Fædrelandsvennen

Renslighet er verdighet

Eldre og pleietreng­ende må vente opptil 14 dager på å dusje når det er høytider i Vennesla. Da er det noe feil med systemet.

-

Åvente fjorten dager på en dusj for eldre og pleietreng­ende er rett og slett ikke godt nok. Og når begrunnels­en er at det nedbemanne­s i påskeferie­n så forteller det bare en ting: Systemet er tilpasset de ansatte. Ikke de eldre.

Å være ren har med verdighet å gjøre, det er et absolutt helt basalt behov for mennesker uansett alder og situasjon. Det tilhører vår intimsfære og vårt innerste privatliv og skal ivaretas med diskresjon og selvfølgel­ighet. Og riktig nok: det går an å vaske seg, men i 2017 er det altså dusjing som er den naturlige og åpenbare måten mennesker holder seg rene på. Det gir både en annen renhet og renhetsføl­else enn bare vask.

Både den fungerende enhetslede­ren for hjemmesyke­pleien og kommunalsj­efen i Vennesla kommune forsvarer seg med oppsiktsve­kkende argumenter. For de legger seg ikke flate og beklager at bemanning og ressurser ikke strekker til. Det kunne vi akseptert og dermed stilet kritikken videre til politikere. Men den kommunale ledelsen erkjenner ikke fullt ut det nedverdige­nde i situasjone­n. De avviser at dette er et stort problem og – de avviser at dette

Det er ikke akseptabel­t at det skal være en så annerledes standard for eldre og pleietreng­ende enn for oss andre.

er uverdig. De er enige i at det er et langt intervall, men mener de som utsettes for dette, er de som klarer å vaske seg selv.

Dette er ikke godt nok. Og det er bra at pårørende reagerer og reiser stemme mot systemet. For dette bør diskuteres på politisk nivå. Det er ikke akseptabel­t at det skal være en så annerledes standard for eldre og pleietreng­ende enn for oss andre. Og hvem er fornøyd med en dusj hver fjortende dag? Tvertimot vil det være god mental og fysisk helse i god hygiene og jevnlig renhold.

Det er sannsynlig at denne praksisen er utbredt. Midler til eldreomsor­g er stramt i mange kommuner, og helsearbei­dere går i påskeferie som andre arbeidstak­ere. Men ferieavvik­ling og høytider kan ikke bestemme og definere omsorg og stell - det er det bare de eldres behov som skal.

Dusjing er ikke omtalt i loven som en tvingende nødvendigh­et, sier kommuneled­elsen. Men det er et basalt behov. Det skal dekkes.

 ??  ?? Jorun Aaselle Olsen kommer med berettiget kritikk mot omsorgen av eldre i Vennesla.
Jorun Aaselle Olsen kommer med berettiget kritikk mot omsorgen av eldre i Vennesla.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway