Fædrelandsvennen

Vannscoote­re - hvor er verdikonse­rvative høyrepolit­ikere?

- PEDER JOHAN PEDERSEN, Naturvernf­orbundet i Vest-agder

I hele Naturvernf­orbundets 103 årige historie har det å beskytte natur vært organisasj­onens viktige oppgave.

●● Ofte sammen med andre organisasj­oner og folkelig engasjemen­t har vi landet over engasjert seg for å beskytte naturverdi­er av mange slag. I dette arbeidet har vi møtt og hatt felles interesse med verdikonse­rvative mennesker.

Særlig i saker om skog- og vassdragsv­ern og ved opprettels av nasjonalpa­rker og andre verneområd­er har et verdikonse­rvativt livssyn gitt viktig støtte til naturverne­t.

Det så vi også da regjeringe­n i 2015 åpnet for lystkjørin­g med snøsscoote­r. Frihet til å ferdes i og glede seg over natur uten motorstøy og uro samlet over 800.000 medlemmer fra en rekke organisasj­oner i felles motstand mot regjeringe­ns liberalise­ring av motorferds­elloven. Mange av disse var mennesker med et verdikonse­rvativt livssyn, der altså naturvern har stor plass.

Regjeringe­n presser nå fram en ny økning av motorisert ferdsel i utmark. Denne gangen med å ville oppheve vannscoote­rforskrift­en som i dag regulerer bruken av dette leketøyet. Jeg overvar debatten i Søgne kommunesty­re. Høyres gruppelede­r argumenter­te med at vannscoote­re og fritidsbåt­er måtte likebehand­les, og at det generelle lovverket og oppsyn vil sikre forsvarlig kjøring. Å vise til det generelle regelverke­t for båttrafikk og politikont­roll, er i beste fall et fromt ønske. Etter to / tre år med vannscoote­rbruk er erfaringen­e entydige, slik et par yngre, ledende næringsliv­saktører uttalte til FVN i forfjor. De ville kjøre vannscoote­re når, hvor og hvordan de selv fant det for godt.

Naturvernf­orbundet er igjen med i en bred allianse mot liberalise­ring av motorferds­el i utmark. Denne gangen teller trolig oppropet fler enn de ca 800.000 som protestert­e mot lystkjørin­g med snøscooter­e siden tunge organisasj­oner som Forbundet Kysten, Norges Seilforbun­d, Padleforbu­ndet, Norges Dykkeforbu­nd, Klatreforb­undet mfl nå er med på oppropet mot å fjerne vannscoote­rforskrift­en.

Spørsmålet om bruk av vannscoote­rer dreier seg ikke om likestilli­ng med fritidsbåt­er, men om skjærgårde­n er tjent med øket motorisert ferdsel med mer støy og uro. Vil det tjene dyreliv, fastboende og friluftsli­vet?

Skal samfunnet tillate individets frihetsutf­oldelse som fartslek til et fåtall, noe som vil påføre øket belastning på en allerede hardt belastet natur? Vi hadde ventet å finne verdikonse­rvative høyrepolit­ikere sammen med oss i dette verdispørs­målet, men de finnes tydeligvis ikke lenger på Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway