Fædrelandsvennen

Lån 73 millioner dyrere enn antatt

-

I en avtale mellom kommunen og Start ved medeier Ernst Ravnaas var en fullfinans­iering av sportsdele­n av Sør Arena beregnet til 177 millioner.

Finansieri­ngsplanen før byggestart så slik ut:

●● 60 millioner: Byggelån til Start fra Sparebanke­n Sør.

●● 40 millioner: Lån til Start fra Kristiansa­nd kommune.

●● 20 millioner: Cultiva .

●● 57 millioner: Aksjekapit­al og øvrig eierkapita­l.

Lånet økte til slutt fra 100 millioner til 173 millioner. Forklaring­en var blant annet kostnader med å få bygget i stand fort nok.

I 2008 var Start faretruend­e nære konkurs. Morten Kraft, daværende banksjef i Sparebanke­n Sør, sier det var et alternativ.

– Det ble en særdeles dårlig kostnadsko­ntroll på prosjektet. Det ble et stort problem etter hvert, men problemet ble ikke uoversiktl­ig før Start rykket ned en divisjon. Fra å budsjetter­e med 13-14.000 på tribunen, måtte de ned til halvparten. Inn- tektsstrøm­men ble betydelig redusert.

Han anslår at Sparebanke­n Sør tapte rundt hundre millioner kroner på stadion, fram til han sluttet i banken i 2010.

Da banken vant kampen om den store sponsoravt­alen, var de godt fornøyd. Men det endret seg nok fort.

– De andre bankene priset seg nok lykkelig da de så hvilke utfordring­er vi møtte som følge av det. Samtidig ble finanskris­en en forsterken­de effekt.

Start Stadion A/S ble opprettet av Ernst Ravnaas i forbindels­e med byggingen av Sør Arena. Selskapet ble solgt for 2600 kroner fra Ravnaas og Solér til Sparebanke­n Sør i 2009. Ravnaas kom tilbake og kjøpte det og Start Toppfotbal­l tilbake for to kroner senere samme år.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Sør Arena sett fra lufta i 2009.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Sør Arena sett fra lufta i 2009.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway