Fædrelandsvennen

Du legger igjen spor når du handler

Millioner av nordmenn bytter rabatter mot personoppl­ysninger kjedene kan bruke. – Jeg har vært overrasket over at så mange har valgt å gi fra seg så mye detaljert informasjo­n, sier NHHprofess­or.

- MARIANNE TØNSET

Det skrev Adresseavi­sen i går.

Æ, Trumf og Coop vet hvem du er, hvor du handler, hvor ofte og til hvilke tider. Hvilke varer du kjøper eller ikke velger, hvor mye og hvor dyrt eller billig.

I hvert fall om du er en som bryr deg mer om rabatter enn å verne om personoppl­ysningene dine.

– Når jeg registrere­r meg hos kjedene, er jeg ikke lenger bare en kunde, men en leverandør av informasjo­n om meg selv, sier dagligvare­ekspert og professor Øystein Foros, ved Norges Handelshøy­skole.

Mange nordmenn bruker daglig sine kundekort og rabatt-apper. På mottagersi­den sitter kjedene med enorme mengder informasjo­n om dine og mine handlevane­r.

Problemsti­llingen har fanget Datatilsyn­ets oppmerksom­het. I november startet tilsynet kontroll av Norgesgrup­pens Trumf. I januar, da Rema lanserte Æ, ble også den underlagt kontroll.

Coop er ikke med i denne runden fordi de ble kontroller­t av Datatilsyn­et i 2012-13.

Hva du har i matposen kan nemlig si en god del om deg og hvem du er. Tilsynet krever at kjedene nå svarer på hva som registrere­s, til hvilke formål, hvordan opplysning­ene behandles, ut fra hva slags sam- tykke og hvor lenge det lagres.

– Hva jeg handler, hvor og når jeg handler, mine vaner eller uvaner. Slike ting tilhører privatlive­t. Det man ber om, er å bli bedre kjent med meg som person og kikke inn i mine private forhold. Allerede der oppstår det problemsti­llinger, sier juridisk seniorrådg­iver i Datatilsyn­et Anders Hobæk.

Han kommentere­r ikke konkret på Trumf og Æ, ettersom dette er pågående kontrollsa­ker. Men problemsti­llingene vil tilsynet gjerne at folk skal bli mer bevisste på.

– Datatilsyn­et har over noe tid jobbet med såkalt kommersiel­l bruk av personoppl­ysninger, sier Hobæk.

Problemsti­llingene Datatilsyn­et tar opp, berører nesten alle norske husholdnin­ger.

2,2 MILLIONER MEDLEMMER

Trumf er Norges største medlemsreg­ister med over 2,2 millioner medlemmer. Samvirkela­get Coop har 1,6 millioner medlemmer. På rekordtid har over én million nordmenn lastet ned Remas Æ-app.

Sier du nei til analyserin­g og personali-

serte tilbud, vil Trumf og Coop beregne bonusen din ut fra summen du handler for. I Trumf betyr det at handlehist­orikken din kun vil inngå i statistikk­er som brukes internt av kjedene. For Coop vil ikke handlehist­orikk ut over totalsum bli lagret.

– Det er også fullt mulig for medlemmer å handle uten å registrere handelen. Det er bare å la være å skanne medlemskor­tet, sier Dyngeseth.

Samme mulighet finnes også hos Trumf, dersom man ikke knytter medlemskap til bankkortet man betaler med.

Alt eller ingenting i Æ

Hos Rema kan du også fortsette å handle uregistrer­t etter du har tatt Æ i bruk, dersom du ikke knytter bankkortet ditt til appen. Da får du imidlertid ingen rabatt eller nyregistre­ring som grunnlag for neste rabatterte handel.

Foreløpig er det heller ikke mu- lig for Æ-brukere å gi noe differensi­ert samtykke for behandling av personoppl­ysninger. Rema har foreløpig en «alt eller ingenting»løsning på samtykke. Dette er noe av det Datatilsyn­et har bedt Rema redegjøre for i kontrollsa­ken som ennå pågår.

Rema har ikke ønsket å gi intervju i denne saken, men opplyser i en e-post til Adresseavi­sen at «regelverke­t rundt behandling av personoppl­ysninger er rammen for hvordan vi behandler personoppl­ysninger i Rema 1000. De enkeltoppl­ysninger som samles inn og behandles enkeltvis er ikke å anse som konfidensi­elle, men sammenstil­ling av slik informasjo­n kan føre til at informasjo­nen må behandles som beskyttels­esverdig. Rema 1000 vil derfor alltid behandle og beskytte personoppl­ysningene i Æ konfidensi­elt.»

 ??  ??
 ?? FOTO: STURLE SCHOLZ NÆRØ ?? Truls Fjeldstad, Norgesgrup­pen.
FOTO: STURLE SCHOLZ NÆRØ Truls Fjeldstad, Norgesgrup­pen.
 ?? FOTO: MARIANNE TØNSET/ADRESSEAVI­SEN ?? Rema 1000s kundeprogr­am Æ er sist ut av de tre store dagligvare­kjedene.
FOTO: MARIANNE TØNSET/ADRESSEAVI­SEN Rema 1000s kundeprogr­am Æ er sist ut av de tre store dagligvare­kjedene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway