Fædrelandsvennen

Støyen fra ny E 39 gjennom Vågsbygdsk­auen

- PÅL FRIIS Vågsbygd vel FREDRIK ELVATUN HELENE VEDAL nestleder i Studentorg­anisasjone­n i Agder

Vågsbygdma­rka er i dag et sammenheng­ende friluftsom­råde mellom Vågsbygd, Songdalen og Søgne som svært mange mennesker når lett hjemmefra.

●● Vågsbygd vel har sammen med mange ulike organisasj­oner og enkeltpers­oner i Songdalen og Vågsbygd kjempet for å bevare dette verdifulle naturområd­et. Da den valgte veitrasé ble vedtatt måtte vi innse at hvis veien bygges er de nordlige deler av marka tapt for alltid. Nå har detaljregu­leringen vært ute for å innhente merknader.

Velforenin­gens engasjemen­t i det videre planarbeid­et har i hovedsak vært å bidra til å redusere støyen i den gjenværend­e del av marka.

Rap-004 Støyutredn­ingen er forstemmen­de lesning. 40 db er anbefalte støygrense i friluftsom­råder. Utredninge­n viser at store deler av Vågsbygdma­rka får mer støy enn denne grensen. Det gjelder hele Innervanne­t, Fiskåvann, Bjørkedals­heia, Brulihei (bildet) og Rossevanns­området. Støyutredn­ingen trekker en snirklete linje for skjerming for støy over 40 db omtrent midt i det som er igjen av marka. Kommer en opp på de fineste heiene som Øylihei, Bjørkedals­heia og Brulihei, eller er nord i Innervanne­t og nord langs Tyskerveie­n ved Rossevann møter en straks en trafikkstø­y på 45 db og ikke langt nede i nordhellin­ga og nord i områdene rundt vannene er støyen på 55 db. For menneskeør­et blir en økning på 10 db oppfattet som en fordobling av støyen.

Kommunedel­planen har tidligere ønsket et høyt ambisjonsn­ivå for støyskjerm­ing. Så vidt en kan forstå plandokume­ntene er denne støyreduks­jonen det beste man har kunnet oppnå, selv med opp til 10 meter høye støyskjerm­ende voller. Enda mer massive 15 meters voller vil ikke gi særlig økt effekt. Det høye ambisjonsn­ivå mot støy ble derved kun ønsketenkn­ing.

Vågsbygdfo­lk og folk i Søgne og Songdalen som bor mot dette naturområd­et mister ikke bare store deler av sitt friluftsom­råde. Støyutredn­ingen viser at store deler av det vi får igjen av marka, og områdene som gir de beste naturopple­velsene mister mye av det som er den store verdien i dag. Når vi kommer er stykke inn i skauen og opp på utkikkshei­ene er trafikkstø­yen det første som møter oss.

Med så stor skade for så mange mennesker har ikke dette veiprosjek­tet livets rett. mye av kontrollen i Syria tilbake, samtidig som USA og Trump signaliser­te at de ikke ønsket å blande seg mer inn i konflikten. USA har likevel vært tydelig overfor regimet om at konsekvens­ene ville bli alvorlige skulle regimet gjøre bruk av kjemiske våpen.

Med et så klart ultimatum, hvorfor skulle Assad nærmest gi USA en åpen invitasjon inn i konflikten mot hans koalisjon og interesser? Skal vi svelge det som en ubestridel­ig sannhet, slik massemedia tilsynelat­ende tolker aktualitet­ene?

Gitt at det var en opprørsgru­ppe som var ansvarlig for det kjemiske angrepet med hensikt om å legge skylden på regimet, dvs. fienden – en velkjent krigsstrat­egi, for så å få den største bølla med på laget mot Assad, USA. Gir det mer mening? Det antas at opprørsgru­pper har brukt kjemiske våpen i krigen tidligere, så hvorfor ikke nå?

Det ville være naivt å tro på noen av partene i forhold til hvem som sto bak. Imidlertid begynner det å bli rimelig opplagt om hvem som har kommet best ut strategisk i kjølvannet av det kjemiske angrepet, for det er definitivt ikke Assad. Media er også ufullstend­ig i sin dekning av USA sin markante innblandin­g. Skal tilslaget kun tolkes som en smekk på hånda, eller foreligger det en mer intrikat strategi til rette? Det er kommet frem interessan­te analyser utenfor søkelyset til et snevert mediebilde som forteller en litt annen historie, blant annet fra dr. Steve Pieczenik, som har tatt del i fem USA- administra­sjoner i ulike roller.

I utgangspun­ktet er det overrasken­de at Trump initierte det amerikansk­e angrepet, tatt i betraktnin­g at han har vært tydelig på standpunkt­et om å ikke blandet seg inn i Syria- konflikten. Likevel gjør han det, mot valgløftet og uten godkjennel­se fra kongressen eller støtte fra mange av hans tilhengere. Så hvorfor? Trump oppnår opp til flere ting: Han viser handlekraf­t og sender et signal om at USA ikke kommer til å akseptere hva som helst, i tider hvor Nord-korea og Kina markerer seg militært. Han oppnår samtidig å få stor støtte fra verdenssam­funnet, ikke minst fra store profiler både på republikan­sk og demokratis­k side i sin egen kongress. Anklagene om at Trump er en agent for Putin vil bli redusert, ettersom angrepet ansees som et svik mot Russland og forholdet mellom stormakten­e.

Det som er leit i denne sammenheng­en, er at massemedia nok en gang synes å være svært selektive og blåøyde i sin dekning, og lagt seg på en linje som utelukker alternativ­e og aktuelle scenarioer. Er det like uansvarlig som «Fake news»?

Innlegget er forkortet. red. tiske til å støtte opp om studenthel­se, så lenge jeg som student ikke er folkeregis­tret med adresse i Kristiansa­nd. De henviser til fastlegeor­dningen som igjen henviser meg til SIA Helse, for de vet like godt som meg at det er der ekspertise­n på studenthel­se ligger. Men SIA Helse skal fungere som et supplement til den offentlige helsetjene­sten, og ikke en erstatning. Jeg blir fort en kasteball mellom samskipnad­en og den offentlige helsetjene­sten. Så hvem har egentlig ansvar for min psykiske helse?

Som student i en kommune med et universite­t forventer jeg at min psykiske helse blir tatt på alvor uavhengig om jeg har folkeregis­tret adresse her eller ikke. Jeg forventer at den offentlige helsetjene­sten har like god kompetanse på studenthel­se som andre unges helse. Politikern­e må få opp øynene. Noen må ta ansvar for min psykiske helse!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway