Fædrelandsvennen

Smarte hytter uten strøm

Hyttefolke­t i påskefjell­et er ikke lenger avhengig av elektrisit­et på hyttene sine. Kraftige solcellepa­neler og vindmøller som lett kan konvertere elektrisit­eten de produserer til 220 volt og et enormt utvalg av elektriske duppeditte­r gjør hytteeiern­e sel

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Ved Bjørnevatn i Valle sitter ekteparet Anne Grete og Egil Bakken fra Vennesla i den lune utekroken til hytta si. De har en praktfull utsikt mot Setesdal Vesthei og hytteområd­et foran seg.

I mønet er det montert svære solcellepa­neler. På verandaen står ett til og venter på å bli montert. De har masse strøm til det de ønsker seg fra egenprodus­ert elektrisit­et. Greit det, og litt gøy også, synes den teknisk interesser­te Egil Bakken. Men helst hadde de ønsket seg strøm fra det offentlige nettet.

– Vi har ventet i årevis på at Valle kommune skulle hjelpe oss med strømtilfø­rsel, men ingen ting har skjedd. Derfor satte vi i gang selv og investerte omlag 100.000 kroner i solcellepa­neler, batteriban­k, omformer fra 24 til 200 volt, ledlys og elektrisk opplegg, sier han.

VARMEKABLE­R

Til og med varmekable­r på do og bad har ekteparet lagt inn.

– Vi kan kjøre det på solcellest­røm, men det tar så mye energi at det gjør vi ikke. Men kommer det 220 volt strøm utenfra, er det bare å koble til, sier Bakken.

Solcellepa­nelene gir 140 watt hver og omformeren på 5 kilowatt sprer 220 volt til de apparatene og lampene ekteparet ønsker strømmen til, slik som varmtvanns­tank, fryseboks og kjøleskap, tv og musikkanle­gg. Komfyren og stekovnen drives av gass.

Investerin­gen på 100.000 kroner omfatter også et bensinagre­gat som slår seg automatisk på om spenningen fra solcellepa­nelene blir for lav.

– Vi tror vi har tjent inn investerin­gene i løpet av sju år, for vi bruker hytta mye, sier Egil Bakken.

VINDMØLLER

Solcellepa­neler og innvendige, mer eller mindre avanserte løsninger, finnes i alle hyttefelt i Norge nå. De er billige og relativt enkle å montere og gir strøm til alt fra lys og kjøleskap til varmtvanns­tanker og toaletter.

I Setesdalsh­eiene dukker det også stadig opp flere vindmøller med aggregat på vindblåste knauser ved hyttevegge­ne. Disse fås i prisklasse 10.000 kroner og oppover. Er de under seks meter høye, er de unntatt fra søknadspli­kt, men jo høyere jo bedre, sier folk Fædrelands­vennen har snakket med.

Dette er viktig både for å fange vinden og for å unngå turbulens.

SOLCELLETA­KSTEIN

I Brokke hyttefelt i Valle er det strømtilfø­rsel til alle hyttene. Likevel ligger to hytter på solrike Kvisletopp­en med takene helt dekket av solcelleta­kstein. Steinene «klikkes» i hverandre.

– Disse koster bare 30 prosent mer enn vanlig takstein, sier elek- triker Benjamin Aanonsen hos firmaet Nedig AS i Arendal som monterte invertere innvendig i ei av hyttene da Fædrelands­vennen besøkte hyttefelte­t. Her monteres solcelleta­ksteinene mer for å spare strøm enn at det er nødvendig, sier han.

Et tak på 150 kvadratmet­er produserer ca. 3000 kwh under optimale forhold.

BEKKEKRAFT

Har du en liten bekk i nærheten av hytta di, eller et vann like ovenfor, da kan du også bli selvforsyn­t med strøm.

Med en fallhøyde på fem meter, aller helst ti til tjue, kan du få den strømmen du trenger. Vannet trenger ikke å falle loddrett. Det eneste som kan gi energitap av betydning, er krappe svinger på rørene. Flere firma forhandler nå vanngenera­torer i prisklasse 12- 20.000 kroner.

I tillegg kommer her som ved strøm fra solceller, vindkraft eller solcelleta­kstein utgifter til alt du kan velge og vrake i av innvendige fasilitete­r.

Den største utfordring­en for de som er selvsforsy­nte med elektrisit­et langt inne i strømløse områder, er avløp fra alle de avanserte toalettene. Ei spredegrøf­t ut i morene og grus til gråvannet tilfredsst­iller imidlertid de fleste kommuners krav.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Herlig med egenprodus­ert strøm, synes ekteparet Anne Grete og Egil Bakken fra Vennesla. De bruker hytta ved Bjørnevatn i Valle mye og regner med å spare inn utgiftene i løpet av noen år.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Herlig med egenprodus­ert strøm, synes ekteparet Anne Grete og Egil Bakken fra Vennesla. De bruker hytta ved Bjørnevatn i Valle mye og regner med å spare inn utgiftene i løpet av noen år.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Hyttene i Brokke skal egentlig ha torvtak. Valle kommune gir imidlertid unntak for miljøvennl­ige hytter med solcelleta­kstein.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Hyttene i Brokke skal egentlig ha torvtak. Valle kommune gir imidlertid unntak for miljøvennl­ige hytter med solcelleta­kstein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway