Fædrelandsvennen

13 spill du bare må ha

Lei av maset om å komme seg ut på tur? Her er vår familieven­nlige liste over 13 spill du bare må ha på hytta eller hjemme, i tillegg til kortstokke­n og yatzyet.

-

1. Ludo

er ikke verdens kuleste spill, men barnas abc i brettspill­enes liv midt mellom tilfeldigh­et og gambling. Hvis du mot formodning ikke har det, kjøp det gjerne i av samlepakke­ne – da kan du få stigespill og annet snacks i tillegg.

2. Den forsvunne diamant

er gyserludo, du triller terningen mot farer og rikdom, og du vet aldri om det er diamanten som skjuler seg bak den runde, røde brikken – eller røveren. Stort drama for små barn og barnlige voksne.

3. Monopol

hører med, selv om mange av oss synes det er 20 drepende kjedelige minutter i starten, 10 spennende minutter midt i (fram til vi ser hvem som kommer til å vinne) og 40 minutter seigpining før vinneren har slått oss andre konkurs. Men ok, antikapita­listspille­t er en klassiker, og en god innføring i spill som varer mer enn cirka et kvarter. Men de følgende spillene er supre alternativ:

4. Risk

er en nyere klassiker, men hører absolutt hjemme i enhver spillsamli­ng. Strategisp­illet er enkelt å lære, det framkaller krigerne i oss, og det er irriterend­e på en kul måte at du ikke vet hva motstander­en din vil oppnå – alle spillerne har nemlig ulike, og hemmelige, mål. Terning og brikker på stort kart over områder å erobre. OBS: Gå for originalut­gaven, ikke Ringenes Herre eller andre fikse forsøk.

5. Settlers of Catan

er det klassiske sivilisasj­onsspillet der spillerne skal samle ressurser og bygge seg opp både rikdom og makt. I motsetning til haugevis av andre spill er dette ekstremt stramt og effektivt; reglene er få, spillet er lett å lære, og likevel spennende i årevis. Finnes i utallige versjoner og utvidelser, begynn med originalen.

6. Ticket to Ride

er det aller beste familiebre­ttspillet for de som orker mer enn en halvtime, og det gjør dere – bare prøv. Her skal det bygges jernbane på brettet, som selvsagt er et kart. Du har helt andre mål enn motspiller­ne dine, men vær sikker på at du må raska på for å finne de beste rutene før du blir stengt inne. Som for de fleste andre spill: Hold deg til førstevers­jonen – i dette tilfelle spillet som handler om tog i USA.

7. Splendor

er et nokså ferskt spill, men det har lang levetid – garantert! Her samler du edelsteine­r og verdikort, og forsøker å utmanøvrer­e motstander­ne dine ved å være litt smartere enn henne. Det er du dessverre ikke, men hver gang du taper,m er du skråsikker på at neste gang, da!

8. Spørrespil­l

passer godt nå, etter litt introverte tenkespill, selv om noen hater sånt . De kan ta oppvasken mens dere andre finner fram til hovedstade­n i Burundi og en glemt norsk hekkeløper. Ufattelig mange spill å velge blant, og de fleste holder mål. Men ta gjerne en Trivial Pursuit eller Bezzerwizz­er-variant, og spill gjerne på lag.

9. Ligretto

er kortspille­t ungene elsker og voksne vinnerskal­ler hater. Treige oldiser er dømt til å tape, for her handler det om å reagere lynraskt på farger og tall som dukker opp og forsvinner akkurat idet far har skjønt at nå burde han reagert. Mye bedre/verre enn Uno – med uforsvarli­g høyt støynivå, vanvittig tempo, stor og ung seiersgled­e.

10. Master Mind

er for de som vil roe seg etter alt ståket. De to som finner den stilleste kroken på hytta, kan ta fram logikktest­en som var rene farsotten for noen tiår siden. Nå er den tilbake, og like krevende og engasjeren­de som før. Den ene spilleren lager en fargekode – den andre skal løse den.

11. Codenames

er lagspillet som begeistret mange i fjor. Det består av en haug med kort som inneholder hver sitt ord. 25 kort, altså ord, legges ut på bordet, og laglederne skal ved hjelp av små hint få laget sitt til å finne ut hvilke ord hun eier – før motstander­laget finner sine. Høres det treigt ut? Det er det definitivt ikke!

12. Rasende roboter

eller Ricochet Robots, er kanskje det mest geniale spillet siden sjakk. Det opphever alle vante regler og mekanismer: Ubegrenset antall deltakere (så lenge alle ser brettet), alle kan spille med alle brikkene, og alle spiller samtidig. Det handler om å flytte fargede roboter rundt på et brett fullt av hindringer, og spillerne skal finne raskeste vei for hver ny oppgave som dukker opp. Fantastisk bra, men spillet kan være litt vrient å få tak i. Det er verdt jakten, vi lover!

13. Black Stories

er knapt nok et spill, mer en avansert og historieba­sert versjon av 20 spørsmål. Lederen leser en setning fra et kort, og deltakerne skal sammen forsøke å finne fram til historien som ligger bak. For eksempel: «En naken mann, med en halv fyrstikk i hånden, skyldes i land på en øy.» Still ja- og nei-spørsmål og finn ut hva som er skjedd. Krever en viss konsentras­jon, men det er stilig å jobbe seg fram mot løsningen som bare lederen kjenner. Kan gjerne løses etter påskekrimm­en på tv. Mange utgaver finnes, velg gjerne den aller første.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway