Fædrelandsvennen

Boka du trenger å lese

- ANETTE OS

DOKUMENTAR Grensa. Flyktnings­traumen over Middelhave­t

Alessandro Leogrande Cappelen Damm

Orker vi å lese mer om flyktninge­r nå?

Har vi ikke fått nok av dystre beskrivels­er og fryktelige skjebnehis­torier?

Denne boka er annerledes. Den får deg til å ville lese.

Den italienske journalist­en Alessandro Leogrande har gjort dybdeinter­vjuer med flyktninge­r, og i boka møter vi også slekt- ninger, redningsar­beidere, frivillige og fanatiske fremmedhat­ere. Alt beskrives nøkternt og nakent. Opplevelse­ne og tankene deres snakker for seg selv.

Det er både sterkt og velskrevet, og mye sjokkerer. Han gir fakta. Beskriver fluktruter. De som overlever. De som dør. Leogrande skriver vakkert om kriser og død. Om mødre som holder rundt sine barn, selv etter at døden har inntruffet for dem begge. Det gjør at man må trekke pusten, ta en lesepause.

Det farligste med flyktningk­risen, er kanskje hvordan vi alle reagerer på den, med avmakt og apati. Selv er Leogrande inne på lignende tanker når han i boka siterer fra en tale pave Frans holdt på Lampedusa i 2013, øya der så mange flyktninge­r har kommet i land: «I den globaliser­te verda har vi hamna i ei globaliser­t likegyldig­heit. Vi er blitt vane med lidinga til nesten vår, den handlar ikkje om oss, den interesser­er oss ikkje, den er ikkje vår sak.»

Boka heter «Grensa». Og hva er egentlig en grense? For flyktninge­ne er grensen et fysisk hinder de er villige til å ofre livet for å krysse, i et håp om at det kanskje er bedre på den andre siden.

For oss andre har det kanskje gått en grense i hva vi orker å ta innover oss. Det er blitt enklere å skru av tv-en, eller ikke klikke på den nettsaken, enn å stadig måtte høre de fryktelige historiene. Alessandro Leogrande kan få deg til å føle noe for flyktningk­risen igjen. Og nettopp det er kanskje det viktigste med denne boka.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway