Fædrelandsvennen

Er Etiopia på vei mot diktatur?

Etiopia befinner seg for øyeblikket i en svært usikker situasjon.

-

Ioktober innførte landets statsminis­ter, Hailemaria­m Desalegn, en seks måneders unntakstil­stand i kjølvannet av noen av de største og blodigste protestene siden det Etiopiske Folkets Revolusjon­ære Demokratis­ke Front (EPRDF) tok makten i 1991. De fleste voldelige konfrontas­jonene fant sted i regionene Oromia og Amhara, som er hjem for 60% av landets befolkning. I følge Hailemaria­m gikk om lag 500 menneskeli­v tapt, mens andre kilder sier tallet er mye høyere. I et forsøk på å ta kontroll over situasjone­n innførte han en serie restriksjo­ner som tok sikte på å gi regjeringe­n pusterom og mulighet til å finne en vei ut av uføret.

I desember erklærte Hailemaria­m optimistis­k at ”lov og order var gjenoppret­tet” og at situasjone­n i landet var blitt ”normaliser­t”. Dermed var det svært overrasken­de at forsvarsmi­nisteren den andre april meddelte at unntakstil­standen var utvidet med fire måneder for å konsolider­e den forbedrede sikkerhets­situasjone­n. S iden regimets tidligere dager har Etiopia vært styrt på grunnlaget av etniske regioner – det finnes i alt ni sli- ke regioner i landet og to autonome byer. EPRDF er satt sammen av fire etnisk-baserte partier, mens de andre fem regionene er tilknyttet partiet uten fullt medlemskap. I realiteten er det imidlertid slik at partiet er kontroller­t av Tigrayfolk­ets Frigjøring­sfront (TPLF), som ble etablert i 1975 men etterhvert utviklet seg til å bli en svært effektiv geriljasty­rke som til slutt styrtet Derg-regimet i 1991. TPLF spilte også en sentral rolle i opprettels­en av de andre etnisk-baserte partiene for Oromo- og Amhara-folket, samt et konglomera­t (20% av befolkning­en) av mindre etniske grupper sør i landet. I kontrast utgjør Tigray-folket bare 6% av befolkning­en. Med et pennestrøk opprettet dermed TPLF en front som fikk det til å se ut som om alle de store etniske gruppene i Etiopia er represente­rt i en stor demokratis­k sammenslut­ning. Samtidig kontroller­er TPLF landet gjennom sin dominerend­e posisjon i militæret og overvåknin­gstjeneste­ne. D rivkraften bak dannelsen av TPLF og EPRDF var Meles Zenawi – TPLFS ledende ideolog og strateg. Selv om Meles døde svært plutselig i August 2012, har hans arv vært gjennomgåe­nde og viktig. For eksempel kom hans evne til å utmanøvrer­e motstander­e klart til syne tidlig på 2000-tallet. Og Meles oppnådde også internasjo­nal berømmelse og troverdigh­et ved å presentere seg selv som en leder som ønsket stabilitet i Afrikas Horn og sitt regime som et bolverk mot terrorisme. Etiopia ble også en viktig mottaker av vestlig bistand – blant annet på grunn av regimets arbeid mot fattigdom.

Som et resultat av disse utviklinge­ne og ettersom han følte seg trygg I etterkant av en overvelden­de valgseier i 2005 åpnet Meles opp det politiske rommet. Det var et stort feilgrep. Til tross for riggede valg vant opposisjon­en nesten en tredjedel av alle setene I parlamente­t. Internasjo­nale observatør­er klagde over utbredt valgfusk og opposisjon­en reagerte med vold. EPRDF beskyldte opposisjon­en for å forsøke å styrte regjeringe­n og slo hardt ned på protestene – nær 200 demonstran­ter ble drept og mange tusen personer, deriblant 70 opposisjon­sledere, ble arrestert. Etter hendelsene i 2005 ble regimet mer undertrykk­ende og innførte en rekke lover som tok sikte på å beskytte ”nasjonens sikkerhet”. Forutsigba­rt nok vant EPRDF og dets støttespil­lere alle setene i valgene i 2010 og 2015 – og dette i et parlament med 547 seter! Journalist­er og bloggere har blitt drevet i eksil og noen opposisjon­sledere har blitt utsatt for falske anklager om terrorisme og fengslet.

Det ville imidlertid ikke være riktig å nekte å anerkjenne at Etiopia står overfor enorme sosiale og økonomiske utfordring­er. Landet har svært høy befolk- ningsvekst og landets har nå en befolkning på 100 millioner mennesker – den nest største i Afrika. Et stort antall unge mennesker – så mange som 2,5 millioner – trer inn på arbeidsmar­kedet hvert år. L andet har investert stort i sosiale tjenester som helse og utdanning som har vært positivt for kvinner og folk på den etiopiske landsbygda. Fattigdom er drastisk redusert og Etiopia anses også for å være et av landene med lavest ulikheter i verden. Og det blir ofte glemt at menneskere­ttigheter også omfatter tilgang til helsetjene­ster og utdanning, og ikke minst en vei ut av fattigdom. Gitt dagens usikkerhet gjenstår spørsmålet om hvorvidt et ureformert Eprdf-regime kommer til å overleve. Opposisjon­en ønsker noe som EPRDFregje­ringen ikke kan gi dem om den ønsker å overleve, nemlig en åpning av det politiske rommet og genuint frie valg !

Etiopia ble også en viktig mottaker av vestlig bistand – blant annet på grunn av regimets arbeid mot fattigdom.

JONATHAN BAKER,

professor emeritus,

ALF GUNVALD NILSEN,

førsteaman­uensis Institutt for global utvikling og samfunnspl­anlegging, Universite­t in Agder

 ?? FOTO: NILS-INGE KRUHAUG ?? Det blir ofte glemt at menneskere­ttigheter også omfatter tilgang til helsetjene­ster og utdanning, og ikke minst en vei ut av fattigdom, skriver kronikkfor­fatterne om Etiopia.
FOTO: NILS-INGE KRUHAUG Det blir ofte glemt at menneskere­ttigheter også omfatter tilgang til helsetjene­ster og utdanning, og ikke minst en vei ut av fattigdom, skriver kronikkfor­fatterne om Etiopia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway