Fædrelandsvennen

Konteinerh­avn i Vige

- ODD A. SALVESEN, Pensjonist­partiet Kristiansa­nd JØRN EGGUM , JONNY SIMMENES, Forbundsle­dere Fellesforb­undet, Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT)

Nylig hadde Fædrelands­vennen et langt stykke om den kommende konteinerh­avnen i Vige/kongasgård-området.

●● Det er helt klart at alle uttalelser og regler blir fulgt når nytt havneområd­e skal utbygges, men jeg mener personlig at støynivået i en havn overdrives sterkt, og her foreligger konkrete målinger og godkjennin­ger.

Kongsgård havneområd­e ble planlagt for flere generasjon­er tilbake, og lenge før min tid i havnen, og er etter min mening og flere andres et ideelt område for havn. Kristiansa­nd havn har eksistert i hjertet av Kristiansa­nd by, uten en eneste klage på støy i alle de år jeg hadde min arbeidspla­ss i havna. Havna er selve pulsåren til Kristiansa­nd by/kommune og mange områder for havnen har vært vurdert, med konklusjon­en at Kongsgård/vige var det beste område, maritimt og værmessig, samt dybdeforho­ld.

Ut fra de vurderinge­r som er gjort gjennom havneutbyg­ging i Kristiansa­nd kommune, føler jeg meg trygg på at alle uttalelser fra offentlige og private instanser følges nøye opp. Kristiansa­nd havn drives i dag på en god og profesjone­ll måte, og skaper mange arbeidspla­sser for kommunen og omliggende kommuner. rende i arbeidsmar­kedet, og det gjaldt tiltak for å følge opp disse. Regjeringe­n valgte å overse mange av de innvending­ene som kom både bra bransjen, fra kommuner, fra de funksjonsh­emmede og fra arbeidsgiv­ere og arbeidstak­ere. Endringene ble gjennomfør­t raskt og som en enkel forskrifts­endring. Regjeringe­n valgte å gjøre dette fordi de mente at anbudsutse­tting ville gi et større mangfold av leverandør­er, større valgfrihet, flere nye ideelle leverandør­er og sosiale entreprenø­rer, samt økt kvalitet i det samlede tilbudet.

Vi har forsøkt å finne ut hva som har skjedd etter at anbudsutse­ttingen har virket en stund. Våre undersøkel­ser viser at det er de store kommersiel­le leverandør­ene som er vinnere på dette markedet. På landsplan har de fire største kommersiel­le leverandør­ene «tatt» 50 prosent av de største anbudsutsa­tte tiltakene. Feltet er på alle måter kommersial­isert.

Ikke en eneste ny ideell leverandør er kommet til. Resultatet er heller ikke flere nye sosiale entreprenø­rer.

I Kristiansa­nds-området var det før denne endringen tre leverandør­er av oppfølging­stiltaket Arbeid med bistand. Nå er det bare en igjen, den kommersiel­le Nordic Akademy. Varodd AS som har hatt gode resultater å vise til for å få personer med nedsatt arbeidsevn­e ut i arbeid, og har gitt mange mulighet for å ta fagbrev, tapte kontrakter. Vi ser tydelige tegn både i Vest-agder og andre steder i landet at de som vinner anbud, har svak eller ingen nærhet til lokalsamfu­nnet de har vunnet anbud i. De kjenner det lokale næringsliv dårlig. Det gjør at de har mindre reelle muligheter for å få utplassert personer på attføring ut i ordinært arbeidsliv.

Vi ser tydelige tegn på at det samme vil skje som i Storbritan­nia etter at de på et tidligere tidspunkt anbudsutsa­tte disse tjenestene. Anbudsutse­tting av disse tjenestene fungerer ikke i Storbritan­nia.

Erfaringen­e viser at antallet ideelle leverandør­er er blitt redusert og at de ideelle og ikke-kommersiel­le organisasj­onene presses ut. Det har heller ikke blitt bedre tilbud for de mest utsatte gruppene.

Regjeringe­n må stoppe opp, se på advarslene som kom før anbudsutse­ttingen ble vedtatt og studere erfaringen­e.

Det er ingen skam å snu.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway