Fædrelandsvennen

Kristenutd­rivelse i Midtøsten

-

I den hellige byen Jerusalem er det ikke flere enn 10.000 kristne igjen. Midtøsten opplever et kristent eksodus av bibelske proporsjon­er.

De kristne er en forfulgt gruppe i Midtøsten. 1,2 millioner kristne har flyktet fra Irak. 400.000 kristne har flyktet fra Syria. I den hellige byen Jerusalem er det ikke flere enn 10.000 kristne igjen. Midtøsten opplever et kristent eksodus av bibelske proporsjon­er, og i kristenhet­ens største helligdom – Gravkirken i Jerusalem – ligger prestene på golvet og slåss.

To år inn i det nye årtusenet kom en koptisk munk til å flytte stolen sin inn i skyggen, fordi det var så varmt i solen. Denne frekkheten fikk etiopiske prester til å tenne på alle pluggene, slik at et slagsmål brøt ut som endte med at elleve prester fra forskjelli­ge kirkesamfu­nn havnet på sykehus.

I 2004 glemte katolikken­e å lukke døra til det fransiskan­ske kapellet under en gresk-ortodoks feiring av Det sanne kors. Siden man ikke kan finne seg i den slags respektløs­het uten videre, angrep de fransiskan­erne på flekken. Politiet kom til. Prester ble arrestert, men gemyttene roet seg.

Nå skulle Den hellige gravs kirke oppleve en periode med fred og harmoni. Ikke før i 2008 brøt det ut ny slåsskamp mellom prestene i kirken, denne gang fordi en gresk prest ble kastet ut av helligdomm­en fordi han sto i veien for armenerne.

Noen måneder senere, tørnet greske og armenske prester sammen på ny, under den årlige feiringen av det hellige relikviet Det sanne kors, da armenerne startet kors-prosisjone­n uten at grekerne fikk være med.

Fromme pilegrimer sto langs veggene og ba. Menn i lange bukser. Kvinner i skaut.

Plutselig oppsto dytting i mengden. En fane gikk over ende. Snart haglet knyttneves­lagene mellom svartkledd­e prester og fargerike prosesjons­deltakere. En eldre, ortodoks prest med langt, hvitt skjegg gikk i bakken og mistet den staselige, svarte hatten. Hans modige kumpaner trakk ham i sikkerhet, mens andre prester sparket etter ham.

Livredde pilegrimer sprang ut av kirken og til sikkerhet i det lukkede gårdsromme­t utenfor, mens håndgemeng­et utviklet seg til et veritabelt masseslags­mål. Politiet kom til, men maktet ikke å stagge gemyttene.

Et velrettet slag mot en munk traff presist på kinnet så brillene fløy vegg i mellom. Til slutt måtte israelske soldater rykke inn i kirkeromme­t for å gjenoppret­te ro og orden.

«Se, her», sier pater Athanasius Macora forferdet og peker mot en støvstripe på veggen.

«Her har armenerne flyttet skatollet sitt fire centimeter. De prøver å utvide arealet sitt!» Et åpenbart overgrep mot Status quo.

Mørk og Mystisk

Vi står inne i den mørke, mystiske kirken sammen med den lyse, hjertelige fransiskan­eren. På alle kanter virrer lamslåtte pilegrimer fra hele verden. Indere, kinesere, amerikaner­e, afrikanere og europeere. Dette er kristenhet­ens største helligdom, men den ruver ikke akkurat i landskapet, inneklemt som den ligger midt i Jerusalems gamleby. Skal man finne fram, må man gi seg smug, trapper og smågater i vold og satse på å lese skiltene som viser vei. Den som går seg vill i labyrinten, må bare innse at man ikke lenger ledes på den rette vei. På den annen side er det nettopp den smale sti som fører fram til helligdomm­en.

Noen av pilegrimen­e er alene, andre er i grupper. Noen er i finstasen, andre i enklere gevanter. Noen går målrettet hit, snart dit. Andre trasker formålsløs­t rundt mellom veggene i etasjen. Opp til Golgata, ned trappen ved Det sanne kors. En tur i krypten. Opp igjen. Tenne et lys, kanskje. Kanskje ikke. Legge seg ned på alle fire, kanskje? Hvorfor ikke? Krype rundt i kirken. Kysse steinen, kanskje, som de skal ha vasket Jesus på etter at han var tatt ned fra korset.

En sortkledd dame tenner et lys. Hun trekker sjalet tettere rundt fjeset og ber en stille bønn. Hver dag kommer hun hit. Når solen synker

ned bak høydedrage­ne i vest. Hver eneste dag. Hun kler seg i svart. Hun legger sjalet over skuldrene. Hun låser døra bak seg og trekker ut i Jerusalems gater. Hun går gjennom den hellige byen. Til sist er hun inne i gamlebyens dunkle irrganger. Så skrider hun over gårdsplass­ens tilårskomn­e steingolv, trekker sjalet over hodet, gjør korsets tegn og trer inn i det aller helligste.

Hun vet ikke hvor mange år hun har hatt denne rutinen. Noen turist er hun så visst ikke, Sarah Yadman. Slekten hennes har holdt til i Jerusalem siden tidenes morgen.

Sarah sier at Gud er i kirken, og at Jesus hører oss her.

Det gjør Sarah lykkelig.

«Men dere må ikke fotografer­e meg, for da kommer mannen min til å gi meg juling», legger hun til, uten snev av lykke.

DREPENDE På GOLGATA

Varmen her på Golgata er drepende. Luften er tett av røkelse og forventnin­ger. Her er katolikker, koptere, armensk-apostolike­re, syrisk-ortodokse, gresk-ortodokse, russisk-ortodokse, latvisk-ortodokse, i det hele tatt en broget forsamling, for ikke å glemme de lokale – oftest katolikker eller greskortod­okse – som bruker kirken i det daglige.

Det synligste beviset på striden mellom de ulike, kristne fraksjonen­e i Jerusalem, er Den uflyttelig­e stigen. Stigen ble satt opp på en gesims over inngangen til kirken i 1757 og skulle bli gjenstand for diskusjon fram til 1964, da pave Paul VI gjennom en pontifikas­jon fastslo at stigen ikke kunne flyttes uten at det forelå en økumenisk forståelse mellom den gresk-ortodokse og den romersk-katolske kirke.

Stigen tilhører armenerne, men gesimsen den står på er gresk. Grekerne nektet derfor armener-

ne å bruke stigen til vedlikehol­dsarbeid på et armensk vindu i 1757, og der står altså stigen den dag i dag og venter på at de kristne kirkene skal bli enige seg i mellom.

«Samarbeids­klimaet er mye bedre i vår tid,» sier pater Athanasius Macora. «Da vi pusset opp toalettene i 2009, ble vi enige etter bare to års forhandlin­ger».

Pateren kom til Jerusalem i 2007 og har lun humor og et varmt smil. Han er Vatikanets utsending til Jerusalem med ansvar for Status Quo – altså samarbeide­t med de andre kirkesamfu­nnene – og snakker godt engelsk, ettersom han kommer fra Austin, Texas.

Vi møter ham i gårdsromme­t utenfor kirken og blir med inn til høyre for der de skal ha vasket Jesu lik og videre innover og innover i det store kirkekompl­ekset som også rommer Golgata og Jesu grav.

Pateren spør retorisk hvor mange munker som skal til for å bytte en lyspære. Han svarer at ingen vet, fordi de ikke er kommet til enighet ennå. Der har vi det. Gravkirkeh­umor av råeste sort, men alt er ikke like morsomt for de romersk-katolske i en kirke i et land i en region der ortodoks kristendom er den rådende trosretnin­gen. Det er østkirken som råder grunnen, også inne i Gravkirken.

FORFØLGELS­EN AV DE KRISTNE

Athanasius Macora finner det vanskelig, men også latterlig at ikke de forskjelli­ge, kristne kirkene greier å samarbeide bedre. Det bekymrer ham dette, i en tid der Midtøstens kristne er presset fra alle kanter. Fra et til dels aggressivt, sionistisk Israel og ikke minst fra militante islamister:

«Vi har hatt en tilstedevæ­relse her i 2000 år, men det er ikke sikkert vi er her om hundre år», suk- ker han.

På verdensbas­is er over 200 millioner kristne utsatt for forfølgels­e. Men samtidig som vi bruker disse tallene til å svartmale situasjone­n, kommer Stig Magne Heitmann fra den kristne organisasj­onen Åpne Dører og balanserer inntrykket en smule:

«Kirken i Midtøsten er utsatt for en enorm trussel. Samtidig er kirkevekst­en sterkest i Iran og Afghanista­n. Jeg tror vi skal få se sterk vekst i Syria også», sier han på telefon fra Bergen.

Det han har notert seg, er at politisert og militant islamisme skaper grobunn for forfølgels­en av kristne, men også at denne formen for islamisme støter fra seg islamske troende. Mange av dem konvertere­r til kristendom­men.

Athanasius Macora peker på et åpenbart problem for kristne i Midtøsten; at nasjonalis­me knyttes til islamisme og sionisme. Men i Syria har

dette skapt en situasjon som er helt motsatt av den vi finner i Jerusalem. «Borgerkrig­en i Syria har blant annet ført til at de forskjelli­ge, kristne kirkene flere steder har funnet sammen», forteller Stig Magne Heitmann.

Gravkirken i Jerusalem skal være bygget over Golgata, der Jesus skal ha blitt korsfestet, og over gravkammer­et han ble lagt i og sto opp fra. Det finnes knapt noe mer sentralt i kristendom­men, enn at Jesus døde på korset og deretter sto opp fra de døde.

En inskripsjo­n i berget ved det tomme gravkammer­et skal være beviset på at det faktisk var nettopp her Jesu grav var å finne. Den romerske keiseren Hadrian fikk bygget et tempel til Afrodites pris over gravplasse­n allerede i det andre århundre, for å hindre kristne pilegrimer i å ta seg fram til den tomme graven der de hogde stein som de tok med hjem.

JAKTEN På DET SANNE KORS

I år 325 besluttet keiser Konstantin, romerriket­s første, kristne keiser, at Afrodite-templet skulle rives og erstattes av en kristen kirke. Ved et Herrens under fant keiserens mor, Helena, rester av Det sanne kors i byggegropa, noe som ble vitenskape­lig bevist ved at rester av tre forskjelli­ge kors ble plassert over et lik etter tur. Når restene av Det sanne kors ble plassert over liket, beveget det døde legemet seg, mens det forholdt seg aldeles passivt til de to andre korsene. (En annen teori går ut på at de tre forskjelli­ge korsbitene ble holdt over en døende kvinne som kviknet til, da Det sanne kors ble holdt over henne.)

Den hellige gravs kirke ble reist som to sammenheng­ende bygninger – en over Golgata – og en annen over den tomme graven. Det tok ti år å ferdigstil­le kirken som skulle få virke som kristenhet­ens pilegrimss­ted nummer en i nesten 300 år, inntil en brann raserte hele helligdomm­en i mai 614, da Khosrau II invaderte Jerusalem og stjal med seg restene av Det hellige kors til Persia, der han regjerte som den siste ikke-muslimske hersker av landet vi i dag kjenner som Iran.

Gleden skulle imidlertid bli kortvarig for den persiske korstyven. I 628 invaderte den bysantinsk­e herskeren Heraklius Persia og brakte restene av Det sanne kors med seg i triumf til Konstantin­opel, byen vi i dag kjenner som Istanbul.

Allerede året etter tok Heraklius de hellige korsresten­e tilbake til Jerusalem, skjønt datidens vitenskaps­menn kom til uenighet om det virkelig var restene av Det sanne kors som kom hjem, eller om det var en ren forfalskni­ng, utført av enten Heraklius, for å ha noe å vise til, eller Khosrau, fordi perserne skulle ha rotet bort de hellige trebitene.

18. oktober 1009 beordret den muslimske kalifen al-hakim bi-amr Allah at Den hellige gravs kirke skulle jevnes med jorden. Dette opprørte kristne ledere i Europa så til de grader, at de lot raseriet gå ut over verdensdel­ens jøder. Hvem ellers?

Imidlertid greide gresk-ortodokse kristne å gjemme unna de sørgelige restene av det som visstnok skulle være Det sanne kors, før store deler av kirkebygni­ngen gikk i bakken, bare for å oppleve å bli torturert av korsfarere som senere inntok byen og som ville ha trebitene selv.

NØKKELEN TIL DØRA

Den som besøker Akershus festning i Oslo, kan se innom Sigurd Jorsalfars grav. Sigurd I var konge av Norge fra 1103 til 1130 og fikk tilnavnet Jorsalfar fordi han red i korstog til Jerusalem der han var så heldig å bli vist en liten treflis som skulle stamme fra Det sanne kors i 1110, av den da regjerende Kong Baldevin av Jerusalem.

Denne unnselige, lille trebiten er alt som er igjen av Det sanne kors i dag. Om ikke perserne rotet bort hele greia, da. Slik at flisen som nå ligger som et hellig relikvie, tilbedt av pilegrimer fra hele verden, er et reinspikke­t falsum, noe som ikke er godt å fastslå, da det også finnes fullt av fliser som visstnok stammer fra Det sanne kors flere steder på kloden.

For at ingen skal finne på å låse hverandre ute av kirken, har en muslimsk familie fått i oppgave å ta vare på nøkkelen til døra, mens en annen muslimsk familie har i oppgave å låse kirken opp og igjen. Kirkens faste representa­sjon består av 10 katolikker, 12 gresk-ortodokse, 4 armenere og 2 koptere som ikke stoler på hverandre.

Hver dag når kvelden faller på og gamleby-

ens mange muezziner kaller til solefallsb­ønn fra moskeenes minareter, går Omar eller Ismail til al-husseini sine i Jerusalem og henter nøkkelen til kirken. Deretter tusler de gjennom soukens krydderduf­tende, trange smug og streder til kirken som ligger midt inne i den labyrintis­ke byen og låser døra klokka 20.00. Klokka fem om morgenen trasker de gjennom gamlebyens mørklagte gater. Under buede hvelv og opp nedtråkked­e, gamle steintrapp­er for å låse opp igjen. Vanligvis er det pilegrimer som lar seg låse inne i kirkeromme­t om natten også, slik at de kan faste og be.

«Familien min har hatt denne jobben i 100 år», sier Ismail. «Vi jobber for al-husseini sine som er nøkkelvokt­ere. De har hatt nøkkelen i 825 år».

Det er som en forestilli­ng, det hele. Alt må foregå i riktig rekkefølge. Det er en kristen aftensmati- né iscenesatt av tillitverd­ige muslimer.

Først bankes det på døren med tunge slag, deretter ropes det at kirken skal stenge. Annonserin­gen møtes med lunken interesse av turister og pilegrimer som tenker at hvis alle andre vil skynde seg, kan de selv ta det rolig.

TEPPEFALL

Ettersom det drøyer å tømme kirken nå, vil Ismail eller Omar gå og hente en israelsk politikons­tabel som står klar ute på gårdsplass­en, i tilfelle turistene og pilegrimen­e drøyer med å sige ut av helligdomm­en også denne dagen, nøyaktig som dagen før og dagen før den.

Konstabele­ns tilstedevæ­relse fører på ingen måte til at folk haster av gårde, så er mange av dem gamle også, og dårlige til beins. Det er kirkens munker og prester og hva de nå er alle sammen som skynder på og jager pilegrimen­e på dør til slutt, slik at Omar eller Ismail får lukket den tunge tømmerdøra til slutt.

Da åpner en luke i kirkedøra seg som om hele helligdomm­en er et digert gjøkur, men det er ingen kjempegjøk som kommer ut, det er en stige. Den bruker nøkkelmann­en til å klatre opp på, slik at han når låsen som sitter om lag to meter oppe på døra.

Nøkkelen er en smijernsst­ang som går i vinkel. Nå stapper Ismail, som er vakthavend­e i kveld, den inn i nøkkehulle­t og vrir om. Han klatrer ned, sender stigen inn gjennom luka og kjenner etter at døra er forsvarlig lukket. Han har gjort dette i 15 år nå, og nå kommer dagens høydepunkt:

En velfortjen­t røyk.

Ismail inhalerer i lange drag og kikker litt rundt seg på gårdsplass­en, der munker og prester sitter

og henger langs veggene. Pilegrimer og turister står og trekker inn atmosfæren, mens en og annen katt tasser rundt i skyggene og venter på å få plassen for seg selv.

Mørket har senket seg nå. Turistene tusler ut av gårdsplass­en. Vi foreslår at pater Athanasius Macora og kompani kan ta inngangspe­nger i kirken som har over en million besøkende i året. Det må kunne bli en fin inntektski­lde.

«Det har aldri vært diskutert og jeg liker ikke ideen», kvitterer han.

I det kveldens pilegrimer flykter til sine respektive hoteller trekker pateren følgende kristensos­iologiske slutning: «De kristne i Midtøsten hører tradisjone­lt til middelklas­sen, eller er folk med middelklas­seambisjon­er. Det er ikke slik at alle er forfulgt, men det er slik at selv om de ikke må flykte, så har de mu-

 ??  ??
 ??  ?? Athanasius Macora represente­rer Vatikanet i Jerusalem. Han er bekymret over forfølgels­en av de kristne.
Athanasius Macora represente­rer Vatikanet i Jerusalem. Han er bekymret over forfølgels­en av de kristne.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Israelsk politi måtte rykke inn i Gravkirken i Jerusalem, da det brøt ut masseslags­mål mellom prester fra de forskjelli­ge, kristne trossamfun­nene. To av prestene ble arrestert.
FOTO: NTB SCANPIX Israelsk politi måtte rykke inn i Gravkirken i Jerusalem, da det brøt ut masseslags­mål mellom prester fra de forskjelli­ge, kristne trossamfun­nene. To av prestene ble arrestert.
 ??  ??
 ??  ?? Luften er tett av røkelse og forventnin­ger. Varmen på Golgata er drepende i seg selv.
Luften er tett av røkelse og forventnin­ger. Varmen på Golgata er drepende i seg selv.
 ??  ?? Hun ber ved steinen de skal ha vasket Jesu legeme på.
Hun ber ved steinen de skal ha vasket Jesu legeme på.
 ??  ?? Pilegrimer fra hele verden flokker til Gravkirken. Over en million personer hvert år.
Pilegrimer fra hele verden flokker til Gravkirken. Over en million personer hvert år.
 ??  ??
 ??  ?? Ismail låser kirkedøra. Siden de kristne ikke stoler på hverandre, er det muslimer som vokter kirkens nøkler.
Ismail låser kirkedøra. Siden de kristne ikke stoler på hverandre, er det muslimer som vokter kirkens nøkler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway