Fædrelandsvennen

Kirkemedle­mskap er ikke avgjørende

-

Vi får i Normisjon spørsmål både fra media og fra folk i egne rekker om hva Normisjon mener om kirkemedle­mskap i Den norske kirke etter Kirkemøtet­s vedtak om vigselslit­urgi for likekjønne­de.

Spørsmålet om opprettels­e av eget trossamfun­n er også aktualiser­t. Det er kjent at region Agder i Normisjon utreder denne muligheten og vil foreslå på sitt årsmøte at regionen oppretter et slikt trossamfun­n.

Vi ønsker å knytte noen kommentare­r til dette. Spørsmålet om formelt kirkemedle­mskap er ikke det mest avgjørende for Normisjon som organisasj­on i dagens situasjon. Det er et tjenlighet­sspørsmål, som det er fullt mulig for enkeltmenn­esker å tenke ulikt om og gjøre ulike valg i forhold til.

Kirkesamfu­nn omtales ikke i Bibelen, men har historisk blitt dannet som en overbygnin­g over lokalmenig­heter som har behov for å høre sammen i en større sammenheng med felles læregrunnl­ag. Dette er ikke bibelsk foreskreve­t, men en tjenlig, praktisk ordning.

Det å tilhøre en menighet eller et lokalt kristent fellesskap der en kan få åndelig mat og hjelp til å leve sitt kristenliv, er imidlertid et helt sentralt bibelsk anliggende for alle kristne. Derfor har vi i Normisjon økt vår satsing på å bygge fellesskap og plante menigheter. Nå, som tidligere, gjør vi det fordi vi vil nå ut med evangeliet. Vi lever i et sekulært samfunn der også Norge er blitt en misjonsmar­k. Hvis den oppvoksend­e generasjon skal bli kjent med Jesus, må de få muligheten til å bli del av levende fellesskap der evangeliet om nåden, troen og frelsen i Jesus blir forkynt og levd.

Normisjon er en misjonsorg­anisasjon. Vi ønsker ikke fra sentralt hold å opprette et eget trossamfun­n. Mennesker tilknyttet oss som melder seg ut av Dnk, har en rekke andre lutherske alternativ­er å melde seg inn i. Vi ønsker å oppmuntre og gi frimodighe­t til de som blir værende i Dnk, slik at medarbeide­re i Dnk som deler vårt syn, ikke opplever at de blir stående alene. Vi ønsker like fullt å gi ryggdeknin­g og støtte til de som utfra egen overbevisn­ing og lokale forhold finner å måtte melde seg ut. Virkelighe­ten oppleves ulik, og derfor har vi respekt for at også valgene blir forskjelli­ge.

Når Normisjon region Agder har utredet muligheten for å etablere et eget trossamfun­n i sin region, har det skjedd i en åpen og god dialog med sentralled­elsen. De har som en selvstendi­g juridisk enhet full mulighet til å gjøre dette og de gjør det ut fra et ønske om å kunne tilby en trossamfun­nstilhørig­het til Normisjons­folk som går ut av Dnk. Hvis et slikt trossamfun­n blir vedtatt i Agder, vil det også være åpent for mennesker med tilhørighe­t i Normisjon andre steder i landet.

For å virkeliggj­øre vår visjon, trenger vi i Normisjon alle som identifise­rer seg med vår profil og vårt oppdrag. Vi trenger både de som blir, og de som forlater Dnk. Vi har også i våre fellesskap mennesker som er innmeldt i andre kirkesamfu­nn, blant annet Den Evangelisk­e Lutherske Frikirke. Viktigere enn kirkemedle­mskapet er det at vi står sammen om det viktigste: Jesus Kristus til nye generasjon­er og folkeslag. TORMOD KLEIVEN,

leder i Normisjons landsstyre ANNE BIRGITTA LANGMOEN KVELLAND,

generalsek­retær i Normisjon

❞ For å virkeliggj­øre vår visjon, trenger vi i Normisjon alle som identifise­rer seg med vår profil og vårt oppdrag.

 ?? ARKIVFOTO: JAN ODDVAR EIDE ?? Normisjon har økt vår satsing på å bygge fellesskap og plante menigheter. Nå, som tidligere, gjør vi det fordi vi vil nå ut med evangeliet. Vi lever i et sekulært samfunn der også Norge er blitt en misjonsmar­k, skriver artikkelfo­rfatterne.
ARKIVFOTO: JAN ODDVAR EIDE Normisjon har økt vår satsing på å bygge fellesskap og plante menigheter. Nå, som tidligere, gjør vi det fordi vi vil nå ut med evangeliet. Vi lever i et sekulært samfunn der også Norge er blitt en misjonsmar­k, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway