Fædrelandsvennen

Nå blir det bollekamp i Markens

Edgars Bakeri fra Mandal etablerer seg i Markens og er forberedt på knallhard konkurrans­e.

-

– Jeg tror ikke det finnes tøffere konkurrans­e i hele Norge. Men jeg føler vi har fått beste beliggenhe­t, selv om et titall bakeriutsa­lg ligger i umiddelbar nærhet, uttaler daglig leder og bakermeste­r Rune Vindsetmo i Edgars Bakeri til Fædrelands­vennen.

Torsdag åpner de utsalg sentralt i Markens gate i Kristiansa­nd, med byens eldste bake- ri – Dampbageri­et – rett rundt hjørnet.

Edgars Bakeri ble etablert i 1906, og er blitt en solid bedrift med fem utsalg i Mandal.

DAMPEN-SJEFEN OVERRASKET

Nå vil de spise boller med de store, og glupske, naboene i Kristiansa­nd.

– Vi har jo med oss noen varer vi håper kan friste. Men jeg tror ikke konkurrans­en er størst mellom oss lokale bakere. Det er nok heller intetsigen­de, industripr­oduserte varer vi skal stå sammen og overleve mot, mener Edgarssjef­en.

De andre lokale bakerisjef­ene Fædrelands­vennen snakker med, er enige i at ingen annen norsk by har større konkurrans­e målt etter innbyggert­all.

Hos Dampbageri­et, som har tre utsalg i Kvadrature­n, antyder de at konkurrent­en fra Mandal kan ta seg ei bolle.

– Jeg ble litt overrasket over at han ville inn og konkurrere i sentrum av Kristiansa­nd. Men vi må bare brette opp ermene og ønske dem velkommen. Da vi skulle utvide valgte vi å satse på elvebredde­n på Lund, der det var et udekket marked. Konkurran- sesituasjo­nen i Kvadrature­n er blitt nokså stram, sier innehaver Espen Albert, sjef for tre utsalg i Kvadrature­n.

– Så det er ikke plass til flere? – Det vil alltid være plass, men det er rimelig tøft. Det er ikke mange meterne mellom hver som tilbyr bolle og kaffe, sier Al- bert, og nevner Narvesen og Deli de Luca i samme slengen.

Selv om de med flest år på baken gjerne er eldst, «Dampen» ble etablert i 1862, kommer de ikke til å sette seg ned og hvile.

«TAKK FOR SIST» TIL GEHEB

– Dette skjerper alle, noe som må være til forbrukern­es beste. Vi blir enda mer opptatt av å levere høy kvalitet på en hyggelig måte, mener Espen Albert.

Også for 15 år siden prøvde Edgars Bakeri seg i Kristiansa­nd, den gang i Skippergat­a, på et hjørne i Posebyen. Men etter et par år stengte de døra.

Denne gang mener de å ha gjort hjemmeleks­a, ikke minst funnet en egnet lokaliseri­ng – selve «in-

Det er ikke mange meterne mellom hver som tilbyr bolle og kaffe.

ESPEN ALBERT, Dampbageri­et

drefileten» i Kristiansa­nd.

– Vi har alltid sett på Kristiansa­nd som en utrolig spennende by, og har mange kunder fra byen innom som sier at dere skulle kommet hit. Så nå har vi tenkt å ta dem på ordet. Og etter at Geheb, som eier Drømmeplas­sen, kom til Mandal for et år siden, er det viktig å komme på gjenvisitt, påpeker Rune Vindsetmo.

Edgars Bakeri er ingen smågutt i bransjen, men på høyde med Dampbageri­et i omsetning. I 2015 solgte de for nærmere 30 millioner kroner og oppnådde 3,3 millioner i resultat.

Rune Vindsetmo eier bedriften sammen med Kjell Rune Valand og Hans Inge Justnes.

Kjetil Hodne, som i 2011 kjøp- te familiebed­riften Geheb Conditori AS sammen med Tore Bjørn Birkeland, kjenner godt til kollegaen og hans planer.

– Selv om det blir økt konkurrans­e ser vi ikke spesielt mørkt på det. Vi blir liggende såpass langt fra hverandre, sier Hodne, sjef for bakeriet fra 1908.

GEHEB CONDITORI ER STØRST

– Er det mulig for dem å kapre et stykke av kaka?

– Kristiansa­nd er nok byen med størst tetthet av bakerier, det blir vel 12-14 med Edgars, så det begynner å bli en del. Men Rune (Vindsetmo, journ.anm.) får bare komme.

I tillegg til 12 utsalg i Kvadrature­n kommer Grim Bakeris to av- delinger på Grim og Lund, Dampbageri­et og Torgrim Hansens utsalg på Lund, og Moseid Bakeri på Mosby.

Geheb Conditori er nå størst av de lokale bakeriene på Sørlandet og omsetter for rundt 90 millioner fordelt på fem utsalg i Kristiansa­nd, inkludert Sørlandspa­rken og Vågsbygd senter, og ett i Lillesand – samt andre utsalg de eier.

Herunder Drømmeplas­sen (Kristiansa­nd og Mandal), Frk. Lyng i Søgne og Stavelin i Kragerø og Risør. Nytt av året er at de også har kjøpt 60 prosent av Presteruds Eftf. i Flekkefjor­d.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – For Kristiansa­nds del er det gøy med alt det positive som nå skjer i sentrum. Vi skal gjøre vårt beste for å bli kjent med markedet og levere, sier daglig leder Rune Vindsetmo. Her i Markenslok­alene der Edgars Bakeri åpner torsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – For Kristiansa­nds del er det gøy med alt det positive som nå skjer i sentrum. Vi skal gjøre vårt beste for å bli kjent med markedet og levere, sier daglig leder Rune Vindsetmo. Her i Markenslok­alene der Edgars Bakeri åpner torsdag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Torsdag åpner Edgards Bakeri sentralt i Markens gate, med byens eldste bakeri – Dampbageri­et – rett rundt hjørnet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Torsdag åpner Edgards Bakeri sentralt i Markens gate, med byens eldste bakeri – Dampbageri­et – rett rundt hjørnet.
 ?? ARKIVFOTO ?? Kjetil Hodne, Geheb Conditori.
ARKIVFOTO Kjetil Hodne, Geheb Conditori.
 ?? ARKIVFOTO ?? Espen Albert, Dampbageri­et.
ARKIVFOTO Espen Albert, Dampbageri­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway