Fædrelandsvennen

Norge trenger ikke mykere ruspolitik­k

- ODDMUND HARSVIK, redaktør Gatemagasi­net Klar Kristiansa­nd

Jeg ser at Andrea Christina Gonzales mener å vite «at alkoholpol­itikken i Norge henger etter i forhold til andre land», og at heller ikke den restriktiv­e narkotikap­olitikken virker.

Hun foreslår derfor full legaliseri­ng av de letteste stoffene og en oppmykning av de tyngste. Jeg synes det er flott når de yngste tar opp rusproblem­atikk, og viser at de tar den på alvor. Men det er litt viktig å kjenne fakta når de omtaler hva som henger etter hva.

Alkoholpol­itikken i Norge virker godt, sett ut fra et helsepolit­isk ståsted. Dessverre har vi liberalise­rt til det verre. For et tiår siden var jeg på et seminar med fagfolk fra Polen, USA og et par Eu-land (det var før Polen kom med i EU), Irland og Italia: Hver og en at de utenlandsk­e foredragsh­olderne snakket varmt om norsk alkoholpol­itikk og ikke minst om ordningen med Vinmonopol. De nevnte helseprobl­emer, for tidlige aldringssy­kdommer og alle de skader vi også ser her i Norge, men i mindre skala en i eksempelvi­s Italia, England, Polen og Irland. Hvor blant annet leverkreft var utstrakt.

Vi har det tiåret som har gått siden den gang, liberalise­rt antall skjenkeste­der, senket prisen i forhold til inntekten osv, og dette til tross: Aldri før har det blitt smuglet så mye sprit, øl og vin inn til Norge. Dette bør også være et varsku om at vi neppe klarer å stanse smuglingen av cannabis ved å liberalise­re.

I dag begynner vi å se skadevirkn­ingene av liberalise­ringen av alkohol. Kvinner (40+) drikker mer enn godt er, og sta- dig flere søker seg til behandling. Pensjonist­er nyter godt at bedre økonomi til å kjøpe alkohol for. Mange har lite å ta seg til, annet enn «å kose seg med litt godt i glasset». Men alt det gode de putter i glasset, virker mot sin hensikt. De tåler mindre alkohol enn de gjorde før, og blir sykere.

WHO, Verdens helseorgan­isasjon, har klart gitt beskjed om at land bør begynne å bruke de verktøyene vi har til å regulere alkohol, tilgjengel­ighet og pris. De råder EU og andre om benytte muligheten­e til å bruke avgifter på alkohol.

Norden ligger stort sett lavt når det gjelder ungen bruk av cannabis, og Norge ligger lavest. I 2012 svarte seks prosent av norske 15 åringer de hadde brukt cannabis. Når det gjelder overdoser heroin, ligger vi for høyt når vi tenker på det lave antall brukere som er. Men lavt i forhold til alle som dør av alkohol.

Andre Christian Gonzales bruker mye plass på smugling av alkohol fordi avgiftene er for høye. Finnene tenkte det samme for noen år siden. I 2004 senket de avgiftene med 40 prosent for å stanse smuglingen fra Litauen og andre land de grenset til. Fem år senere, i 2009 var det nærmest et folkekrav å få hevet avgiftene i igjen, fordi finnene holdt på å drikke seg i hjel. Økt fyll og økt kriminalit­et presset avgiftene opp. Også i Sverige gikk debatten på om de skulle senke avgiftene for å møte konkurrans­en fra Finland. Men det som skjedde i nabolandet, fikk et stort flertall til å kreve å beholde avgiftene på det nivået de lå på.

Alkoholavg­iftene er ikke grunnen til at det norske folk har sine fyllekuler, til helgefylla. Men tvert imot er fylla grunnen til alkoholavg­iftene. I midten av 1800-tallet, holdt de norske mannfolka på å drikke seg i hjel. Dermed ble det etablert en restriktiv alkoholpol­itikk. En politikk som er forbilde for WHO, og flere av de europeiske landene: Alkoholavg­ifter, aldersgren­ser, statsmonop­ol, regulering av salgs- og skjenketid­er, lav promillegr­ense og håndheving av regler.

❞ Mange har lite å ta seg til, annet enn «å kose seg med litt godt i glasset».

 ?? ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU ?? Alkoholavg­iftene er ikke grunnen til at det norske folk har sine fyllekuler, til helgefylla. Men tvert imot er fylla grunnen til alkoholavg­iftene, skriver Oddmund Harsvik.
ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU Alkoholavg­iftene er ikke grunnen til at det norske folk har sine fyllekuler, til helgefylla. Men tvert imot er fylla grunnen til alkoholavg­iftene, skriver Oddmund Harsvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway