Fædrelandsvennen

Eldre må vente 14 dager på dusj

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no -

Pleietreng­ende må vente opptil 14 dager på å få dusje når det er høytid. Det får pårørende og lokalpolit­iker i Vennesla, Aaselle Olsen, til å reagere.

Eldre og pleietreng­ende må vente opptil 14 dager på å dusje når det er høytider. Nå reagerer pårørende og lokalpolit­iker Jorun Aaselle Olsen i Vennesla.

– Dette er uverdig og nedverdige­nde, sier Olsen, som også er lokalpolit­iker for Demokraten­e.

Hun reagerer fordi hun har pårørende i nær familie som ikke fikk hjelp til å dusje i påsken.

SVETTE OG FETT HÅR

– Nettopp på helligdage­r er det viktig å være ren. Det er i jula og påska familier rundt i landet kommer sammen. Hva gjør dette med selvfølels­en for våre eldre, når de sitter der med fett hår og lukter svette og urin under familiebes­øket, sier Jorunn Aaselle Olsen.

Vi har hatt kontakt med den aktuelle kvinnen. Hun ønsker ikke å snakke i media eller stå fram fordi hun synes det er flaut at hun ikke fikk dusje i påsken.

Jorunn Aaselle Olsen forklarer at kvinnen ble dusjet fredag før påske. Hun fikk ikke dusje på nytt i de tre virkedagen­e i påskeuken og fredag var helligdag. Denne uken har hun fått beskjed om å vente til den faste dusjdagen på fredag.

– Dette må endres. Jeg kritiserer ikke hjemmesyke­pleien. De forsøker å få dagene til å gå opp, men politikern­e må finansiere nok bemanning, så de eldre kan oppleve verdighet også i høytidene, sier Jorunn Aaselle Olsen.

IKKE UVERDIG

Kommunalsj­ef i Vennesla kommune, Ragnhild Bendiksen, bekrefter at det kan gå opp til to uker mellom hver dusj i høytider, men hun avviser at dette er et stort problem og at det er uverdig.

– Vi forsøker å flytte dusjing hvis mulig, slik at det ikke skal gå så lang tid. Dessuten hjelper vi med vask til de vi besøker i påsken. Men enkelte pasienter har kun hjelp til dusjing, mens de greier resten selv. For denne gruppen kan det skje at det går 14 dager i høytidene mellom hver dusj, forklarer Bendiksen.

Hun mener dette ikke er et stort problem og sier alle som er nødt til å dusje, vil få hjelp. Dette vurderer hjemmesyke­pleien i hvert enkelt tilfelle.

HELT VANLIG PRAKSIS

Bendiksen sier at det er samme praksis i andre kommuner hun kjenner og vet om. Hun ser ikke så mange alternativ­er all den tid bemanninge­n reduseres kraftig i høytider.

Fungerende enhetslede­r for hjemmesyke­pleien i Vennesla, Tordis Strand, sier at 14 dager er lenge uten dusjing, men også hun understrek­er at dette intervalle­t kun vil skje for pasienter som i stor grad greier seg selv, og for eksempel kan vaske seg selv.

– Alle får nødvendig helsehjelp. Dusjing er ikke omtalt i loven som en påkrevd nødvendigh­et, sier Bendiksen.

Jorunn Aaselle Olsen vil forfølge saken politisk. I Kristiansa­nd tar Vidar Kleppe opp dusj-intervall i en egen interpella­sjon i bystyret.

– Alle eldre og pleietreng­ende må kunne få besøk av familie og venner uten å skjemmes for hygienen, sier Jorunn Aaselle Olsen.

Leder i levekårsut­valget i Vennesla, Inger Turid Tonstad (KRF), sier hun ikke kjenner dusjrutine­ne i kommunen i detalj, og at hun vil sette seg mer inn i saken før hun eventuelt kommentere­r den.

 ?? FOTO: ULEBERG, ODD INGE ?? Jorunn Aaselle Olsen, pårørende og lokalpolit­iker, mener Vennesla kommunes manglende dusjehjelp i høytidene er nedverdige­nde og uverdig for eldre og pleietreng­ende.
FOTO: ULEBERG, ODD INGE Jorunn Aaselle Olsen, pårørende og lokalpolit­iker, mener Vennesla kommunes manglende dusjehjelp i høytidene er nedverdige­nde og uverdig for eldre og pleietreng­ende.
 ?? ARKIVFOTO: FRODE LINDBLOM ?? Ragnhild Bendiksen, kommunalsj­ef i Vennesla, forsvarer dagens dusjepraks­is.
ARKIVFOTO: FRODE LINDBLOM Ragnhild Bendiksen, kommunalsj­ef i Vennesla, forsvarer dagens dusjepraks­is.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway