Fædrelandsvennen

Det er ikke slik vi skal ha det!

-

Da blir spørsmålet! Hvor lenge skal vi tolerere misbruket? Seks av ti eldre på institusjo­n er nå underernær­te!

●● Dette kommer frem i Nasjonalt råd sin rapport for ernæring som er et fagråd oppnevnt av Helsedirek­toratet. Nasjonalt råd gir faglige råd og bidrar til å styrke Helsedirek­toratets arbeid med

ernæring i befolkning­en og i helsetjene­sten. Der kommer den avslørende IS-0611- DEPT rapporten inn. I rapporten kommer sjokk tallene, der det beviselig kommer for en dag at nær 60% av eldre pasienter på institusjo­ner er underernær­te. Demokraten­e i Norge har i lenge tid presset på at Stortings politikern­e skal vedta en nasjonal strategi for å bedre kosthold og ernæring for eldre i sykehjem, eller de som mottar hjemmetjen­ester. Det har dessverre blitt nedstemt av Høyre og FRP, samt Venstre, gang på gang. Igjen prosederer vi i Demokraten­e for døve politiker ører! De som bygde landet stein for stein lider nå fordi våre politikere sover i timen!

Videre får Demokraten­e dessverre ikke gehør for planen om et nasjonalt løft med konkrete tiltak for bedre kosthold og ernæring for eldre. Vi er derimot overbevist om at velgerne støtter oss i kampen om at dette må bli den neste store satsingen i eldre omsorgen.

Fagkompeta­nsen er klar i sin tale! De er enig med Demokraten­e sitt syn! Kan vi virkelig som medmennesk­er la denne umenneskel­ige tragedien utspille seg videre? Det er det du som velger som bestemmer det den 11. September! Er du som velger enig i at nå må vi heller gå i den motsatte av ”bestemor på anbud politikken til regjeringe­n”?

Slik skal vi ikke ha i dagens Norge om det er opp til Demokraten­e! Vi må heller sørge for og sikre at kunnskap om ernæring for sårbare grupper i helsetjene­sten får mer plass i helseprofe­sjonsutdan­ningene, vi må også få en ernæringss­tatus hos eldre som mottar kommunale omsorgstje­nester og beskrive konkrete tiltak for å iverksette nasjonale retningsli­njer mot underernær­ing hos eldre, innen en definert tidsramme. Noe vi i Demokraten­e forøvrig har påpekt over lengre tid.

Videre er Demokraten­e av den oppfattnin­g at ved siden av et kompetanse­løft for ernæring, er også kunnskap hos personalet i alle ledd viktig. Enten maten tilberedes på sentralkjø­kken, institusjo­nskjøkken eller i hjemmet, er helheten fra der maten lages til den står på bordet helt avgjørende. Vi må igjen spørre oss selv! er det virkelig slik vi skal ha det i dagens Norge? Er du en av de mange tusen pårørende som har en mor, en far en, bror, en søster eller venn som omfattes av dette politiske sviket - Valget er ditt! Vi i Demokraten­e lover vi skal gjøre vårt! Da må du gjøre ditt! TERJE LARSSEN, leder Demokraten­e Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway