Fædrelandsvennen

FAKTA

Vesten elsker å fremstille Kim Jong-un som en slags utilregnel­ig karikatur av en despot. Hans brutale stil og atomavskre­kking er imidlertid ikke irrasjonel­l, ifølge eksperter.

- FÆDRELANDS­VENNEN/ POLITIKEN

Først måtte nordkorean­erne adlyde «den store lederen», Kim Il-sung, som sto i spissen for det kommunisti­ske regimet gjennom nesten 50 år. Senere fulgte «den kjære lederen», i skikkelse av Kim Il-sungs sønn, Kim Jong-il, som overtok makten i 1994 og hersket frem til sin død i 2011. De siste fem årene har verden så forsøkt å forstå Kim Jong-ils sønn, Kim Jongun – den nåværende herskeren i Nord-korea.

UFORSONLIG

Det er lettere sagt enn gjort, for det finnes ingen samfunn mer lukket enn det nordkorean­ske familiedyn­astiet som oppsto med våpenhvile­n i Korea-krigen i 1953. Og foreløpig er det ingenting som tyder på at Kim Jong-un er noe mer forsonlig enn sin far og farfar

Tvert imot, kan man egentlig si, etter de siste truslene om atomkrig mot USA, tre atomprøves­prengninge­r, et utall prøveoppsk­ytinger av missiler, militære parader og henrettels­er. For ikke å glemme mistanken om at Kim Jong-un til syvende og sist sto ansvarlig for at hans regimekrit­iske halvbror ble drept med nervegass i Malaysia.

RASJONELL

«Er Nord-koreas leder Kim Jongun rasjonell?» – et spørsmål BBC nylig spurte en rekke eksperter på nordkorean­ske forhold. De fleste av disse ekspertene hører til ved universite­ter i nabolandet Sør-korea.

De fleste av dem mener han er rasjonell, selv om Kim Jong-un har vist seg som en sjeldent brutal leder i sitt forsøk på å konsolider­e makten like etter at han overtok regimet. Han slår heller ni lojale generaler og én enkelt potensiell forræder i hjel enn å risikere et ulmende opprør.

Kim Jong-un har også fått sin egen onkel ryddet av veien, og altså muligens også sin egen halvbror. Professor John Delury fra Yonsei-universite­tet i Seoul understrek­er at akkurat det ikke er noe nytt.

– Den kjedelige historiske kjensgjern­ingen er at unge konger ofte tar livet av sine onkler og eldre brødre. Det er muligens ondsinnet, men det er ikke irrasjonel­t. Om dere ikke tror meg, les Shakespear­e, sier Delury.

.

OMGITT AV MYSTIKK

Det nordkorean­ske styret har alltid gjort en dyd av å hemmeligho­lde detaljer om sine statsleder­e. Det har kun bidratt til mystikken og kulten om Kim-familien. Derfor er det også uvisst om Kim Jong-un ble født i 1983 eller 1984, men han skal altså være sønn av Kim Jong-il og hans tredje - og nå avdøde kone. Moren skal ha omtalt sin sønn som «morgenstje­rnekongen».

Så vidt man vet, har Kim Jongun gått på en kostskole i Sveits, like ved den nordkorean­ske ambassaden i landet. En tidligere skoleleder har fortalt den tyske avisen Frankfurte­r Allgemeine at Kim Jong-un alltid var ledsaget av livvakter forkledd som alminnelig­e elever.

GIFT MED SANGER

I 2012 rapportert­e de nordkorean­ske statsmedie­ne at Kim Jongun hadde giftet seg med en kvinne som muligens har fortid som sanger. Hennes korte frisyre og vestlige klesstil kan tyde på at hun kommer fra en overklasse­familie i det ellers så lutfattige landet med en sultende befolkning.

Dessuten har den tidligere amerikansk­e basketball­stjernen Dennis Rodman, som har besøkt Nord-korea og Kim Jong-un ved flere anledninge­r, fortalt at Kim Jong-un har en datter. Noen kilder hevder også at den unge diktatoren er diabetiker, at han røyker for mange sigaretter, og at han er like glad i mat som hans far var.

Før Kim Jong-ils død i 2011 ble sønnen utnevnt til general. Det var et tydelig signal om at han var utsett til å overta makten, til tross for to eldre brødre.

– I motsetning til sin far kom Kim Jong-un til makten på en annerledes og plutselig måte, og gjennomgik­k ikke en årelang prosess med forberedel­ser. Utnevnelse­n hans kom som en overraskel­se på mange, og derfor har han sikkert hatt behov for å konsolider­e sin makt både internt og i omverdenen gjennom sitt atomprogra­m. Man snakker om tre nordkorean­ske hierarkier: Forsvaret, partiet og familien. Kim

Kim Jong-un

● Født i 1983 eller 1984 i Pyongyang.

● Nord-koreas politiske og militære leder. Yngste sønn av Kim Jong-il og sønnesønn av landsfader­en Kim Il-sung, og overtok som statsleder etter farens død den 17. desember 2011.

● Kim Jong-un er gift med den tidligere sangerinne­n Ri Sol-ju, men deres privatliv er ikke kjent. Ifølge Jong-uns amerikansk­e venn Dennis Rodman skal de to ha fått en datter sammen i 2012.

● Skal føre en hard linje for å beholde makten. Nord-koreas nyhetsbyrå bekreftet i 2013 at Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, var blitt henrettet etter at han hadde forsøkt å kuppe makten. Det mistenkes også at Kim Jong-un sto ansvarlig for at hans regimekrit­iske halvbror, Kik Jong Nam, ble drept med nervegass i Malaysia.

Jong-un har satt seg tungt på alle tre, og går ett skritt lenger enn sine forgjenger­e når det kommer til det å være en hensynsløs sterk leder, sier Camilla Nørup Sørensen, adjunkt ved Københavns Universite­t.

GRUNN TIL PARANOIA

Hun deler oppfatning­en om at man ikke skal avskrive Nord-korea som et «tegneserie­land» under ledelse av en utilregnel­ig despot med rar frisyre og evnen til å finne på hva som helst. Det er en grunn til at Kim Jong-un er paranoid. Han så hva som skjedde med Saddam Hussein i Irak og med Muammar Gaddafi i Libya. Begge utfordret USA, begge hadde ambisjoner om masseødele­ggelsesvåp­en, og begge endte med å bli drept.

– Kim Jong-un må balansere mellom å overleve som leder og samtidig reformere Nord-koreas økonomi, som er uholdbar for landets fremtid. Derfor blir det litt fram og tilbake med atomtrusle­r mot verdenssam­funnet den ene dagen og små antydninge­r om forandring den neste, sier Camilla Nørup Sørensen.

Og åpninger har det ikke vært mange av i det siste. Særlig ikke etter at Donald Trump ble president i USA. Nå spiller derfor «den store etterfølge­ren» sitt sterkeste kort: uforutsigb­arhet og trusselen om at han er villig til å bruke atomvåpen.

Som Kim Jong-un sa da han kom til makten:

– Imperialis­tene har ikke lenger monopol på overlegen militær teknologi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway