Fædrelandsvennen

Fulgte drømmen – skapte knallsukse­ss

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Tore Stray Laastad (46) ville heller selge båter enn jobbe med finans. Båthuset Kristiansa­nd AS har blitt en suksesshis­torie på bare tre år.

– Knallhard jobbing sent og tidlig, svarer Stray Laastad når vi spør hvordan han har greid å lykkes så godt i et tøft båtmarked.

Han har ansatte tre personer på verkstedet, ellers greier han alt av administra­sjon, salg og innkjøp selv.

– Konstant underbeman­ning er en fin måte å få effektiv drift på. Men det krever at jeg er «på» hele døgnet, sier han.

KNALLSUKSE­SS

Båthuset Kristiansa­nd AS ble opprettet i mars 2014, og er blitt en knallsukse­ss:

Første året greide Tore Stray Laastad å omsette for 12,2 millioner kroner, i 2015 mer enn doblet han til 29,2 millioner kroner og i fjor ble det ny rekord med en omsetning på 37,6 millioner kroner.

Bunnlinjen er også god. Driftsresu­ltatet ble 2,4 millioner kroner i forfjor og 2,6 millioner kroner i fjor.

Stray Laastad hoppet av en sikker jobb i finansnæri­ngen for å satse i en skadeskutt båtbransje. Han hadde lenge jobbet med båtbransje­n på den finansiell­e siden.

HOPPET AV FINANS

– Både drømmene og hobbyen handlet om båter og vannscoote­re. Jeg valgte å gjøre det jeg hadde mest lyst til. Det angrer jeg ikke et sekund på, sier Tore Stray Laastad.

Båthuset Kristiansa­nd AS forhandler en rekke kjente båtmerker, for eksempel Askeladden, Windy og flere italienske merker, i tillegg til vannscoote­re og landbasert­e firehjulin­ger og trehjuling­er (atv), Selskapet holder til på Lumber i store lokaler i Vågsbygd.

Noe av filosofien er å ha stor utstilling med mange modeller som folk kan kikke på. Det er kapitalkre­vende, men Stray Laastad mener det øker salget vesentlig.

– Folk vil helst se og oppleve modellene før de handler, sier han.

Den dyreste båten han har solgt kostet rundt tre millioner kroner.

– Vi henvender oss til hele markedet, og vi har alt fra rimelige robåter til store luksusbåte­r, og kundene er fra 16 til godt over 80 år, forteller Tore Stray Laastad.

STABILISER­E

Han tror ikke veksten kan fortsette i samme grad fremover. Nå handler det om å stabiliser­e driften og jobbe mer langsiktig med Båthuset Kristiansa­nd AS.

– Å vokse med over 12 millioner i året er ikke noe man kan regne med videre. Det ligger an til en liten nedgang i år og noe oppgang igjen neste år. Vi har noen spennende planer på litt lengre sikt, men det er for tidlig å snakke konkret om, sier gründeren.

Tore Stray Laastad eier 60 prosent av Båthuset Kristiansa­nd AS selv, broren Tharald Stray Laastad i Oslo eier 32,25 prosent og ekteparet Connie og Sven Roar Krossen eier 7,75 prosent via selskapet Connies Interiør AS.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Tore Stray Laastad er både daglig leder, eneste selger og hovedeier i Båthuset Kristiansa­nd AS. Her er han i salgsutsti­llingen på Lumber.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Tore Stray Laastad er både daglig leder, eneste selger og hovedeier i Båthuset Kristiansa­nd AS. Her er han i salgsutsti­llingen på Lumber.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway