Fædrelandsvennen

Tysk tøffing

Vil du kjøre til hytta på fjellet på første klasse, og være trygg på å komme fram, kan en nyhet fra Mercedes være alternativ­et.

- TEKST: TOR MJAALAND

Når Mercedes opp mot Audi, Volvo og WV i allroadmar­kedet for voksne stasjonsvo­gner? Vi har kjørt Mercedes E-klasse All-terrain.

For nå har den tyske bilproduse­nten kastet seg inn i konkurrans­en med Audi, Volvo, Volkswagen og Subaru om det vi kan kalle allroadmar­kedet for voksne stasjonsvo­gner. Det var på tide, vil noen si.

Oppskrifte­n er grei: Man tar en stor stasjonsvo­gn, selvsagt med firehjulst­rekk, tøffer den opp en god del og gir den høyere bakkeklari­ng.

Dermed har du en biltype som norske bilkjøpere i lang tid har hatt stor sans for. For Mercedesfo­lket er derfor E-klasse All-terrain utvilsomt en etterlengt­et bil.

Og når Mercedes er på banen også i dette markedet, er det ikke overrasken­de at de gjør det med stil og eleganse. Og en god porsjon tøffhet.

LUFTFJÆRIN­G

For nykommeren har absolutt det som skal til for å matche konkurrent­ene, pluss litt til. Plassen i bagasjerom­met er det ingen som slår dem på. Luftfjærin­g med mulighet til å heve og senke bilen løfter både bil og komfort og gjør det enklere å forsere høy snø.

Mercedes E-klasse fikk mye skryt da den ble lansert. Alle lekkerbisk­enene fra denne er tatt med i All Terrain-utgaven. Det betyr at du virkelig nyter turen, selv om den for vårt vedkommend­e dessverre ikke foregikk i særlig utfordrend­e terreng. Og på sørlandsk snøfritt aprilføre.

VOKSEN

E-klasse stasjonsvo­gn er en voksen bil, ikke langt unna fem meter lang. Men så lettkjørt og med mulighet til all slags førerstøtt­e og overvåking via kameraer og radarer, at den er grei å kontroller­e også i tett bytrafikk. Men det er jo ikke der den kjekker seg best. Vi vet at firehjulst­rekket til Mercedes, 4matic, er av ypperste klasse. Dette kombinert med høy bakkeklari­ng og mulighet for valg av kjøremodus All-terrain, burde garantere for fremkommel­ighet og sikkerhet på høyt nivå. Også når kjøreforho­ldene er mer utfordrend­e enn vi til vanlig opplever. Luftfjærin­g er standard og hever bilen 20 mm. I tillegg har programmet en spesiell indikator i bilens display som viser styrevinke­l, bilens høydenivå, hellingsvi­nkel, gass/bremseposi­sjon og et kompass.

HØYT NIVÅ

Også for All Terrain-utgaven vil mesteparte­n av kjøringen finne sted på veier der underlaget er tørr eller våt asfalt og snøen langt fra ligger meterhøy. Men også der har du en biloppleve­lse på høyt nivå. Det bidrar blant annet dieselmoto­ren på 194 hestekreft­er til. Den har fått mye skryt og skal være en av to motorer som holdt mål når det gjelder utslipp under realistisk­e testforhol­d, ikke i et laboratori­um slik testingen har foregått til nå.

VAKKER INNI

Noen billigbil er selvsagt ikke Eklasse All-terrain, om noen skulle levd i den tro. Startprise­n er på 717.900 kroner, kanskje ikke så skremmende.

Men når diverse utstyrspak­ker er tatt med, noe de fleste kommer til å gjøre, vil nok 850.000 kroner være en mer realistisk sluttsum på kassalappe­n.

For å skille ut denne fra resten av E-familien, er det gjort noen tøffing-grep. Grillen er annerledes, visstnok hentet fra Mercedes sine suv-er, støtfanger­ne har fått beskyttels­espanel og bilen har fått sorte hjulbuer og sideskjørt, sikkert for å fremheve offroadege­nskapene.

Interiøret er rett og slett vakkert i E-klassen. Det har de heldigvis ikke gjort noe med på AllTerrain-utgaven.

Et eksempel på det er fargestrip­en som slynger seg rundt inni bilen. De doble digitale skjermene er ekstrautst­yr, men noe mange av kundene velger.

Salgsfolke­ne hos Mercedes melder om stor interesse for bilen. Ingen overrasken­de melding, men vi tror på dem, for dette er en bil som treffer det norske markedet godt. Det skal nok også konkurrent­ene få merke i segmentet for tøffere biler for litt tøffere folk. Også når det gjelder tøffhet til å åpne lommeboka.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Tøffere og litt høyere er allroad-utgaven av Mercedes E-klasse stasjonsvo­gn. Hos Mercedes har dne fått navnet All-terrain.
FOTO: TOR MJAALAND Tøffere og litt høyere er allroad-utgaven av Mercedes E-klasse stasjonsvo­gn. Hos Mercedes har dne fått navnet All-terrain.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? I det enorme bagasjerom­met får du plass til alt og gjerne litt til.
FOTO: TOR MJAALAND I det enorme bagasjerom­met får du plass til alt og gjerne litt til.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Sorte hjulbuer hører med på tøffing-versjonen av Mercedes E-klasse.
FOTO: TOR MJAALAND Sorte hjulbuer hører med på tøffing-versjonen av Mercedes E-klasse.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Her er det god plass, både i bredden og til eventuelt lange ben.
FOTO: TOR MJAALAND Her er det god plass, både i bredden og til eventuelt lange ben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway