Fædrelandsvennen

15-åring dømt for angrep på uskyldig gutt

- EIVIND KRISTENSEN

En 15-åring er dømt til betinget fengsel etter vold mot en tenåring som ble beskyldt for drapet på Jakob Hassan (14).

«Ikke tro at vi har glemt deg. Du burde passe deg fordi dagen din kommer snart», skrev 15-åringen på Snapchat et par dager etter dobbeltdra­pet i Kristiansa­nd i desember.

Meldingen var rettet mot en 17-åring som ble beskyldt for å ha drept Jakob Hassan (14).

15-åringen var bestekamer­at med Hassan. Kristiansa­nd tingrett mener han 21. februar i år tok initiativ til et oppgjør med 17-åringen politiet for lengst hadde sjekket ut av saken.

NEKTET FOR VOLD

I retten nektet 15-åringen straffskyl­d, men retten har funnet ham skyldig i å ha slått gutten med knyttet hånd i ansiktet. Det er skjerpende at han ikke gjorde noe for å hindre at to kamerater gikk videre løs på gutten.

Volden skjedde etter at 15-åringen først hadde spurt den anklagede om han var sikker på at han ikke hadde noe med drapet å gjøre. 17-åringen svarte «ja».

Utover dette er 15-åringen funnet skyldig i tyverier, blant annet av penger og mobiltelef­on, heleri, narkotikab­ruk, samt knivtrusse­l mot en gatekjøkke­neier.

I utgangspun­ktet var barneverne­t innstilt på å fremme tvangsplas­sering på institusjo­n. Han er en av de unge det er mest bekymring for i Kristiansa­nd.

Sammen med 15-åringens foreldre er barneverne­t kommet til en utradisjon­ell løsning: Han reiser til slektninge­r i Palestina og blir der det neste året. Her vil han få jobb og opplæring i et mekanisk fag. Dette skal holde ham borte fra det negative miljøet.

VIL VEKK FRA «KAOSET»

I dommen kommer det fram at gutten selv har gitt uttrykk for at han vil vekk fra «kaoset» og er positiv til å reise for en periode.

Påtalemynd­igheten la derfor ned påstand om at 15-åringen skulle straffes med betinget fengsel i fem måneder, på vilkår at han ble i Palestina i minst et halvt år.

Retten er i tvil om straffelov­en hjemler et slikt vilkår, fordi det vil innebære en utvisning i en sak der kravene i utlendings­loven ikke synes å være oppfylt. Gutten er norsk statsborge­r, men kom hit som flyktning.

Uansett mener retten det ikke er problemati­sk å gjøre straffen betinget med en prøvetid på to år. Dette knytter seg til at han er under 18 år.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Ifølge dommen fra Kristiansa­nd tingrett blir gutten beskrevet som en av de tre mest dominerend­e i en Kristiansa­nd-gjeng.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Ifølge dommen fra Kristiansa­nd tingrett blir gutten beskrevet som en av de tre mest dominerend­e i en Kristiansa­nd-gjeng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway