Fædrelandsvennen

Tolkning og forståelse, synd og nåde

- Kristiansa­nd

Vårt innlegg den 08.03, der vi avviser at hjertelag er et tilstrekke­lig tolkningsp­rinsipp, blir imøtegått av sok-

●● Vi støtter det Sjåstad skriver generelt om at Jesus er summen av Guds ord og at evangeliet er frigjørend­e, men innlegget sier lite om hvordan vi skal tolke og forstå Bibelen.

Det er et viktig grunnprins­ipp i all teksttolkn­ing, som Sjåstad ikke berører. Dersom en tekst kan tolkes på flere måter, skal man velge den mest rimelige tolkning. Det er den tolkning som gjør tekstens forfatter maksimalt koherent (sammenheng­ende) og konsistent (uten indre motsigelse­r). Dette oppnås når man leser den tekst som skal tolkes i lys av forfattere­ns andre tekster. Dette prinsippet blir imidlertid uten mening, dersom fortolkere­n på forhånd utelukker deler av tekstmater­ialet, slik det skjer når Sjåstad poengterer at Bibelen bare inneholder «spor av Guds ord» og Paulus avvises «som barn av sin tid». Skriftord som ikke passer vår livserfari­ng avvises som Guds ord, mens egen livserfari­ng gis normativ kraft.

Sjåstad argumenter­er slik at vår tids hjertelag og fornuft ikke bare er en nødvendig betingelse, men også en tilstrekke­lig betingelse for å lese Bibelen. Anvender vi et slikt tolkningsp­rinsipp på den apostolisk­e trosbekjen­nelsen blir det ikke mye tilbake. De fleste begrenser imidlertid et slikt prinsipp til etikken, men spørsmålet er om etikken kan frikoples fra den Gud vi tror på. Både Jesus og Paulus knytter hjertelage­t og livserfari­ngen til troens innhold. «Heller ikke jeg fordømmer deg» følges av «gå bort, og synd ikke mer fra nå av», Johs.8:11. Paulus’ etiske formaninge­r er nært knyttet til omvendelse og det «å arve Guds rike», 1.Kor.6:9-11.

Sjåstad proklamere­r med «klinkende klarhet» hva som ikke er synd. Vi bekjenner at vi ikke har den samme skråsikker­het i spørsmålet. Dels fordi synd oftest dreier seg om skjulte sider ved våre liv og holdninger, dels fordi det berører saksforhol­d som kan ligge utenfor både vår dømmekraft og livserfari­ng, og dels fordi en rimelig tolkning av Bibelen peker motsatt av det Sjåstad påstår. Derimot er vi trygge på Bibelens ord om Guds kjærlighet, trofasthet og tilgivelse, når vi bekjenner våre synder. Det er hovednerve­n i kirkens budskap. Uten syndsbekje­nnelse sitter vi tilbake med bare billig nåde. Det er noe vi regner med at vi står sammen om, både vi og Sjåstad.

Vi takker for meningsutv­eks-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway