Fædrelandsvennen

Hendelsene i Tyrkia 15. og 16. juli 2016

Fredag 15. juli 2016, kl. 19.30 meldte nyhetsbyrå­et Dogan at de to bruene i Istanbul som krysser Bosporus stredet, var stengt. I løpet av den neste halvtimen kom det meldinger om skyting, lavtflygen­de jagerfly og helikoptre over Istanbul og Ankara.

- GEIR TUFTELAND

Klokken 20.00 sa den tyrkiske statsminis­teren Binali Yildirim at det pågikk uautoriser­te militære aktivitete­r, og at sikkerhets­styrker hadde blitt kalt inn for å gjøre det som var nødvendig (alle tider GMT. Lokaltid: legg til 3 timer).

Kl. 21.15 presentert­e den statseide kringkaste­ren TRT et kommunike fra en gruppering som kalte seg «The peace at home council.» Det het; «Turkish Armed Forces have completely taken over the administra­tion of the country to reinstate constituti­onal order, human rights and freedom.»

Ingen generaler, eller junta, figurerte i mediene. Ingen ansikter, ingen navn - kun en usignert melding lest opp av nyhetsoppl­esere, ikke ulik fiktive meldinger som hvert år inngår i årlige norske militærøve­lser.

I ettertid viste det seg at dette med «completely taken over the administra­tion» var mer enn en betydelig overdrivel­se. verken President Recep Tayyip Erdoğan, statsminis­ter Binali Yildirim, eller andre ledende politikere i deres parti, var pågrepet. Allerede kl. 21.30 fremstod Erdo-

Hgan med en appell i sosiale medier gjennom Facetime - publisert av CNN Turk. Han oppfordret folk om å ta til gatene. Dette ble besvart prompte. Begivenhet­ene foregikk på en fredag – etter fredagsbøn­nen, så da det ljomet ut meldinger fra høyttalern­e utenfor moskeene, flommet det store mengder sivile ut i gatene.

Det ble utover kvelden avfyrt mange skudd i hovedstade­n, og de påfølgende timene og dagene kom det en jevn strøm av meldinger om påfallende hendelser og ikke-hendelser.

Erdogan hadde om ettermidda­gen angivelig vært på et feriested, men han hadde forlatt hotellet da to heikoptre med kommandoso­ldater ankom. Erdogan satt seg etter hvert like godt på et fly, som hverken ble skutt ned, eller avskåret, selv om han hevdet påfølgende dager at det forelå en stor konspirasj­on av kuppmakere fra alle våpengrene­r – i besittelse av jagerfly og helikoptre som skjøt fra luften mot mål i hovedstade­n. Hele 100 generaler og høyere offiserer, en tredel av den militære overkomman­doen, ble arrestert - en kolossal konspirasj­on med en enorm ildkraft, om det hadde vært sant.

Det forelå meldinger om at «kuppmakere» hadde okkupert

Ingen generaler, eller junta, figurerte i mediene. Ingen ansikter, ingen navn

Ataturk Internasjo­nale lufthavn noen få timer tidligere på kvelden med tanks, men de forlot like godt stedet før Erdogans fly landet kl. 00.20 AM .

Klokken 02.00 erklærte «regjerings­lojale styrker» kontroll over situasjone­n, kun 6-7 timer etter at det hele startet. morgentime­ne så vi bilder av soldater som ble sparket, pisket og slått av sivile menneskeme­ngder. Det ble observert lik av soldater i gatene. Noen var halshugget. Statsminis­ter Binali Yildirim sa at 161 sivile og 104 kuppmakere drept. Altså, ingen døde regimetro politikere, eller

Isoldater – kun sivile og kuppmakere?

Berliner Zeitungs Istanbulko­rresponden­t Frank Nordhausen­s skrev i en Twitter-melding at kuppforsøk­et framstod som uekte. I et intervju publisert i Aftenposte­n 18. juli sa Kjell Inge Bjerga - professor ved Forsvarets høgskole;

– Det fremstår som uklart hva dette var. Han pekte på flere elementer ved kuppforsøk­et som virket underlig.

– Det fundamenta­lt mest slående er at kuppforsøk­et mangler en lederfigur. Ikke engang en fraksjon er identifise­rt.

Morten Myksvoll i tyrkiskpol­itikk.no, uttalte;

– Mange av soldatene visste ikke hva de var med på […] Flere har rapportert at de trodde de var på en øvelse, og plutselig var de fanget i et scenario der de blir sett på som kuppmakere.

Jørgen Lorentzen rapportert­e i påfølgende dager fra Tyrkia gjennom artikler i Dagbladet. Han meldte blant annet; - Samtlige moskeer gikk ut under kuppkvelde­n og ropte gjentatte ganger fra minaretene til folket at de skulle storme ut i gatene og slå kuppet tilbake[…]. Hva som er «folket», har også undret meg i det siste. Dere har sett bilder av machomenn med batonger og sikkerhets­vester gå løs på svært uskyldige og unge soldater. Aldri har jeg følt så synd på soldater før, som på de unge mennene, som temmelig sikkert var inne i førstegang­stjeneste, og som hadde fått beskjed om at de deltok på en øvelse, da de ble stormet av veltrente kamplystne hooligans. et har opplagt pågått militære troppebeve­gelser, og mange er angivelig drept, men var de som ga orde om ild, alliert med dem som nå er anklaget, eller dem som er anklagere? Det er et faktum at President Tayyip Erdogan er en dedikert islamsk leder, at hendelsene foregikk noen få uker etter Ramadan - da jihad skal utføres etter islamsk tradisjon. Hendelsene i Tyrkia skjedde for øvrig dagen etter at jihadisten Mohamed Bouhlel med stor fart kjørte en lastebil inn i en stor menneskeme­ngde i Nice, som feiret Frankrikes nasjonalda­g. 84 barn, kvinner, menn i alle aldre ble drept.

Så, i timene før hendelsene i Tyrkia var internasjo­nale presse travelt opptatt med å dekke en annen sak.

D

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Hele 100 generaler og høyere offiserer, en tredel av den militære overkomman­doen, ble arrestert - en kolossal konspirasj­on med en enorm ildkraft, om det hadde vært sant. Her blir en av de mistenkte arrestert, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Hele 100 generaler og høyere offiserer, en tredel av den militære overkomman­doen, ble arrestert - en kolossal konspirasj­on med en enorm ildkraft, om det hadde vært sant. Her blir en av de mistenkte arrestert, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway