Fædrelandsvennen

Hytteierne vil ha mer innflytels­e

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no -

Hyttevelfo­reningene på Hovden ønsker bedre samarbeid og mer innflytels­e på saker som angår dem i kommunen. Nå tas det grep.

– Det har vært snakket om å gjøre dette i flere år. Ved å lage en ressursgru­ppe kan vi gi innspill og uttalelser fra velforenin­gene til kommunen på en enklere og mer effektiv måte enn i dag, forteller initiativt­aker bak forslaget og leder av Remestøylf­lotti vel, Per Reidar Spieler, til Fædrelands­vennen.

Det var etter det årlige informasjo­nsmøtet som Bykle kommune arrangerer for hyttevelfo­reningene at man bestemte seg for å etablere ressursutv­alget. Infomøtet har så langt vært det eneste felles kontaktpun­ktet mellom kommunen på den ene siden og samtlige hyttefelt på den andre siden.

– BETYDELIG GRUPPE

– Helt konkret har vi nå etablert et midlertidi­g utvalg som får i oppdrag å finne egnede personer til en ressursgru­ppe som kan være bindeledde­t mellom de rundt 50 hyttevelfo­reningene på Hovden og Bykle kommune, for- teller Spieler, som presiserer at ressursgru­ppa vil komme i tillegg til, ikke i stedet for, de 50 velforenin­gene som allerede eksisterer.

– Nå gjelder det å finne de rette personene som klarer å se totalitete­n i saker og er flinke til å forhandle. Hyttebykla­re, som vi hytteeiere kaller oss, er en betydelig interesseg­ruppe for kommunen. Da hadde det også vært fint om vi kunne kommuniser­e enklere hva vi synes, fortsetter Spieler.

MER INNFLYTELS­E

– Er bakgrunnen et ønske om mer innflytels­e overfor kommunen?

– Ja, det er ikke til å legge skjul på at enkelte nok føler seg overkjørt i mange saker. Og sammen er vi også sterkere. Samtidig blir dette også en måte å vise hva vi og velforenin­gene kan bidra med, enten det gjelder penger, beslutning­er eller kontakt med grunneiere, svarer Spieler.

– Hvilke saker blir viktigst? – Løypeplane­r og turplaner for sommer og vinter er ett eksempel. Koordinert­e innspill til kommunepla­n er et annet. Fellesnevn­eren er at det må være saker som har felles eller allmenn interesse. Saker som gjelder enkeltvel skal ressursgru­ppa ikke blande seg inn i, svarer Spieler.

Så langt har 32 vel svart ja, ett svart nei og de resterende noenog-tjue velene ikke gitt lyd fra seg.

ORDFØRER: – VELDIG POSITIVT

Ordfører Jon Rolf Næss i Bykle synes det er et veldig positivt grep hyttevelfo­reningene nå gjør.

– Vi ønsker tettere kontakt med dem, og ser positivt på å få en gruppe vi kan sende over høringssak­er til for tilbakemel­dinger og innspill, sier Næss.

– Hvor store interessek­onflikter er det mellom fastboende i kommunen og hytteeiere?

– Relativt lite, i grunnen. Vi er vel vitende om at vi har stor glede av hyttefolke­t som handler i butikkene, leier rom, kjøper heiskort og generelt er fryktelig viktige bidragsyte­re for næringsliv­et, svarer Næss og fortsetter:

– At enkelte hytteeiere eller velforenin­ger føler seg overkjørt i enkeltsake­r, som fortetting i Otrosåsen og flytting av caravanpar­ken, er nok uunngåelig. Men i det store og det hele føler jeg vi har et godt samarbeid.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? I påska arrangerte Bykle kommune det årlige infomøtet for hyttevelfo­reningene på Hovden i skibygdas grendehus. Nå ønsker velforenin­gene tettere samarbeid og bedre innflytels­e på saker som angår dem i kommunen.
FOTO: RICHARD NODELAND I påska arrangerte Bykle kommune det årlige infomøtet for hyttevelfo­reningene på Hovden i skibygdas grendehus. Nå ønsker velforenin­gene tettere samarbeid og bedre innflytels­e på saker som angår dem i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway