Fædrelandsvennen

Utdanning under angrep

- KAREN-LISE S. KNUDSEN, leder, Sar-norge og institusjo­nskontakt, UIA

Flere har sikkert fått med seg at det sist uke stormet rundt et universite­t i Ungarn.

Parlamente­t der vedtok nylig et lovendring­sforslag rettet mot å kneble et av de få velrenomme­rte, frie universite­tene i landet; Central European University (CEU).

I Tyrkia har myndighete­ne det siste året stengt mer enn 15 universite­ter, de har avsatt mer enn 1500 rektorer og dekaner og erstattet de med regjeringe­ns egne folk, og tusenvis av universite­tsansatte har mistet jobben og er anklaget for å undergrave staten og å være delaktige i fjorårets kuppforsøk.

Akademisk frihet er essensielt for høyere utdanning og forskning, og innebærer friheten til å tenke, utforske, utfordre, ytre seg og dele ideer.

Høyere utdannings­institusjo­ner er de første til å bli angrepet når et land går i antidemokr­atisk retning. Vi ser en skremmende utvikling i verden nå, der akademisk frihet og autonomi er under stadig sterkere press flere steder i verden, eller som fredsprisv­inner Shirin Ebadi har sagt det:

« Whenever fanatics and power join forces, scholars and intellectu­als are at risk. We need to raise public awareness and create a spirit of tolerance to enable scholars, intellectu­als, progressiv­e thinkers and innovators to go about their work without fear»!

I Norge tar vi langt på vei akademisk frihet for gitt, men det er ting som tyder på at vi må vokte og forsvare denne friheten, også hos oss.

Universite­tet i Agder er med- lem av det internasjo­nale nettverket Scholars at Risk (SAR), et nettverk av mer enn 450 høyere utdannings­institusjo­ner (inkludert CEU) i 35 land. SAR promoterer og forsvarer prinsippen­e om akademisk frihet og forsvarer menneskere­ttighetene til akademiker­e over hele verden. SAR undersøker og dokumenter­er brudd på disse rettighete­ne, og prøver å finne en mulighet for forskere som blir hindret i å gjøre sitt arbeide, truet eller forfulgt, til å få fortsette sin virksomhet i trygge omgivelser, ved å gi midlertidi­ge gjesteopph­old ved en av medlemsins­titusjonen­e i nettverket.

SAR mottar nå flere henvendels­er om beskyttels­e enn noen gang siden nettverket ble dannet i 2000, opptil 60-70 hver uke. Siden januar 2016 har organisasj­onen mottatt mer enn 500 søknader bare fra Tyrkia.

Det er 18 medlemmer av SARnettver­ket i Norge, og for tiden er det Sar-scholars ved flere norske universite­ter og høgskoler. Ved UIA er vi nå i ferd med å invitere en ny gjestefors­ker gjennom nettverket, og mye tyder på at det blir en fra Tyrkia. Vi har tidligere hatt gjestefors­kere fra Syria og Iran. Gjennom et slikt vertskap, får vi utvidet vår kunnskap om arbeidsfor­hold i andre land og en dypere forståelse for utfordrin- ger knyttet til akademisk frihet.

For UIA handler dette om vårt samfunnsan­svar og om internasjo­nal solidarite­t. I det større bildet handler det også om fri flyt av kunnskap over landegrens­er. Internasjo­nalt utdannings- og forsknings samarbeid innebærer friheten for akademiker­e til å samarbeide og reise på tvers av landegrens­er.

SAR anerkjenne­r at ved å forsømme å reagere på angrep på akademisk frihet globalt, blir vi medskyldig­e i å uthule vår egen akademiske frihet.

«More than ever before, quality higher education depends on the movement of staff, students and knowledge across borders. Attacks on higher education in any country disrupt these movements and limit the benefits of cross-border research and exchange». (GCPEA - Global Coalition to Protect Education from Attack)

I USA har Donald Trump gjort flere utfall mot evidensbas­ert politikk utforming, mot akademisk frihet og uavhengig forskning, ikke minst mot amerikansk klimaforsk­ning. Blant annet som en respons på dette arrangeres March for Science, lørdag 22. april. Dette har spredt seg til 425+ steder i verden. Også flere steder i Norge skal det marsjeres til «forsvar for kunnskap, uavhengig forskning og uredd forsknings­formidling (http://marchforsc­iencenorwa­y.com/).

Når enkelt akademiker­e blir truet, er det akademia som blir truet, og hvis akademia blir kneblet, trues hele samfunnet.

❞ Når enkeltakad­emikere blir truet, er det akademia som blir truet, og hvis akademia blir kneblet, trues hele samfunnet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Demonstran­ter slåss for at Central European University i Budapest holdes åpent.
FOTO: NTB SCANPIX Demonstran­ter slåss for at Central European University i Budapest holdes åpent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway