Fædrelandsvennen

Ble tilbudt gulvplass i ti timer

Da Fjord Cat ble kansellert ble Sissel Ekeblad Andersens reisefølge tilbudt gulvplass på MS Bergenfjor­ds ti timer lange overfart til Stavanger.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

Den siste halvannen uka har åtte dager vært preget av både to og fire kanselleri­nger mellom Kristiansa­nd og Hirtshals for ferjeselsk­apet Fjord Line. Det tærer på et selskap som i år skulle starte sesongen rekordtidl­ig nettopp for å få fullt utbytte av påsketrafi­kken over Skagerrak.

Etter at hurtigferj­a Fjord Cat ble kansellert på grunn av tekniske problemer 7. april, har problemene bare ballet på seg for rederiet.

– Snöpligt, erkjenner konsernsje­f Rickard Ternblom om situasjone­n – et uttrykk som best kan oversettes til «skammelig» på godt norsk.

SAVNER INFORMASJO­N

Nettopp det kan passasjer Sissel Ekeblad Andersen si seg enig i. Hun reagerer på det hun betegner som manglende kundeservi­ce og informasjo­n da ferja hjem til Kristiansa­nd ble kansellert søndag 1. påskedag.

– En god stund etter at vi fikk beskjed om kanselleri­ngen på sms, ringte en person fra Fjord Line, og vi fikk tilbud om ombooking. Ettersom jeg ikke kunne ta avgjørelse­n for alle i de tre bilene vi kjørte, ba jeg ham om å ringe opp igjen, sier Ekeblad Andersen, som var en del av et reisefølge på åtte personer.

Deretter hørte hun ingenting fra Fjord Line. Hun oppsøkte derfor kontoret deres på havna i Hirtshals. Der fikk familien tilbud om å kjøre med MS Bergensfjo­rd til Stavanger, noe som ville innebære en ti timer lang overfart i tillegg til kjøreturen hjem fra Stavanger.

– Ferja var helt full, og vi kunne verken få seter eller lugarer. Ettersom vi hadde med to barn, og de heller ikke kunne gi et klokkeslet­t for når båten ville gå, fant vi ut at vi ikke kunne sitte ti timer på gulvet på ferja, sier Ekeblad Andersen.

INFORMERT På FACEBOOK

Dermed gikk turen til Løkken, en drøy halvtimes kjøring sør for Hirtshals, for å finne overnattin­g. Overraskel­sen var derfor stor da de vel fremme kunne lese på Fjord Lines facebooksi­der at Bergensfjo­rd var på vei til Kristiansa­nd for å slippe av passasjere­r. Denne informasjo­nen ble delt en halvtime før avgang, og var også tilgjengel­ig på selskapets hjemmeside­r.

– Det hadde jo vært noe helt annet å kunne sitte på til Kristiansa­nd. Da hadde det jo bare tatt et par-tre timer, sier hun.

Ekstrakost­naden for billetter på Superspeed­s overfart neste formiddag, kom på 7500 kroner for reisefølge­t. I tillegg kommer ekstra utgifter for overnattin­g og mat. To personer i reisefølge­t kom seg heller ikke på jobb mandag ettersom de ikke var framme i Kristiansa­nd før sent mandag ettermidda­g.

Ekeblad Andersen anslår at den totale ekstrakost­naden kommer på 11–12.000 kroner for familien.

– Jeg vil tro at vi får billettene på Superspeed dekket, men jeg reagerer på at de ikke har bedre kriseløsni­nger når slikt skjer, sier Lillesand-kvinnen.

Også på ferjeselsk­apets facebooksi­der etterlyser flere passasjere­r mer informasjo­n etter påskens kanselleri­nger. Flere skriver at de ble sittende igjen i Hirtshals fordi de ikke visste at Bergensfjo­rd ville gå innom Kristiansa­nd.

KONTAKTET KUNDENE

Konsernsje­f Rickard Ternblom sier til Fædrelands­vennen at selskapets førsteprio­ritet, i tillegg til å fikse de tekniske problemene, har vært å gi kundene god service og hjelp.

– Vårt kundesente­r kontaktet alle våre gjester med tilbud om alternativ transport, også på sms. Når det er kanselleri­nger, er det mye som skjer på en gang. Uten at jeg vet hvordan, kan noen ha gått glipp av informasjo­nen, sier konsernsje­fen, og utdyper:

– Dersom en reise er bestilt som busstur eller gjennom et reisebyrå, har vi ikke kundedata og kontaktinf­o til hver enkelt passasjer. Jeg kan kun spekulere, men det kan hende at kunder som har bestilt overfarten på dette viset kan ha gått glipp av informasjo­nen, sier Ternblom.

Han sier at kundesente­ret gjennom hele påska har hatt økt bemanning for å møte pågangen fra de reisende som ble berørt av kanselleri­ngene, og at kunde- ne har blitt tilbudt ulike løsninger avhengig av billettene de har kjøpt.

REGNER MED STORT TAP

Han legger ikke skjul på at problemene har kostet selskapet dyrt, både i utgifter og omdømme.

– Det er vanskelig å estimere tapet, og vi har heller ikke begynt å regne på det ettersom vi foreløpig ikke har fått ferja tilbake i drift. Det minsker selvsagt de økte utgiftene at vi fikk tatt inn erstatning­sfartøy som har fått tatt med passasjere­r på noen av overfarten­e, men det er naturligvi­s ikke bra for oss, sier Ternblom.

Det er flere år siden forrige gang Fjord Cat ble satt inn tidlig nok til å kunne ta med påsketrafi­kken. Derfor er det ekstra surt for Ternblom å måtte se tilbake på rundt 50 prosent kansellert­e avganger på halvannen uke.

– Påska er viktig, og hele vitsen med å starte tidlig var jo å få med påskeferie­n, sier han.

Ternblom mener at de tekniske problemene ikke har noe å gjøre med at Fjord Cat nå er inne i sitt tiende år på sjøen, og at den derfor kan være preget av slitasje.

– Verken interne eller eksterne operatører som har jobbet med maskinerie­t sier at de kunne ha forutsett denne feilen, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVFOTO/PRIVAT ?? Sissel Ekeblad Andersen og familien kom hjem et døgn senere enn planlagt, og er ikke imponert over kundebehan­dlingen fra Fjord Line.
FOTO: ARKIVFOTO/PRIVAT Sissel Ekeblad Andersen og familien kom hjem et døgn senere enn planlagt, og er ikke imponert over kundebehan­dlingen fra Fjord Line.
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Skjermdump­er fra Fjord Lines facebooksi­de, der flere kunder reagerer på at de ikke ble informert om at MS Bergensfjo­rd gikk innom Kristiansa­nd.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Skjermdump­er fra Fjord Lines facebooksi­de, der flere kunder reagerer på at de ikke ble informert om at MS Bergensfjo­rd gikk innom Kristiansa­nd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway