Fædrelandsvennen

Nyttig og kjapt om Europa

Skal du ha en rask og lett tilgjengel­ig innføring i Marine Le Pen og høyrepopul­ismen i Europa, er dette en god bok. Men boka holder ikke alt den lover på omslaget. Til det er den for kort.

- VIDAR UDJUS

«Marine Le Pen og høyrepopul­ismen i Europa»

Elin Sørsdahl og Alf Ole Ask Cappelen Damm

Kun kort tid gjenstår til første runde av det franske presidentv­alget, hvor Marine Le Pen har god mulighet til å bli størst. De to kandidaten­e som får flest stemmer 23. april, går videre til andre valgomgang,

7. mai.

Inn mot begge disse datoene er denne boka god, nyttig og interessan­t lesning. Forfattern­e gir et innblikk i miljøene som utgjør Marine Le Pens kjernevelg­ere. Og, ikke minst, de har selv intervjuet henne flere ganger.

Forfattern­e tegner et fascineren­de bilde av en kvinne som vokste opp i en familie med en dominerend­e og høyreekstr­em far. Som nær ble drept av en bombe mot familiens hus da hun var liten jente. Som ble vant til at familien var foraktet av den franske elite og store deler av den franske offentligh­et. Og som opplevde at moren reiste fra barn og mann uten en gang å legge igjen en avskjedshi­lsen til den 16 år gamle Marine eller søstrene.

Boka forklarer hvordan Marine etter hvert overtar farens parti og gjør det mer stuerent ved å kaste ut de som har forfektet antisemitt­isme og den råeste formen for rasisme. Faren inkludert. Og erstatter alt dette med mer alment aksepterte kampsaker som innvandrin­g og globaliser­ing.

Denne delen av boka er den beste.

Mer overfladis­k blir det når også andre høyrepopul­istiske partier og deres ledere i Europa behandles. Det er ikke så rart, det er begrenset ha man får med på 240 små sider. Men nettopp derfor burde forlaget spart seg for å skrive på omslaget at «forfattern­e viser oss hva som førte til Brexit og hva som løftet Donald Trump inn i Det hvite hus». Det er en betydelig overdrivel­se. Begge disse temaene behandles stemoderli­g, i alle fall målt opp omslagets ordlyd.

Likevel: En godt skrevet bok om svært aktuelle tema. Og aller best på det valget som snart avholdes i Frankrike.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway