøya. De har selv vært og sett på skipet som nå skal bygges om.

Helikopter­plattform

– Det skal males hvitt, og det skal bygges en klinikk ombord. Det blir en prosess for å gjøre i stand skipet til oppdrag i tropiske farvann, sier Tonheim.

M/V «L’astrolabe» er det opprinneli­ge navnet til skipet, som har fungert som forsknings­skip for franske myndighete­r i Antarktis siden 1988. Nå skal det altså til varmere strøk hvor behovet for legehjelp er stort.

– 85 prosent av befolkning­en bor i isolerte strøk. Med et skip kan vi ankre opp utenfor landsbyer og gi folk hjelp der de bor. På skipet skal vi kunne tilby legehjelp, øyeoperasj­o- ner og tannlege, og vi vil også ha mobile helseteam som kan sendes ut i mindre båter og helikopter, sier Tonheim.

Skipet har helikopter­plattform fra før, og plass til et mannskap på rundt 60 personer.

BARN MED grå Stær

– De store problemene i landet er tuberkulos­e og HIV. Det finnes kun 70 tannleger i hele landet som har en befolkning på 7 millioner. Grå stær er også et problem vi har sett hos barn ned i 6-årsalderen, som ikke kan se på grunn av det. Vi kan gi dem synet tilbake med en 45-minutters operasjon, sier Hofstad.

«Liberty» blir det fjerde skipet Ungdom i Oppdrag har i landet, men det aller første som medlemmer i Norge er ansvarlige for.

– Organisasj­onen har operert skip i Papua Ny-guinea siden 2010, og myndighete­ne er begeistret over det vi gjør. De støtter også vårt arbeid økonomisk, og de hjelper oss med logistikk og infrastruk­tur, sier Hofstad.

Ungdom i Oppdrag er en kristen organisasj­on, men det skal ikke bli drevet misjonsarb­eid på skipet.

– Vi bringer et budskap om håp og liv med det vi gjør, samtidig som vi ikke legger skjul på at vi er kristne. Alle de som jobber med oss er frivillige, og vi vil også ha mange papuanere som jobber på skipet, sier Tonheim.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Prosjektle­der Bjarte Tonheim foran Ungdom i Oppdrags nye skip.
FOTO: PRIVAT Prosjektle­der Bjarte Tonheim foran Ungdom i Oppdrags nye skip.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway