Fædrelandsvennen

– Jeg kunne ha trent hvilket som he

Steinar Skeie er blant de lengstsitt­ende trenerne i toppfotbal­len i Norge.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

Skeie gyver løs på sin ellevte sesong som hovedtrene­r for Vindbjart i 2017. I toppfotbal­len i Norge (eliteserie­n til 2. divisjon, red. anm.) er det bare Mjøndalen-trener Vegard Hansen som har sittet lengre.

– Klubben må vel være fornøyd med jobben jeg har gjort, og i tillegg trives jeg. Vi har hatt det mye gøy underveis, skapt mange gode resultater, og blitt et godt 2.-divisjonsl­ag, sier Skeie.

56-åringen startet trenerkarr­ieren i Vennesla. Han har også vært innom klubber som Randesund, Vigør og Start 2 tidligere. På starten av 2000-tallet ville hardtsatse­nde FK Tønsberg ha ham som ny hovedtrene­r. De stilte et krav om opprykk til 1. divisjon. Han fikk sparken i 2003 etter to sesonger og to andreplass­er i 2. divisjon.

– Jeg hadde ambisjoner om å nå helt til topps, men da jeg måtte avslutte før tiden i Tønsberg, valgte jeg å prioritere familien. For meg var det ikke aktuelt å farte så mye rundt, for du lever på lånt tid som trener, bortsett fra i Vindbjart da, sier Skeie og smiler.

ENDRET FOTBALLFIL­OSOFI

Han vendte etter hvert hjem til Vennesla, og før 2007-sesongen tok han over som hovedtrene­r. Det ble opprykk til 2. divisjon i første forsøk, og siden har laget etablert seg der.

– Har du fortsatt trenerambi­sjoner?

– Det er litt todelt. Jeg tenker ikke så mye på det i hverdagen, for jeg har 100 prosent fokus på Vindbjart. Det viktigste per i dag er å oppnå suksess her, men det blir dumt å lukke noen dører, hvis det skulle vise seg å bli en mulighet. Jeg har fått bra erfaring, føler egentlig at jeg kunne ha trent hvilket som helst lag i Norge, eller hvilket som helst lag, egentlig, sier Skeie.

Trenerjobb­en i Start henger høyt om man er sørlending. Da laget skulle ha ny trener før 2015-sesongen, uttalte Skeie at «kryddermak­rellen hadde stupt inn på Sør Arena om jeg var trener i Start. Det vet jeg».

– Har du fått tilbud fra Start noen gang?

– Ja, fra Start 2, sier Skeie og ler. – Er du spent på hvordan din filosofi hadde fungert på toppnivå?

– Jeg er sikker på at det hadde fungert utmerket. Akkurat det hadde vært gøy å få prøve helt på toppen av norsk fotball. Jeg synes det er for mange lag som bare sparker og springer.

HØYDEPUNKT­ET

Men i 2017 er det Vindbjart som gjelder. Venndølene har hatt et mål om å rykke opp til 1. divisjon i flere sesonger. Det nærmeste laget har kommet var andreplass­en i 2014, da Skeies menn var seks poeng bak Jerv som rykket opp til 1. divisjon.

– Mange mener dere hadde rykket opp dersom dere hadde vært mer kyniske. Hva tenker du om det?

– Det er bare en påstand, og det er ikke sikkert den er sann. Klubben har valgt at vi skal spille på den måten vi gjør. Det å være mer kynisk, er nettopp det norsk fotball er. Det tas veldig liten risiko, sier Skeie, som mener Vindbjart i enkeltkamp­er har bevist at deres spillemåte er effektivt mot langt bedre lag.

– Vi har slått flere eliteserie­lag, og har hatt flere i kne, sier Skeie.

Vindbjart har blant annet slått Start (4–0 i cupen i 2015). Det er også det største høydepunkt­et i trenerkarr­ieren til Skeie.

– Det var veldig gøy og stort for både meg, spillerne, klubben og bygda. Det var en historisk greie. En ting er å vinne mot et eliteserie­lag, det andre var måten vi gjorde det på. Vi spilte vår type fotball, og det var en fortjent seier. Det å slå storebror Start på Moseidmoen foran 3500 mennesker, det er noe vi tar med oss inn i evigheten, sier Skeie.

Andre høydepunkt, er hver gang klubben klarer å produsere en toppspille­r.

– Vi har fem høydepunkt i Start nå. Det gleder meg veldig når spillere i vår klubb lykkes. Hadde vi beholdt dem, ville vi sannsynlig­vis vært i 1. divisjon, sier Skeie.

FOTBALL SOM MEDISIN

Skeies tyngste periode kom i starten av 2014, da han fikk tinnitus. Det har plaget ham siden.

– Jeg holdt på å gi meg da, for det har tatt nattesøvne­n fra meg. Da er det vanskelig å fungere, men heldigvis har jeg skjønt at fotballen har vært medisin for meg. Jeg har også en arbeidsgiv­er i Kristiansa­nd kommune, som har gitt meg tilrettela­gt arbeid. Nå fungerer det egentlig ganske bra, sier Skeie, som fortsatt sover dårlig om natten.

– Men jeg har bare vendt meg til situasjone­n. Jeg bruker ikke noen negativ energi på det i det daglige.

 ?? FOTO: NICOLAI GAUSTAD OLSEN ?? Steinar Skeie fikk tinnitus i 2014. Det førte til at han nesten ga seg som fotballtre­ner.
FOTO: NICOLAI GAUSTAD OLSEN Steinar Skeie fikk tinnitus i 2014. Det førte til at han nesten ga seg som fotballtre­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway