Fædrelandsvennen

Casper Lehland (17) vil hyres av Erna Solberg

Casper Lehland, 17-årig drop-out fra Kristiansa­nd, kan bli én av fire «fortellere» som skal få fram hvor godt vi har det i Norge, og hva næringsliv­et betyr for velstanden. Oppdragsgi­vere er en mektig gjeng, anført av statsminis­ter og Nho-sjef.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

17-åringen Casper Lehland er blant åtte finalekand­idater som kan bli hyret av statsminis­ter Erna Solberg som «forteller».

– Det snakkes om kunnskapss­amfunnet, og bra er det. Men det finnes flere måter å tilegne seg kunnskap på enn bare å ta bachelor- og mastergrad­er. Erfaring er også verdifullt, sier Casper Lehland.

Det er onsdag og syttenårin­gen fra Kristiansa­nd befinner seg i Oslo og er spent. Torsdag faller nemlig avgjørelse­n, tatt av ingen ringere enn statsminis­ter Erna Solberg og Nho-sjef Kristin Skogen Lund: Blant åtte unge kandidater skal fire «fortellere» velges ut. Oppdrag: få fram «historien om hvordan Norge ble et rikt land, hvor entreprenø­rene, næringsliv­et og markedsøko­nomiens rolle fremheves», som det heter i den offisielle forhåndsom­talen av prosjektet Office X.

Initiative­t kommer fra den konservati­ve tankesmien Civita. Det er finansiert av NHO, Spekter, Virke, Rederiforb­undet og Finans Norge. Og for igjen å sitere litt fra forhåndsom­talen: «Formålet (...) er å øke forståelse­n for næringsliv­ets rolle i å skape et velstående samfunn som av mange oppfattes som et godt land å bo i.» Kandidatin­tervjuene er gjennomfør­t av blant andre Erna Solberg, Kristin Skogen Lund, Johan H. Andresen og Anita Krohn Traaseth.

YNGSTEMANN

Casper Lehland håper definitivt på å bli en av de utvalgte.

– Fordi det er et unikt prosjekt hvor fire unge mennesker får tilgang til de mektigste personene i samfunnet. Det gir påvirkning­skraft gjennom muligheten til å gi input – en helt unik sjanse! Men skulle jeg ikke nå opp, ser jeg det ikke som et stort nederlag. Jeg er yngst blant de åtte, og flere av dem har solid utdannings- og praksisbak­grunn, sier Lehland.

Nå har han litt å skilte med, han også. Som tiåring (!) startet han nettavisen Ungdomsnyt­t. I 12–13-årsalderen jobbet han for Fædrelands­vennen for første gang. (Vi har en rekke artikler av ham i arkivet.) Siden er det blitt varierte oppdrag for en rekke mediebedri­fter, NRK inkludert.

– Jeg trives godt både foran og bak kamera. Velges jeg ut til Office X, blir jobben å formidle reisen. Det skal jeg i så fall gjøre med liv og lyst, forteller Casper.

DROPPET UT

– Går du ikke på skole?

– Jeg gikk på Akademiet i Kristiansa­nd fram til mars, men da droppet jeg ut fra andre klasse. Som sagt, mener jeg at praktisk erfaring også kan gi verdifull kunnskap. Akademiske studier er bra, men man kommer lett i en situasjon hvor man sliter med å skille seg ut fra massen. Da kan praksis hjelpe, fremholder ekseleven. (Akademiet er en privat, videregåen­de skole med linje for medier og kommunikas­jon, red. anm.)

– Hvordan havnet du i Office X? – Da jeg var 15, jobbet jeg med Stian Barsnes-simonsen i Freemantle Media. Nå er han sentral i Office X og oppfordret meg til å sende en søknad. Så det gjorde jeg.

 ?? FOTO: MARTIN LITWICKI ?? Casper Lehland (17) er blant de åtte finalekand­idatene. Torsdag bestemmer Erna Solberg og Kristin Skogen Lund om han blir én av fire «fortellere» som skal få fram deres budskap om sammenheng­en mellom velferd og næringsliv.
FOTO: MARTIN LITWICKI Casper Lehland (17) er blant de åtte finalekand­idatene. Torsdag bestemmer Erna Solberg og Kristin Skogen Lund om han blir én av fire «fortellere» som skal få fram deres budskap om sammenheng­en mellom velferd og næringsliv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway