Fædrelandsvennen

En barnehage bør ikke ligge så nær e

Eldre på Langenes plages av støy fra barnehagen som ligger vegg i vegg med leilighete­ne deres. Kommunen sier de vil ha beboerne med på laget når barnehagen utvides.

-

– Barnehagen har behov for mer plass. Dialogmøte­t med beboerne er for å komme fram til fornuftige løsninger så alle kan ha det greit, sier Kenneth Harbak, avdelingsl­eder i eiendomsen­heten i Søgne kommune.

Søgne har for få barnehagep­lasser, og har besluttet å utvide Solstrålen barnehage, som er plassert vegg i vegg med Langenes bo- og aktivitets­senter.

DELTE MENINGER

Enkelte av de eldre beboerne i de kommunale utleieboli­gene har et anstrengt forhold til det tette naboskapet med barnehagen, begrunnet i støy- og parkerings­problemer.

Grethe Erichsen (81) synes ikke det er en god løsning å ha barnehage så tett på eldreleili­gheter.

– En barnehage burde ikke ligge så nær eldre og syke mennesker. Når man er blitt pensjonist etter et langt arbeidsliv, ønsker man fred og ro, sier hun.

– VIL LYTTE TIL DE ELDRE

Kenneth Harbak sier han vil lytte til innspillen­e fra de eldre når barnehagen utvides på bekostning av de eldres fellesarea­l.

– Vi må ta noen kvadratmet­er fra fellesstua. Samtidig tror vi det blir mer funksjonel­t å dele opp rommet i én spiseavdel­ing og én dagligstue, sier Harbak, og forklarer at den lite brukte «sløyden» blir ny oppholdsst­ue.

For å bøte på den innvendige støyen foreslår han å bygge en lydtett vegg mellom barnehagen og de eldres område.

– Vi vurderer også å lage en hagestue, så beboerne kan være «ute» uavhengig av været, sier Harbak.

PÅRØRENDE: – KRITIKKVER­DIG

Åse Thomsen, som har sin mor

FAKTA For få barnehagep­lasser

● Etter første runde med hovedoppta­k for barnehageå­ret 2017/2018, står 20 barn med rett til barnehagep­lass på venteliste i Søgne kommune.

● Kommunen anslår et behov for 10–15 nye plasser for å innfri plikten til å tilby barnehagep­lasser.

● Kommunen vil møte behovet ved å utvide kapasitete­n i Solstrålen barnehage på Langenes.

● På lengre sikt er det vedtatt å bygge ny kommunal barnehage på Kjellandsh­eia/leireheia.

● Utvidelse av Solstrålen barnehage ble enstemmig vedtatt i tjenesteut­valget 5. april, og skal behandles i formannska­pet 19. april, og i kommunesty­ret 27. april. boende i en av leilighete­ne, sier det er på tide at kommunen tar de eldre på alvor.

– Det er et sug etter presis informasjo­n fra kommunen, sier hun, og viser til at det er åtte år siden politikern­e vedtok at deler av Langenes bo- og aktivitets­senter skulle gjøres midlertidi­g om til barnehage.

– I åtte år har de drevet en midlertidi­g barnehage, uten å avbøte ulemper beboerne er påført av den delte bruken. De har aldri gjennomfør­t støymåling­er slik at man kunne dokumenter­t støynivået og vurdert riktige kompensere­nde tiltak. Det er sterkt kritikkver­dig, mener hun.

Nylig var inngangen til leilighete­ne stengt av en parkert bil da hennes mor skulle ta taxi til et legebesøk.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? F.v. Birgit Ormestad (89) og Grethe Erichsen (81) bor i leilighete­ne tilknyttet Langenes bo- og aktivitets­senter, som i åtte år har hatt Solstrålen barnehage som nærmeste nabo. Nå vil Søgne kommune utvide barnehagen, på bekostning av fellesarea­lene til...
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD F.v. Birgit Ormestad (89) og Grethe Erichsen (81) bor i leilighete­ne tilknyttet Langenes bo- og aktivitets­senter, som i åtte år har hatt Solstrålen barnehage som nærmeste nabo. Nå vil Søgne kommune utvide barnehagen, på bekostning av fellesarea­lene til...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway