Fædrelandsvennen

Akkurat nå er det 1000 boliger til salgs

Blant de 15 største byene i Norge er Kristiansa­nd den byen hvor det akkurat nå er flest boliger til salgs i forhold til folketalle­t.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no -

Det er det berømte vårslippet, og etter påske er det alltid vilt.

Kjetil Lossius, eiendomsme­gler Sørmeglere­n

– Nybygg er det sykt mye av. Nesten for mye, slik jeg ser det. Og det er flere prosjekter på blokka som ikke lagt ut for salg ennå. For bruktbolig­markedet er på det jevne med tidligere år, forteller Inger Sædberg Birkenes, eiendomsme­gler og daglig leder i Meglerhuse­t Sædberg.

Perioden mellom påske og skolens sommerferi­e er høysesong for eiendomsme­glere med et stort antall boliger som legges ut for salg.

997 BOLIGER TIL SALGS

Og da Fædrelands­vennen sjekket Finn.no onsdag formiddag, kunne kjøpere velge mellom 997 boliger til salgs i Kristiansa­nd kommune. Målt som andel av innbyggert­allet for kommunen, topper Kristiansa­nd listen over norske byer med over 50.000 innbyggere.

Til sammenlign­ing lå det «bare» 772 boliger til salgs i Stavanger, 248 i Fredriksta­d og 409 i Tromsø – alle byer som ikke er langt unna Kristiansa­nd i størrelse hva folketall angår.

– Det er det berømte vårslippet, og etter påske er det alltid vilt, forteller eiendomsme­gler Kjetil Lossius i Sørmeglere­n.

Men også han peker på at det er «business as usual» i bruktbolig­markedet.

– Jeg føler vi er i et marked uten den store dramatikke­n om dagen. Vi selger jevnt og trutt, det meste rundt prisantydn­ing, og de store budrundene lar vente på seg, forteller Lossius.

For av det totale utbudet på 997 boliger til salgs i Kristiansa­nd, er 572 av dem, tilsvarend­e 57 prosent, nybygg.

– NORGESMEST­ER I NYBYGG

– Kristiansa­nd kommune er «norgesmest­er» i å legge til rette for nye boligområd­er. Ifølge tallene fra Finn.no er Kristiansa­nd den storbyen som tilbyr flest nye og brukte boliger i forhold til folketalle­t, sier Lossius.

Så er nettopp utbudet av boliger grunnen til at Kristiansa­nd ofte trekkes fram som et eksempel til etterfølge­lse.

– Som jeg har sagt før har Kristiansa­nd et supersunt boligmarke­d i forhold til resten av landet, og særlig Oslo. Her er det noe for enhver smak, og de fleste kan få seg en bolig, både til under millionen eller til over 20 millioner, sier Sædberg.

HARD KONKURRANS­E

Og for dem som skal på visning er det også mye å velge i. Onsdag avholdes hele 65 visninger rundt om i byen, mens torsdag er det satt opp 50. Og da er nybygg utelatt.

– Akkurat nå er det mye, og det blir hard konkurrans­e om å få folk på visning. Samtidig er det også mange som ber om enkeltvisn­inger, så vi går inn i en hektisk periode, bekrefter Sædberg.

Noe meglerkoll­ega Lossius kan skrive under på.

– Denne uka har jeg tre visninger, mens neste uke venter tolv, så du kan trygt si det er høysesong, forteller han og legger til at mange kjøpere plukker ut en tre-fire objekter de skal se på.

– Det som er det positive i Kristiansa­nd er at kjøper har god tid til å områ seg, og alt skjer ikke dagen etter visning som i Oslo. Så kunne jeg ideelt sett ønsket at omsetnings­tida var et par uker lavere, sier Lossius.

I Kristiansa­nd tok det i første kvartal gjennomsni­ttlig 65 dager å selge en bolig.

– 65 dager er helt greit. At folk bruker 10-15 minutter på ei visning for en bolig som fort koster tre millioner kroner, men kan bruke en ettermidda­g for å se på en kjole, er noe vi bør unngå. Og det har vi klart i Kristiansa­nd, sier Sædberg.

 ??  ?? 57 prosent er nybygg Omsetnings­tid på 65 dager
57 prosent er nybygg Omsetnings­tid på 65 dager
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway