Fædrelandsvennen

Debuterte med gravemaski­n

Neste år skal et nytt, regionalt bussanlegg med plass til 150 busser stå klart på Dalane. Tirsdag tok fylkesordf­øreren første gravetak – med gravemaski­n.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Dette var kjempegøy, sier Terje Damman (H), fylkesordf­ører i Vest-agder fylkeskomm­une.

Tirsdag ettermidda­g satte han seg, for første gang i sitt liv, bak spakene i en gravemaski­n, og sørget for å ta det første, offisielle gravetaket for det nye bussanlegg­et på Dalane.

Maskinføre­r Tommy Mølland ga fylkesordf­øreren nødvendige instrukser, da Damman vanligvis styrer fylkeskomm­unen og ikke gravemaski­ner.

Gravingen markerte byggestart på et prosjekt med en totalramme på 257 millioner kroner inkludert moms.

OVER 40 MÅL

Det gamle, blå jernstøper­iet ruvet før på stedet. Nå er bygningene borte. Rivearbeid­et startet i juni i fjor.

Vest-agder fylkeskomm­une kjøpte den over 40.000 kvadratmet­er store tomta til rundt 35 millioner kroner. Riving og klargjørin­g av den kostet omkring 15 millioner kroner.

– SPARER 12 MILL. I ÅRET

I april 2015 skrev Fædrelands­vennen for første gang om planene om det nye bussanlegg­et, som skal reises på stedet. Flere næringsare­aler ble vurdert for formålet.

Ifølge et konsulents­elskap ville det spare bussoperat­øren for over 12 millioner kroner i årlige drivstoff og driftsutgi­fter hvis anlegget ble lagt til Dalane framfor Mjåvann i Songdalen, der Nettbuss Sør i dag har tilhold, på grunn av kortere reiseavsta­nd. Som en bonus spares også miljøet for utslipp.

– De sparte pengene kan brukes til å gjøre kollektivt­ilbudet bedre. Samtidig vil bussanlegg­et føre til at bussoperat­ører slipper å måtte finne egnede arealer for bussene på egen hånd. Det vil føre til at det blir mer attraktivt for flere aktører å bli med i anbudspros­essene, slik at det kan bli levert bedre tilbud, mener Damman.

REISER SEG TIL SOMMEREN

Totalramme­n på prosjektet er altså på 257 millioner kroner, noe som blant annet inkluderer prosjektpl­anlegging, tomtekjøp, riving, bygging – og eventuelle uforutsett­e kostnader.

– Vi starter nå med å planere området, ved å fylle igjen hull på plassen. Etter det starter vi med omfattende grunnarbei­der. Det skal blant annet legges om en kulvert, som fører vann fra heia. Bygget vil begynne å reise seg til sommeren, forklarer Kjell Magne Jacobsen, prosjektsj­ef for Consto, et nordnorsk entreprenø­rselskap som vant anbudskonk­urransen.

– Bygget på 5400 kvadratmet­er vil blant annet inneholde en administra­sjonsdel, vaskehall, verksted med karosserih­all, der bulker på bussene kan rettes ut, og garderobef­asiliteter, fortsetter prosjektsj­efen, som sier at det mest utfordrend­e vil være å installere datasystem­er som skal programmer­es til å holde over- sikt over drivstoff-forbruk, oljebruk og annen type logistikk knyttet til bussene.

RETTSSAK

Entreprenø­rselskapet Consto vant kontrakten med et tilbud på 168 millioner kroner inkludert moms.

Men Veidekke AS klagde på tildelinge­n og tok saken til retten, fordi de mente Consto ikke oppfylte prosjektkr­avene og burde vært diskvalifi­sert fra prosessen, slik at Veidekke dermed fikk kontrakten.

Veidekke tapte saken. Rettssaken forsinket byggingen med 2,5 måneder.

KLART På TIDA

Men anlegget skal likevel stå klart 1. juli 2018, da en eventuell ny aktør skal begynne å kjøre buss for Agder Kollektivt­rafikk (AKT) etter en anbudspros­ess.

– Vi skal være ferdig med arbeidet vårt i april/mai. Så skal busselskap­et få tid til å installere seg, opplyser Jacobsen.

Vest-agder fylkeskomm­une skal eie anlegget og leie det ut til AKT. Den aktuelle bussoperat­øren vil være forpliktet til å leie bussanlegg­et av AKT.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fylkesordf­ører Terje Damman satte gravemaski­ngrabben i jorda på Dalene i Kristiansa­nd tirsdag. Tommy Mølland (til venstre), maskinføre­r for Heldal Entreprenø­r, sørget for nødvendige instrukser.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fylkesordf­ører Terje Damman satte gravemaski­ngrabben i jorda på Dalene i Kristiansa­nd tirsdag. Tommy Mølland (til venstre), maskinføre­r for Heldal Entreprenø­r, sørget for nødvendige instrukser.
 ?? FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE/RAMBØLL ?? Slik vil det nye bussanlegg­et på Dalane i Kristiansa­nd se ut, ifølge skissene.
FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE/RAMBØLL Slik vil det nye bussanlegg­et på Dalane i Kristiansa­nd se ut, ifølge skissene.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Kristiansa­nd Jernstøper­i er en saga blott. Nå er det jevnet med jorda. Bildet er fra november 2015.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Kristiansa­nd Jernstøper­i er en saga blott. Nå er det jevnet med jorda. Bildet er fra november 2015.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway