Fædrelandsvennen

May vil ha muskler

Statsminis­ter Theresa May har til alles overraskel­se kunngjort at hun vil ha nyvalg. Landet er dypt splittet, nå prøver hun å få politisk kraft før Eu-utmeldinge­n.

-

Britenes statsminis­ter Theresa May hasteinnka­lte tirsdag til pressemøte utenfor statsminis­terboligen 10 Downing Street i London, og straks blinket det i nyhetsvars­ler verden over. Og da hun kunngjorde at hun nå vil ha et nyvalg, var overraskel­sen stor.

Og overraskel­se var det fordi Theresa May, siden hun ble statsminis­ter, har insistert på at hun ikke vil ha nyvalg. Nå begrunner hun snuoperasj­onen med at det britiske arbeiderpa­rtiet truer med å sabotere forhandlin­gene med EU om utmeldinge­n. Det kan nok være sannhet i det, men det er også nokså opplagt at timingen er god for henne. De konservati­ve har gode meningsmål­inger i ryggen.

Mye tyder på at hun vil oppnå det hun nettopp ønsker nå – en styrket popularite­t

Mye tyder på at hun vil oppnå det hun nettopp ønsker nå – en styrket popularite­t

Ifølge snittet av de siste fem målingene ligger de konservati­ve godt an med rundt 43 prosent oppslutnin­g. Opposisjon­spartiet Labour bare har 25 prosent, skriver britiske medier. På grunn av britenes valgordnin­g betyr det at toryene vil dominere parlamente­t fullstendi­g hvis disse målingene skulle holde til etter et eventuelt nyvalg i juni. Flere partileder­e har allerede gitt sin tilslutnin­g til et nyvalg. – Vi trenger et sterkt og stabilt lederskap som kan føre oss gjennom Brexit, sa Theresa May. Og det gjør de i sannhet – spørsmålet er hvor sterkt et lederskape­t kan bli med en så splittet befolkning i nettopp spørsmålet om Brexit. Men selv om mange ble tatt på sengen av Brexit-avstemning­en vil alle partier respektere folkeavste­mningen og May er en populær politiker.

Mye tyder på at hun vil oppnå det hun nettopp ønsker nå – en styrket popularite­t, et tydeligere mandat og mer politiske muskler før hun for fullt setter i gang forhandlin­ger med EU. May tok over som statsminis­ter da forgjenger­en David Cameron ga seg etter tapet i avstemning­en i fjor og har dermed ikke tidligere hatt noe direkte mandat fra velgerne.

Det vil også bli den første, nasjonale testen for det britiske arbeiderpa­rtiets omstridte leder Jeremy Corbyn. Han tilhører venstresid­en i Labour og er svært mislikt av den andre fløyen i partiet. Blant annet har de tidligere partileder­ne Tony Blair og Gordon Brown kritisert ham.

 ??  ?? Theresa May vil skaffe seg politisk kraft og få tydeliggjo­rt sin popularite­t før hun forhandler britene ut av EU.
Theresa May vil skaffe seg politisk kraft og få tydeliggjo­rt sin popularite­t før hun forhandler britene ut av EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway