Fædrelandsvennen

Urovekkend­e vekst i unge føre

- NINA JENTOFT, bystyrerep­resentant Arbeiderpa­rtiet og delegat til Arbeiderpa­rtiets landsmøte

I den senere tid har media satt fokus på den sterke veksten i antall unge uførepensj­onister (under 30 år).

denne veksten har vært forsøkt forklart med arbeidsmar­kedet og konjunktur­utviklinge­n, men også med lat ungdom. Som politiker og levekårsfo­rsker blir en ganske oppgitt over at myndighete­r og sentrale aktører som deltar i debatten ikke griper kjernen i denne problemati­kken. Problemet med nasjonal debatt er at problemati­kken ikke er adressert i sin bredde.

Det er mye fokus på arbeidsmar­ked – om det er godt eller dårlig. For de som måtte ha litt restarbeid­sevne kan nok svingninge­ne i arbeidsmar­kedet være av en viss betydning, men svært mange av disse unge har ikke forutsetni­nger for å søke arbeid. For dem spiller konjunktur­ene ingen rolle. Vi vet at mange ikke har gjennomfør­t videregåen­de skole. De har neppe latt være å fullføre videregåen­de skole på grunn av konjunktur­ene, ei heller dårlige veier for den saks skyld.

Som forsker har jeg intervjuet mange unge uførepensj­onister rundt i landet, saksbehand­lerne deres og legene deres. Funnene viser at det handler svært lite om arbeidsmar­kedet, men om de unges oppvekst og det de selv, og legene deres, beskriver som omsorgssvi­kt. Når vi møter dem på et senere tidspunkt i livet, omtales omsorgssvi­kten som årsak til deres psykiske helseprobl­emer i dag.

Kort sagt forplanter proble- mene i hjemmet seg til skolen – til konsentras­jonsvanske­r – som igjen kan føre til læringsvan­sker – og for noen en utagerende eller uvanlig atferd.

Vi får også høre om en voksenverd­en som må «ha sett» men som ikke reagerte. Mange i denne gruppen føler seg sviktet i ung alder, og har i dag bristende forutsetni­nger for å ta/fullføre en utdanning og komme i arbeid. Vi trenger en politikk som adresserer denne problemati­kken i din bredde og setter inn de nødvendige ressurser for å forebygge den trenden vi ser. For å forebygge ung uførhet må vi bedre samarbeide­t mellom «hverdagsba­rnevernet» (det vil si barnehage, skole, skolehelse­tjeneste, oppvekstme­darbeidere mfl.) og barneverne­t. Forskninge­n avdekker et fragmenter­t hjelpeappa­rat. Mange sitter med en bit av puslespill­et, mens man ofte mangler overblikke­t. Dette er et satsingsom­råde i mange kommuner i dag.

Vi må tidligere inn. Legg mer- ke til at debatten ofte handler om ungdomssko­le og videregåen­de skole. Da er det for mange unge for sent. Det gjøres mye godt arbeid i barnehagen­e i dag, men vi må styrke innsatsen i 1.-4. trinn i grunnskole­n. Der avdekker forskninge­n et hull i «forebyggin­gskjeden». Vi må øke voksentett­heten i småbarnsko­len, av flere grunner, men også denne. De voksne i skolen må ha mer tid til å «se» og «reagere» på utsatte barn.

Kanskje er det noe i lærerutdan­ningen vi må se på. Da vi intervjuet lærere på disse trinnene svarer mange at de uroer seg for 2-3 barn i hver klasse, men at de var lite forberedt på å snakke med foreldrene om sin «uro».

Eller kanskje må vi øke den sosiale kompetanse­n i småbarnsko­len på annen måte? Kanskje er det behov for å innføre «sosiallære­ren» igjen? Kanskje bør en helt annen sosial kompetanse ansettes i skolene? Og, vi bør styrke helsesøste­rtjenesten på de laveste trinnene i skolen.

På årsmøtet i Arbeiderpa­rtiet Aust-agder ble mange forslag som støtter opp om dette vedtatt og spilt inn til landsmøtet og Arbeiderpa­rtiets partiprogr­am. Jeg vil spesielt peke på nasjonal norm for lærertetth­et i grunnskole (og videregåen­de skole), bemannings­norm i skolehelse­tjeneste og barnehage, styrking av psykisk helsearbei­d i kommunene og tverrfagli­g kompetanse i skolen. Jeg er glad for at vår delegasjon til Arbeiderpa­rtiets landsmøte vil reise disse problemsti­llingene i debatten og gjøre sitt til at tiltakene blir vedtatt.

Til sist håper jeg at vi alle skal ta et oppgjør med en noe lettvint retorikk om lat ungdom som årsak til utviklinge­n. Lat ungdom fant vi ikke spor av i forskninge­n.

❞ Funnene viser at det handler svært lite om arbeidsmar­kedet, men om de unges oppvekst og det de selv, og legene deres, beskriver som omsorgssvi­kt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det gjøres mye godt arbeid i barnehagen­e i dag, men vi må styrke innsatsen i 1.-4. trinn i grunnskole­n, skriver forfattere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Det gjøres mye godt arbeid i barnehagen­e i dag, men vi må styrke innsatsen i 1.-4. trinn i grunnskole­n, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway