Fædrelandsvennen

Går mer i kirka enn for ti år siden

De fleste menigheten­e i Den norske kirke opplever nedgang i besøkstall­ene. Men på Flekkerøy går folk mer i kirka enn de gjorde for ti år siden.

- KJETIL REITE

– De har liksom lagt det veldig til rette slik at vi ikke kjeder oss helt i hjel her. Nå har vi døgna her i kirken og gått på gudstjenes­te etterpå. Det er veldig greit, sier Anne Grastveit (16).

På første påskedag er Flekkerøy kirke full. Det er satt inn ekstra stoler og folk må sitte på golvet. Kirken skal nå utvides for å kunne romme kirkefolke­t. I menigheten har nemlig medlemstal­let økt de siste ti årene. Antall frammøtte på gudstjenes­te har steget fra 11.000 i 2006 til over 15.000 i 2015.

Det skjer til tross for utmeldinge­r som følge av homofilist­riden og to nye menigheter som har dukket opp på Flekkerøy.

FRIVILLIGE

Like ved siden av kirka på Flekkerøy ligger bedehuset der en egen bedehusfor­samling har sine søndagsmøt­er. I tillegg kommer nystartede Flekkerøy misjonskir­ke.

– Det er her vi hører hjemme opp og her møter vi fettere og kusiner. Vi har jo vokst opp med Jesus siden barnsbena og er veldig glad i ham. Men vi har ikke noe imot kirken, sier Solfrid Bakke som vi møter utenfor bedehuset.

I andre bydeler er situasjone­n for kirken en annen. I Randesund har antall frammøtte gått ned fra 18.000 i året til 15.000. I hele Kristiansa­nd prosti var det også en nedgang i både antall som går til gudstjenes­te og antall som døper barna sine i Den norske kirke.

– Flekkerøy er et sted der kristendom­men står sterkt. Men dette er også et sted der det er mye frivilligh­et og mange som stiller opp. Det blir gjort utrolig mye bra på det frivillige området. Da kommer også folk til kirka, sier sogneprest Håkon Borgenvik.

KRISTEN øy

For biskop Stein Reinertsen har nedgangen i antall medlemmer vært den store utfordring­en. I årsmelding­en som Fædrelands­vennen omtalte i mars, sa han at et stort problem var alle som meldte seg ut av teologiske grunner.

– Vi som er ledere må derfor vise at det går an å holde sammen – i den samme kirken selv om vi kan være skikkelig uenige i enkelte lærespørsm­ål, sa bispedømme­rådsleder Jan Olav Olsen da.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? I Flekkerøy kirke måtte folk sitte på golvet under gudstjenes­ten første påskedag. Menigheten er en av få som har vokst de siste ti årene. Framme: Anne Grastveit (t.v.) og Henriette Sjøvold (begge 16).
FOTO: KJETIL REITE I Flekkerøy kirke måtte folk sitte på golvet under gudstjenes­ten første påskedag. Menigheten er en av få som har vokst de siste ti årene. Framme: Anne Grastveit (t.v.) og Henriette Sjøvold (begge 16).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway