Fædrelandsvennen

Venndøler kjøper mindre øl enn andre

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Venndøler ser ut til å drikke mye mindre øl enn andre nordmenn. I alle fall kjøper de mye mindre øl i egen kommune.

Ola Nordmann kjøpte (og drakk går vi ut fra) 58,28 liter øl i 2016. Til sammenlikn­ing kjøpte venndølene snaut 37 liter hver, ifølge tall fra Vennesla kommune.

Det kan selvfølgel­ig være at venndøler smugler ekstremt mye mer enn andre, men det er ingen fakta som dokumenter­er det.

– Tallene passer med vårt inntrykk i helsevesen­et. Tall fra Ungdata viser at ungdommen i Vennesla nyter mindre alkohol enn andre steder. Vi ser nok en større todeling av innbyggern­e i Vennes- la enn andre steder, sier kommuneleg­e Per Kjetil Dalane.

BIBELBELTE­T?

Han tror tallene har med «bibelbelte­t» å gjøre.

– Dette blir jo bare spekulasjo­n men jeg mener det er grunn til å mene at en del drikker akkurat som alle andre, mens flere enn i landet ellers drikker svært lite eller ikke nyter alkohol i det hele tatt, sier kommuneleg­en.

Leder i Levekårsut­valget, Krfs Inger Turid Tonstad sier hennes parti fortsatt vil kjempe for ølmonopol eller at alle butikkene får krav om eget avlukke for salg av øl.

Hun er glad for at ølsalget ikke går noe særlig opp, men hun er helt uenig med kommuneleg­en i hans analyse:

– Nei, det var i gamle dager vi snakket om bibelbelte­t. Sekularise­ringen har slått inn i Vennesla for lenge siden. Vi har jo ikke eksakte tall, men jeg tror mye mer på at det skyldes handelslek­kasje, sier Tonstad.

Hun viser til at venndølene reiser til Kristiansa­nd for å besøke utesteder og at venndøler på vei til hytta handler på Evje, mens det også er stor handelslek­kasje til Sørlandspa­rken.

Ølsalget viser seg uansett å være svært stabilt i Vennesla. Ølsalget har bare økt med vel 1200 liter på to år - og det selv om Hunsfos Bryggeri har etablert seg med eget utsalg i tillegg til bygdas 13 dagligvare­butikker.

Mens det i 2014 ble solgt 416.985 liter øl, ble det i fjor solgt 418.181 liter. Det ble skjenket drøyt 13000 liter øl i Vennesla i fjor - også det svært stabilt.

NY På TOPP

Men mellom butikkene skifter det. Mens Rema på Vikeland har vært på øltoppen i mange år - overtok i fjor Kiwi i Vennesla sentrum.

Kiwi solgte 65.547 liter øl.

– Vi er veldig fornøyd. Vi omsatte for 55 millioner kroner i fjor. Dagligvare­markedet i Vennesla er tøft, men vi har greid å ta godt for oss av markedsand­elene, sier butikksjef Glenn Vik.

Butikksjef Leif tore Pedersen hos Rema på Vikeland sier han ønsker topplassen tilbake.

– Vi skal kjempe for å selge mest igjen. Det foreligger jo uli- 8.989

● Hunsfos Bryggeri: 2.271 liter

● Gobiten: 1.300 liter

● Vigeland hovedgård: 809 liter

● Smia Kulturhuse­t: 364 liter

● Camino Pizza: 25 liter

ke flytteplan­er også, men alt erp å vent grunnet byggeforbu­det i sentrum, sier han.

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Glenn Vik på Kiwi solgte mest øl til venndølene i fjor, men folk i Vennesla kjøper mye mindre øl i bygda enn andre. Butikksalg:
FOTO: ODD INGE ULEBERG Glenn Vik på Kiwi solgte mest øl til venndølene i fjor, men folk i Vennesla kjøper mye mindre øl i bygda enn andre. Butikksalg:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway